stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Waar ligt Hellum zoal? Inz. Jasper Martens (van den Helm)



Profiel afbeelding

Nog altijd ben ik op zoek naar mijn voorvader Jasper Martens. Volgens zijn eerste huwelijk (in Amsterdam) was hij akfkomstig vann Helm, waarmee volgens Simon Hart een Deens eilandje bedoeld zou zijn. Bij zijn tweede huwelijk is vermeld dat hij van Hellem komt. Volgens Simon Hart kunnen hiermee verschillende plaatsen bedoeld zijn. Hellum in Groningen kan ik vinden (maar geen Jasper Martens geboren rond 1630). De andere plaatsen kan ik niet vinden.Dit is de vermelding bij Simon Hart:

Hellem thans Hellum (Groningen, Drente, Overijssel en Utrecht, Nederland) ondertrouw

niepoort - 17 okt 2012 - 15:56

Ook gelezen, kennelijk dezelfde bron: Helm = thans Hjelm (Denemarken) / bron: notarieel. 

Hellem = thans Hellem (Groningen, Drente, Overijssel en Utrecht, Nederland) / bron: ondertrouw.

Aangezien er teveel andere mogelijkheden zijn bij spellingsvarianten van plaatsnamen een idee.

Heeft u de andere bronnen bij het archief in Amsterdam al geraadpleegd zoals deze in de studiezaal:

Bij het Stadsarchief Amsterdam zijn ook klappers alfabetisch familienamen en voornamen, Weeskamer archieven. Dat is in de studiezaal, vanaf het jaar 1468 familienamen, tot 1611, samengesteld door J.G. Kam. Toegang nr.5073. Die met voornamen is vanaf nr.4, jaar 1486, etc. Zie daarna ook klappers 16 en 17, periode 1701-1750, nr 16: index erfgenamen, nr 17: index erflaters. 

En poorterboeken, enz.

Macy - 17 okt 2012 - 16:41

Poorterboeken heb ik geraadpleegd. Daar staat Van Helm. Bij zijn derde huwelijk heet hij Jasper Martens van der Helm. Alle volgende generaties heten Van den Helm.Met Weeskamerboeken heb ik geen ervaring., ik neem aan dat die ook geen uitsluitsel geven over de herkomst.

Op grond van de namen van de kinderen kan ik alleen vermoeden dat zijn moeder Aaltie, Aefje of Trijntje/Catharina heette. De combinatie Marten/Trijntje heb ik wel gevonden in Hallum in Friesland. Maar geen zoon Jasper. Die Marten had als achternaam (???, in die tijd al ????) Snijder, waarmee natuurlijk ook zijn beroep aangeduid kan zijn.

niepoort - 17 okt 2012 - 16:56

Op de site Hogenda staat een genealogie getiteld EEN UITGESTORVEN GESLACHT VAN DER HELM IN DE OMGEVING VAN ZOETERWOUDE door F.J.A.M. van der Helm, Eerder gepubliceerd in ‘Ons Voorgeslacht’, jrg. 52 (1997), een uitgave van de Zuidhollandse Vereniging voor Genealogie.  

De inleiding verschaft meer informatie over de herkomst van deze familienaam: "De familienaam Van der Helm komt met name in Zuid-Holland veel voor. In het Nederlands Repertorium van Familienamen wordt hij maar liefst 999 maal genoemd. Op de tweede plaats volgt, echter op grote afstand, de provincie Noord-Holland (inclusief Amsterdam) met 200 vermeldingen. Alleen al van de naamdragers in Zuid-Holland zijn zo’n twaalf verschillende stambomen te vinden die reeds zijn uitgezocht tot minimaal het begin van de zeventiende eeuw en die vaak verder teruggaan in de tijd. Sommige geslachten zijn reeds uitgestorven, zoals dat ook met de onderstaande familie het geval is. De familie, die hier wordt behandeld, heeft de rooms-katholieke godsdienst behouden. Het is een plattelandsfamilie die zijn landerijen had te Zoeterwoude, Zoetermeer en Zegwaard. Omdat te Zoetermeer-Zegwaard ook leden van een ander geslacht Van der Helm opereerden is het vaak moeilijk de verschillende personen uit elkaar te houden. We hebben deze familie de Zoeterwoudse Van der Helmen genoemd, ofschoon ze toch duidelijk meer aanwezig waren te Zoetermeer. Dit is gedaan om geen twee Zoetermeerse families dezelfde naam te moeten geven. De verklaring van de familienaam moeten we niet zoeken in het hedendaagse Nederlands; vaak wordt immers gedacht aan een hoofddeksel van een middeleeuwse ridder. Ook de associatie met het beschermende helmgras in de duinen wordt vaak gelegd. Wij zoeken de verklaring echter dichter bij het oud-Nederlandse woord ‘hil’, wat nog steeds in het Engels bestaat als ‘hill’ en heuvel betekent. In diverse plaatsnamen in Holland komt de stam ‘hil’ voor, onder andere bij Hillegom en Hilversum. In het waterrijke Zuid-Holland van de late Middeleeuwen zochten de bewoners hun heim op hoger gelegen gebieden, deze werden waard, woerd of terp genoemd. In wat minder omvangrijke mate komen echter ook de namen ‘berg’ en ‘hil’ voor. De mensen die van zo’n hoger gelegen gebied kwamen konden familienamen als Van der Waard, Verwoerd, Terpstra, Van der Berg of Van der Helm aannemen. Het is een zuiver aardrijkskundige verklaring van de familienaam, hetgeen ook verklaart dat er zoveel verschillende, niet aan elkaar verwante, families zijn (geweest) met de naam Van der Helm, uitgerekend in het moerassige en waterrijke Zuid-Holland."  

mvg Jan Pieter Ouweltjes

JP Ouweltjes - 18 okt 2012 - 11:30

Hartelijk dank voor Uw reactie. Er is helaas tot nu toe nooit een verband gevonden tussen de verschillende families Van deR Helm en mijn voorouders, die de naam Van deN Helm (soms abusievelijk wel eens Van der Helm) dragen. De oudste vermeldingen van mijn voorouder Jasper Martens in Amsterdam wijzen erop dat met Helm/Hellem/Hellum de plaats van herkomst bedoeld is. Overigens is de familie Van deR Helm overwegend RK, terwijl mijn voorouders al in Amsterdam NG waren.

niepoort - 18 okt 2012 - 16:10

Ik denk dat u zich niet al te veel moet richten op de precieze schrijfwijze van de familienaam. In tegenstelling tot nu was men vroeger veel gemakkelijker in de schrijfwijze. Zo gaf een van mijn voorouders zijn vier kinderen achtereenvolgens met de familienamen Ouwertjes, Houwertjes, Houweltjes en Ouweltjes aan bij de burgerlijke stand!

Wat Jasper Martens betreft: het kan zijn dat hij de eerste was die de familienaam Van der Helm is gaan dragen, en dat hij niet gerelateerd is aan andere families Van der Helm die in die tijd in Amsterdam en ook in Zuid-Holland woonden. Waarbij ik het voor mogelijk acht dat hij zijn familienaam heeft ontleend aan de (verhoogde) plek waar zijn woonhuis stond.

Ik zie dat u in eerdere posts op dit forum heeft getracht de teksten van zijn huwelijken te transcriberen. Zou u daarvan scans kunnen plaatsen? Wellicht dat ik u daarmee verder kan helpen.

mvg Jan Pieter Ouweltjes

JP Ouweltjes - 18 okt 2012 - 16:38

Het plaatsen van scans van de huwelijken lukt me niet. Daarover heb ik laatst ook al een vraag gesteld (over hoe ik dat doen moet). Dan krijg ik helaas allemaal heel technische antwoorden, waar ik niets mee kan. Ik moet echt een instructie hebben in de trant van "klik op....'en daarna "klik op ...". Echt het hele proces van het openen van de scan, via inzoomen tot plaatsen.

niepoort - 18 okt 2012 - 20:40

1. Hoe is de naam van uwe woonplaats?

Hellum.

2. Welke gehuchten en buurtschappen liggen in dezelve? Hoe ver en in welke strekking liggen deze gehuchten of buurtschappen van de kerk? en wat weet gy, nopens den naamsoorsprong van ieder derzelver en van de plaats uwer woning zelve?

Men heeft hier geene gehuchten en buurtschappen, en de naamsoorsprong onzer woonplaats weet men niet met zekerheid; doch dit weet men, dat het weleer Helm werd genoemd. van hier dat het my niet ongegrond voorkomt, dat deze naam ontleend is van de ligging dezer plaats in betrekking tot de westelyke dorpen van het zoogenaamde Woldt; immers daar deze eerder bestonden dan Helm of Hellum, is het niet onwaarschynlyk, dat de eerste bewoners dezer streek, aan hunne woonplaats, als dekkende het uiterste punt of Hoofd van het Woldt, den naam van Helm gegeven hebben.

3. Is er ook dufsteen of duifsteen aan uwe kerk, en hoe groot zyn die steenen? Is er ook een opschrift op uwe torenklok of zyn er ook opschriften op uwe torenklokken? en zoo ja; hoe luiden die?

Dufsteen of duifsteen heeft men aan onze kerk zeer weinig, en zyn van ongelyke grootte; doch de meeste zyn 15 a 16 dm lang, 8 à 9 dm breed en 4 a 4½ dm hoog. Het opschrift op deze torenklok luidt:
Hero Morits Ripperda, tho Fermsum, Dam, Hellem, Schiltwolda, Siddeburen Un de Oostwolde; Joncker und Hoveling, Unicus Collector Ecclesae Hellem, sis Hinricus Banius Pastor, Tamme Nantkens, Heine Berents in der tyd kerkvoogden, me Reno vari Fecerunt A° 1620.

4. Welke rivieren, stroomen, maren, kolken of diepen worden in uwe kerkelyke gemeente gevonden? en welke is derzelver loop en uitwatering?

Rivieren, stroomen, maren, kolken of diepen heeft men in onze kerkelyke Gemeente niet, het overtollig water wordt langs gegravene waterleidingen door molens afgevoerd in het Schildtmeer.

5. Welke meeren in den omtrek van het dorp uwer woning, het zy nog aanwezig of drooggemalen?

Men heeft in den omtrek van ons dorp geene meeren, dan een half uur ten noorden van ons, het zoogenoemd Schildmeer, behoorende onder Schildwolde, Hellum en Siddeburen.

6. Welke gasten, wierden, warven, essen, heuvels, hoogten of dyken in diens omvang? Hoe hoog zyn dezelve en welke is derzelver uitgestrektheid?

Gasten, wierden, warven, essen, heuvels, hoogten of dyken zyn hier niet; behalve eene zandbank, loopende van het Oosten naar het Westen, op eenige roeden afstands ten Zuiden van de kom van het dorp.

7. Welke bosschen zijn daar?

Geene bosschen.

8. Welke zyn er de voortbrengselen uit ieder der drie natuurryken?

Uit het ryk der planten; heeft men rogge, haver, gerst, boekweit, koolzaad, knollen, wortels en aardappelen: ook ooft en tuinvruchten.
Uit het ryk der dieren; paarden, koeyen schapen en verkens; vossen, bunsings, wezels, hazen en patryzen, hoenders, eenden en ganzen.
Uit het ryk der delfstoffen; het benoodigde zand, leem en turf voor de inwoners.

9. Welke is de grondsgesteldheid in de uitgestrektheid van uw kerspel? Hooger en dieper?

Ten noorden van ons Kerspel heeft men zand, kiezel, darg, knipaarde, leem en gemengde grond; doch ten Zuiden is zy behalve eene zandbank meer veenachtig, waarin men ter diepte van een, twee of meer voeten, eiken en greenen boomen aantreft, van 20 30 tot 40 voeten, liggende meestal, met de kruin naar het Zuidwesten, hetwelk hier bekend is onder den naam van koenhout.

10. Welke kunsten of wetenschappen worden daarin beoefend?

Geene.

11. Welke Fabryken, Trafyken of Handwerken worden daarin gedreven?

Hier bestaan eene Bierbrouwery en eene Wevery, en onderscheidene Handwerkslieden, zoo als een Yzersmid, Wagenmaker, Huistimmerman, Kuiper, Bakker, Schoenmaker, Kleermaker enz.

12. Welke is de luchtgesteldheid in uwe stad, in uw dorp of in uw gehucht?

Gematigd en gezond.

13. Hoe vele kerken, scholen, leesgezelschappen en zanggezelschappen bestaan er?

Eene gereformeerde kerk, eene school, een leesgezelschap en een zanggezelschap.

14. Welke middelen van bestaan hebben de inwoners van uwe woonplaats?

De Landbouw en Veeteelt.

15. Hoe is hunne platte taal? Men verlangt dit door naïve en uitgekozene voorbeelden opgehelderd te zien.

De Hollandsche taal wordt hier wel niet zuiver gesproken; maar evenwel toch vry beschaafd: b.v.
Jan mien heeren, de taal is hier ien de leste tien jaar vrei wat beschaafder worden, de mensken spreeken hier onze taal dog lang nog nyt zuuver, zoo ans ie an dit antwoord maklyk wyten kennen, maar veule lompen oetdrukkens, zoo als vaai, men, beb en bes, prooten enz. heurt men hier nyt veul meer, maar wel vaader, mouder, grootvaader en ooitje.
Zamenspraak tusschen twee vromen.
A. Wel is hier guster begraven?
B. De rieke B.
A. Zoo, daar zal wel hyl bult volk achter west hebben, of hebben ze gyn groote nuttigste geeven?
B. Jaa, dat waster, ‘k leuf dat de halve nigten en neeven ook segt was, en de hyle klust, maar ‘k leuf nyt dat ’t eeten heur veul touvallen is, ze hebben der niks hat als proemen, vlys en soep en den wat stoet ` er tou.
A. Hou hebben se gyn eerdappels en ries hat?
B. Nee niks ans.
A. Was de Doomnei en mester en de kerkenraad der ook nyt versogt.
B. Jaa wel zeker, maar Jufvrouw was er nyt, die wil narrens hen, mie dunkt ze is er te groots tou, enz.

16. Welke is hun algemeen karakter en hunne levenswyze; welke zyn hunne zeden en gewoonten? Hoe meer dit in kleine huisselyke en maatschappelyke byzonderheden komt hoe liever; b.v. welke is de tyd van opstaan, van ontbyten, van middageten en avondeten, van bedgaan, van vermaken en uitspanningen, wyze van bezoeken, tafelgebruiken by het trouwen en by begravenisplegtigheden en gewoonten van allerlei aard, inborst, denkwyze enz. enz.

Hunne kakakter is in het algemeen, werkzaam, spaarzaam, mededeelzaam, en zeer eenvoudig in hunne levenswyze.

17. Welke plaatselyke byzonderheden zijn u nog bekend, die onder geene der vorige vragen kunnen beantwoord worden? Hieronder kan men ook nemen de Burgten en de voormalige Burgten, spookverschyningen en dergelyke bygeloovigheden, welke van ouden tyd zyn, en voorzeker op daadzaken van den tyd steunen, of uit heidenschen tyd afkomstig zyn; overleveringen, byzondere kinderliedjes of oude gezangen, die algemeen bekend zyn; oudheden, merkwaardigheden, geboorte van geleerde, kundige, dappere en verdienstelyke mannen van allerlei stand; enz.

Geene.

Aldus opgemaakt door den Schoolonderwyzer te Hellum den 26 Sept. 1828

(get) J.F. Wildeman.


Bron: http://www.groningerarchieven.nl/bronbewerkingen/schoolmeesterrapporten/h-2/hellum



In het Herkomstonderzoek van Simon Hart vind je:

  • Hellem thans Hellum (Groningen, Drente, Overijssel en Utrecht, Nederland) ondertrouw
  • Hellm in Groeningerland thans Hellum (Groningen, Drente, Overijssel en Utrecht, Nederland) ondertrouw
  • Hellum onder Groningen (Nederland) ondertrouw

http://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/hulp_bij_onderzoek/herkomstonderzoek/index.nl.html

 

 

Wellicht ten overvloede: in het Herkomstonderzoek wordt met de toevoeging (Groningen, Drente, Overijssel en Utrecht, Nederland) natuurlijk niet bedoeld dat er zowel in Groningen als in Drente, Overijssel en Utrecht een Hellum ligt. Het betreft uitsluitend Hellum in Groningen. Vgl. de inleiding op het Herkomstonderzoek.

 

 

De DTB van Hellum zijn beschikbaar vanaf 1690.

Zie http://www.allegroningers.nl/index.php?option=com_genealogie&task=register_result&Itemid=59&registertype_dtb=on&plaats=K_HLL&periode_begin=&periode_eind=.

Pauwel - 19 okt 2012 - 02:02

Hallo Pauwel,

In Hellum ben ik niet verder gekomen omdat er geen Marten genoemd wordt bij de Index bewoners huizen en boerderijen (vanaf ca. 1630, in te zien via Geneaknowhow). Andere bronnen gaan niet ver genoeg terug.

Wat betreft waar Hellum ligt, had ik altijd gedacht dat er verschillende plaatsen/buurtschappen met die naam waren, in verschillende provincies.

En dan hebben we nog Helm, volgens Hart thans Hjelm in Denemarken. Een piepklein thans onbewoond eilandje. Maar, wat me tot mijn grote vreugde zojuist pas opviel, is dat Helm = Hjelm zou voorkomen in een notariële akte. Van Jasper Martens (van den Helm) is mij echter geen notariële akte bekend. Wel een poorterinschrijving en tweemaal ondertrouw in Amsterdam en eenmaal ondertrouw in Blauwkapel boven Utrecht.. Wel een transportakte, maar daarin wordt hij al voluit Jasper Martens van den Helm genoemd.

Bij de VOC-opvarenden heb ik ooit verschillende opvarenden aangetroffen die uit "Helm" afkomstig waren. Ik zou nog eens kunnen kijken of die personen dan inderdaad in Hellum in Groningen te traceren zijn. Gister werkte de site waarop de VOC-opvarenden te vinden zijn, bij mij niet (althans zo traag dat de zoekactie afgebroken werd). Ga vandaag nog eens een poging wagen.

niepoort - 19 okt 2012 - 08:58

Ik zie nu dat er in Hellum in 1630 wel een Meerten Jans  woonde. Een kennelijke zoon van hem wordt aangeduid als Jan Meertens (Martens). Misschien toch een interessant spoor. Ook nog een Meerten Jacobs. De naam Jasper lijkt in Hellum echter niet voor te komen.

De vader van mijn Jasper Martens moet in Amsterdam/Houtewaal zijn overleden. Hij woonde ten tijde van Jaspers eerste huwelijk 1656 in Amsterdam. Je verwacht dan eigenlijk dat hij daar met zijn hele gezin heen verhuisd is, maar ik heb geen doopgetuigen van de kant van Jasper kunnen vinden.

niepoort - 19 okt 2012 - 09:12

Hallo Ouweltjes,

Transcripties van  verschillende inschrijvingen heb ik al. Ik wilde de aktes eigenlijk meer ter verduidelijking plaatsen. De inschrijving in het poorterboek is nagenoeg onleesbaar, daar werden de heren in het archief in Amsterdam ook niet wijs uit.

niepoort - 19 okt 2012 - 09:29

Zie ook mijn oude vraag:

Opzoekvraag Amsterdam: Jasper Martens (van den Helm) 1656

niepoort - 19 okt 2012 - 13:46

Geachte heer Niepoort,

Mijn plaatsnamenboek Nederlandse plaatsnamen herkomst en historie auteurs G. van Berkel en K. Samplonius 4e druk 2007 uitgever Het Spectrum (Prisma) geeft het volgende:

Hellum

[gem. Slochteren, Gr.] 13e eeuw de Hellum, 1412 Hellum, 1496 Helm, 1568 tho Hellem enerzijds verklaard als helm=hoofddeksel omdat de plaatsnaam nabij het Schild-meer ligt, waarin men dan schild=verdedigingswapen meent te herkennen. Anderzijds wordt gedacht aan een persoonsnaam Halle plus heem=woonplaats vergelijk ook Hallum.

Wat ik me afvraag is indien de naam verwijst naar een Deense plaatsnaam/eiland: wat doet een Deen in Groningen ? je zou toch denken dat er iets is in Hellum of omgeving waardoor een Deen daar techtkomt.

Andere plaatsnamen anders dan Hallum (Fr.) of Hollum (Ameland) die er op lijken zie ik niet in dit boek.

Verder zou u eens contact op kunnen nemen met naamdeskundigen (taalkundigen/ geografen) die aan universiteiten werken, zeker in Groningen en Utrecht.

Tot slot: wat de heer Ouweltjes schrijft over hil zoals in Hillegom en Hilversum wordt niet als hoofdverklaring in mijn boek genoemd (het gaat terug op voornamen), zij vinden heuvel niet waarschijnlijk op taalkundige gronden.

Met vriendelijke groet,

J. Chr. Besteman

besteman - 19 okt 2012 - 16:02

Nou, niet "Wat doet een Deen in Groningen". Het is "Wat deed een Deen in Amsterdam". Hoeft niet zo moeilijkte zijn. Arbeidsmigratie bestond toen ook al. Of je bleef na een poosje in het Staatse leger (zaten heel veel buitenlanders in) aan een Nederlands meisje hangen. Of je bleef na een reis met de VOC (ook daar veel buitenlanders) in ons land hangen.

De in Amsterdam woonachtige Jasper Martens kwam óf uit Hellum in Groningen óf uit Hjelm in Denemarken.

Ik denk zelf nog steedsdat hij gewoon uit Nederland kwam. Hij was bv kennelijk niet luthers.

Ik ben ook benieuwd wat het boek over Hallum en Hollum zegt.

niepoort - 19 okt 2012 - 16:27

Inderdaad niet doet !

Hallum

[gem Ferwerderadie Fr] 13e en 16e eeuw Hallem 1402 tho Hallim 1408 kopie tho Hallum 1473 to Halm, de betekenis kan zijn heem=woonplaats van de persoon Halle, verband met oudengels halh 'hoek' wordt ook overwogen. De verklaringen voor Hallem( eind 10e eeuw kopie 15e eeuw, nu Egmons Binnen) zijn oudnederlands, hem=woonplaats met hal=ruime woning dan wel 'bocht van het hoogland e.d.' Terpdorp.

Hollum

[gem Ameland Fr.] 1485 Hollum 1486 Hallum, Hoelem, 2e helft 16e eeuw Hollum zie voor betekenis Hallum.

besteman - 19 okt 2012 - 19:05

Interessant, maar ik geloof niet dat hier verdere aanknopingspunten uit voortvloeien.

Ik vraag me af of er in Amsterdam lidmatenlijsten en lijsten met mutaties van de kerken werden bijgehouden. Rond 1655 en eerder dus. Jasper moet zi h toch ooit in Amsterdam bij een kerk gemeld hebben  met een attestatie uit  zijn eerdere woonplaats. Benieuwd wat daar dan weer voor plaats genoemd wordt.

niepoort - 19 okt 2012 - 22:20

Toevalstreffer bij omschrijving in Transportakten voor 1811 Stadsarchief Amsterdam, zie datum overdracht: 26-06-1766. Omschrijving: De Helm in de gevel, huis er erf. Verkoper: Helm, Erven Jan. / De koper: Banraad, Jacobus. / straatnaam: Sint Jansstraat. / straatnaam in bron: Sint Jansstraat (ZZ). / Archief van de Schepenen: kwijtscheldingsregisters. / Transportakten voor 1811 : NL-SAA-21690848. / > http://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/indexen/transportakten_voor_1811/

Macy - 20 okt 2012 - 00:04

Ik weet dat de naam Van den Helm of alleen Helm in Amsterdam wel meer voorkomt,  ook in de 17e eeuw. Er is nooit gebleken dat die andere (van den) Helms familie zijn van Jasper en Marten. Zo heeft Jasper voor zover bekend nooit echt in Amsterdam zelf gewoond (hij woonde in Oetewaal en later Diemermeer) en is geen van de doopgetuigen van de kant van zijn familie.

De naam Van den Helm kwam wel meer voor, er is b.v. behalve in Amsterdam ook een familie met die naam in Utrecht (daar mogelijk afgeleid van een huis met een helm in de gevel) en nog de familie van den Helm Boodaert, een zeer vooraanstaande familie. De oudste generaties van mijn voorouders waren heel gewone mensen. Niet straatarm of zo, maar zeker niet rijk. Wel betaalden zij enige impost bij huwelijk e.d. (ik weet het niet uit mijn hoofd, maar het ging dan om 3 gulden geloof ik). Enig fortuin verwierven ze zich pas veel later in Maarssen(veen).

niepoort - 20 okt 2012 - 10:24

Overal ter wereld zoeken onder andere => http://www.maplandia.com/

Hieronder beperkt tot sommige plaatsen bij de vraag over plaatsnaam:
Hellum > waarbij onder andere deze plaatsen zijn genoemd:
> Helm, Hellem, Hellum.

Zie plaats > Helm
= meerdere zoekresultaten,
beperkt tot exacte spelling in Europa plaats > Helm
place Helm,
location Ludwigslust, Mecklenburg-Vorpommern, Mecklenburg-Vorpommern,
country Germany 

Zie een plaats > Hellem
place Hellem, location Sor-Trondelag, country Norway 

Zie drie plaatsen > Hellum

place Hellum, location Bronderslev, Nordjylland, country Denmark

place Hellum, location Skorping, Nordjylland, country Denmark

place Hellum, location Groningen, country Netherlands

= = = = = = =

Beperkt tot Nederlandse plaatsen en oude archiefbronnen.

=> Repertorium DTB uitg. CBG 1980,

meerdere plaatsen die beginnen met Hel, o.a.:
Hellum (Slochteren), prov. Groningen, Nederland:

ref: DT 1690-, L 1694- ra, 1743 cb. / civ: O 1806 ra.

Slochteren, provincie Groningen, Nederland:
ref: D 1622- cb; 1722 ra; T 1622-27, 1647-1720 cb, 1722 ra; O 1648-56, 1780-83 cb, 1792-1806 ra;
L ca.1647- cb (D 1646-50, TL 1647-81; O 1648-53 zie Marne 1974; T 1622-27 zie Gruon 1976, 1).
civ: O 1806- ra. 
 

Van de Belangrijkste afkortingen, onder andere:

cb - Centraal Bureau voor Genealogie > http://www.cbg.nl.
civ - registers van burgerlijke autoriteiten.
D - dopen.
ga - gemeentearchief.
L - lidmaten, gemeenteleden, confirmanten.

O - overlijden, begraven.
ra - rijksarchief.
ref - gereformeerd (=> hervormd).
T - (onder)trouwen.

Periodieken, onder andere: Gruon - Gruoninga. (1954- ).
Marne - De Marne, orgaan voor genealogie en geschiedenis van Noord-Groningen. (1969-).

= = = = = = = = =

Zie verder website CBG > http://www.cbg.nl
NGV - http://www.ngv.nl

Ook belangrijk voor archiefbronnen, etc. > http://www.geneaknowhow.net/
Provincie Groningen, Nederland, > http://vpnd.nl/statuspagina-gr.html

 http://www.archieven.nl/nl/

http://www.historici.nl/ 
http://genealogie-buitenland.startpagina.nl 

https://familysearch.org/
 

= = = = =

Macy Deden - 28 okt 2012 - 12:22


Hartelijk dank Macy. Hellem in Noorwegen is nieuw voor me. Op grond van zijn handschrift onder zijn eerste ondertrouwakte heb ik het idee dat ik hem toch in Duitsland of Denemarken moet zoeken. Hoe 17e-eeuws Noors handschrift eruit zag, zou ik niet weten, daar moet ik nog eens achteraan.

Liesbeth

Het zou ook nog om Hjelm in Denemarken kunnen gaan. Ik heb ontdekt dat een groot deel van de Deense Kirkeboeger online staat, maar ik heb even hulp nodig van iemand die met Denemarken goed bekend is om te weten van welk district ik de boeken moet bekijken.

niepoort - 28 okt 2012 - 13:19







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu