In een verkoopakte van een azijnmakerij, d.d. 24 januari 1710 komt ik de term Stopbier tegen.
Wie wat wat dat voor bier is?
Kan er wellicht stoop bier bedoeld worden? Een stoop was een inhoudsmaat.
Inventaris Archief van de Amstel Brouwerij N.V. stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/.../1506.html
Register van uitbetaalde lonen aan personeel van de afdeling Azijnmakerij. .... Registers verkopen gebotteld bier, vanaf 1 juni 1938 tevens van stoopbier.
http://www.bieretiketten.nl/div/advertentie.php zie plaatje advertentie 1938
Ook in Belgie bekend: Stoop bier: een aarden kruik, gevuld met ongeveer 2 l bier. Het bier kon in een dergelijk recipiënt in de cafés gekocht worden. Het consumeren van een stoop bier was vooral populair bij de vlassers op de meersen of in de roterijen.
Bedankt Anne-Marie en Ger,
Er staat duidelijk in de akte Stopbier, al is dat geen garantie natuurlijk. Bovendien wordt de man wordt vermeld als stopbier haalder en dat breng ik nu niet zo snel in verband met een inhoudsmaat. Ik weet dat er in Beverwijk bier betrokken werd uit Haarlem, namelijk van de bierbrouwerij het Scheepje. Daarom dacht ik zelf meer in de richting van het bekende pannebier. Daarom vermoed dat ik meer moet zoeken in het antwoord van Ger.
M.i. verschillen de antwoorden van Annemarie57 en Ger Lange niet zo veel ?
"Een stoop is gelijk aan twee en een halve liter. De aarden of metalen stoop (kruik) was voorzien van een oor en nooit van hout of glas."
In de advertentie uit 1938 staat "Dubbele Amstel Stoop, inhoud 5 Liter Amstelbier" :

Hij haalde kruiken (stopen) bier (van ca. 2,5 lt.) ?