Beste forumleden,
Van een vriend krijg ik het verzoek hem te helpen bij het vinden van informatie omtrent de in het onderwerp genoemde executie.
Hierbij wat meer info:
Het gaat om verzetsstrijders en Franse parachutisten, die op 10 april 1945 geëxecuteerd werden aan de Stadsbroek te Assen.
Zij werden op resp. 11 en 13 april begraven op de Zuiderbegraafplaats in Assen.
Op woensdag 18 april 1945 wordt er in de Noorderkerk in Assen een bijeenkomst gehouden, waarna de ter aarde bestelling plaats vindt. Dit doet nogal vreemd aan, lijken die keurig tot 18 april bewaard worden zodat ze dan begraven kunnen worden. Een lijk zou nog veel langer boven de grond hebben gestaan; de marconist Van Bemmel overleed reeds op 28 maart!
Misschien is er een verslag te vinden in één van de kranten die op dat moment uitkwamen (evt. in ADAC=Algemene Drentsche en Asser Courant). Het was tenslotte nog oorlog op dat moment.
Groet, Freda
Uitgeschreven lid - 6 dec 2012 - 17:20
Beste Freda,
Op de krantensite van de koninklijke bibliotheek kan ik wel de PDAC vinden, de Provinciale Drentsche en Asser courant, maar daarin zie ik vooralsnog geen informatie over deze gebeurtenis. Misschien zie je er zelf nog wel wat, als je beter kijkt dan ik.
Verder zijn er op dit moment zo veel sites over de oorlog, dat ik de weg een beetje kwijt ben geraakt, maar als je specifiek naar kranten zoekt is de site van het Drents archief misschien nog wel de beste plek om te kijken. En anders hoop ik dat iemand anders op het forum wel goede sites over de oorlog aan kan geven.
vriendelijke groeten,
Enno
Enno Borgsteede - 6 dec 2012 - 17:57
Volgens mij staan er wat tegenstrijdigheden/onduidelijkheden in je bericht.....
Werden ze nu op 11 en 13 april begraven of op 18 april? Wellicht was er op laatstgenoemde alleen een herdenkingsdienst? En hoe kan Van Bemmel op 28 maart overlijden als hij op 10 april wordt geëxecuteerd? Is hij dan al bij een eerdere executie om het leven gekomen?
Kortom je bericht roept veel vragen bij me op.......
Het gaat om verzetsstrijders en Franse parachutisten, die op 10 april 1945 geëxecuteerd werden aan de Stadsbroek te Assen.
Zij werden op resp. 11 en 13 april begraven op de Zuiderbegraafplaats in Assen.
Op woensdag 18 april 1945 wordt er in de Noorderkerk in Assen een bijeenkomst gehouden, waarna de ter aarde bestelling plaats vindt.
it doet nogal vreemd aan, lijken die keurig tot 18 april bewaard worden zodat ze dan begraven kunnen worden. Een lijk zou nog veel langer boven de grond hebben gestaan; de marconist Van Bemmel overleed reeds op 28 maart!
Annemarie57 - 6 dec 2012 - 18:17
In de krant van toen (Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden ed) heb ik geen resultaat geboekt met de worden executie, parachutist, herdenking, verzet.
mvg-Ben
Ben Wegman - 6 dec 2012 - 19:05
@ Annemarie,
omdat er zoveel tegensrtijdigheden zitten in de informatie die we op dit moment al gevonden hebben, heb ik dit voorgelegd aan het forum. Jullie kijken er met een frisse blik tegenaan.
Marconist van Bemmel is uiteindelijk op de erebegraafplaats in Loenen begraven.
Uitgeschreven lid - 6 dec 2012 - 19:41
In Wikipedia een artikel over van Bemmel.
Cornelis Hendrik van Bemmel Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Ga naar: navigatie, zoekenCornelis Hendrik van Bemmel (Harmelen, 14 augustus 1912 - Assen, 21 maart 1945) was in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op 28 juni 1932 werd Van Bemmel vrijwillig soldaat bij het het Wapen der Cavalerie; op 17 april 1938 werd hij bevorderd tot wachtmeester.
[bewerken] De oorlogsjarenEind 1941 gingen Van Bemmel met W.C. Melius op verzoek van Nederlandse vice-consul en vervolgens directeur van het Office Néerlandais Joop W. Kolkman naar Robert de Schrevel. Dit was een Belg, van 1939 - 1942 in dienst van de Franse inlichtingendienst, met als schuilnaam Roger De Saule, en hij was vanaf september 1939 adjunct-luchtvaartattaché bij het Franse gezantschap in Den Haag. Van Bemmel kreeg Ffrs.1000 reisgeld en zou een opdracht in Nederland moeten uitvoeren, mogelijk om zijn betrouwbaarheid te testen.
Later kwam hij bij de Britse inlichtingendienst (MI6). In de nacht van 5 op 6 oktober 1944 werd hij als marconist gedropt bij Orvelte in Drenthe. Sindsdien zond hij voor Karel August Mans van de Packard groep radioboodschappen naar Engeland.
Van Bemmel werd op 21 maart 1945 gedetecteerd. Bij zijn arrestatie bood hij weerstand en schoot op de Duitsers, waarbij hij enkele vijanden om het leven bracht. Tenslotte werd hij zelf neergeschoten. Hij ligt begraven op de Erebegraafplaats in Loenen.
Hij opereerde o.a. onder de namen Frederik, IJsberg, Carel Bezard, G. Witteveen en Hendrik Jan Zegwaard.
[bewerken] OnderscheidingPostuum kreeg Van Bemmel op 30 augustus 1948 de Militaire Willems-Orde (MWO.4).
joke andriessen - 6 dec 2012 - 20:09
Bij drentsarchief:
http://www.drentsarchief.nl/beeldbank/AG07096
Verder via Google nog meer te vinden
joke andriessen - 6 dec 2012 - 20:11
Dankzij jullie is een tegenstrijdige berichtgeving op tafel gekomen: de Drentse beeldbank (Hier rust ... ) en de site van de Oorlogsgravenstichting geven twee verschillende plekken waar Van Bemmel begraven zou zijn. Ik heb dit aan beide instanties voorgelegd; ik ben benieuwd naar hun reactie.
Voor de duidelijkheid: Van Bemmel was ondergedoken bij de familie De Ruiter. Hij werd uitgepeild en bij een poging om hem te arresteren (21 maart 1945), brak er een vuurgevecht uit. Er kwamen twee Duitsers om en Van Bemmel stierf dezelfde dag in het ziekenhuis.
Van het gastgezin werden de vader en twee zoons gearresteerd. Zij werden op 10 april 1945 geëxecuteerd.
Het vreemde is dat er een pamflet bewaard is, waarbij men werd uitgenodigd voor de herdenkingsbijeenkomst op 18 april 1945, waarna aansluitend de ter aarde besteling zou plaats vinden. Het lijkt nogal onwaarschijnlijk dat men de lichamen van mensen, die resp. op 21 maart en 10 april 1945 omgekomen waren, zo lang boven de aarde liet staan. Kortom, wat was de inhoud van de plechtigheid op de Zuiderbegraafplaats te Assen?
dr. j. ridderbos - 6 dec 2012 - 23:46
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010693330%3Ampeg21%3Ap001%3Aa0001
Artikel over de herdenking/begravenis in Assen
Haal je niet twee zaken door elkaar? Het monument aan de Stadsbroek betreft "vaderlanders" zoals te lezen is op het kruis. Aan de Vaart nabij de kazerne is een monument ter nagedachtenis van franse parachutisten
Robert Leukfeldt - 7 dec 2012 - 00:02
Ik heb ook zo'n vermoeden eigenlijk. Ik had het artikel dat je hier noemt wel gelezen, en zag in de hele tekst geen enkele verwijzing naar Franse parachutisten. De namen zijn voorzover ik kan zien allemaal Nederlands, en er wordt een Henk zonder achternaam genoemd, een piloot marconist.
Volgens de tekst zouden ze allemaal op 10 april zijn geëxecuteerd, wat niet overeenkomt met de voor Van Bemmel genoemde datum, en Loenen ligt ook niet echt in Assen.
Voorlopig vind ik de vraag daarom nogal speculatief opgesteld, en zou ik graag iets meer details zien hier, van Freda zelf.
Enno Borgsteede - 7 dec 2012 - 00:50
Goede Robert, hartelijk dank; dit is nu precies het verslag dat ik zocht.
Goede Enno, ik zal later en elders het indianenverhaal over het Assense monument uit de doeken doen. Op 10 april stierven hier geen tien goede vaderlanders, maar
zeven verzetstrijders
drie Nederlandse zwarthandelaren
een Duitse zwarthandelaar
drie Franse parachutisten.
En je kunt in het arikel, dat Robert boven water haalde, prachtig lezen dat het verdonkeremanen van de Franse parachutisten reeds op 18 april 1945 begon: "omdat de andere twee personen waren gebleken te zijn die in de herdenking niet konden worden betrokken". Dat waren de twee Franse parachutisten die inmiddels door hun aalmoezenier geidentificeerd waren.
En wees gerust, niets geen speculatie, ik verantwoord alls keurig aan de hand van officiele bronnen, o.a. een dik dossier uit het Nationaal Archief.
dr. j. ridderbos - 7 dec 2012 - 09:39
Beste forumleden,
Dankzij jullie inzet en links/antwoorden is deze zoektocht tot een einde gekomen. Het is een waardevolle aanvulling op het verhaal.
Ook uit naam van mijn vriend dr. Jan Ridderbos heel erg bedankt.
Groet, Freda
Uitgeschreven lid - 7 dec 2012 - 11:25
Beide begraafplaatsen kloppen. Vrijwel niemand is direct op een ereveld begraven, deze personen zijn daar herbegraven. Ook de nette gelijkvormige kruizen op bv ereveld Margraten zijn later geplaatst. Heb me weleens laten vertellen (meen dat dat op Loenen was) dat vaak de familie zelf voor een steen had gezorgd, die later is vervangen.
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Ereveld_Loenen, eerste zin:
"Het Ereveld Loenen is een erebegraafplaats gelegen in Loenen nabij Apeldoorn, die op 18 oktober 1949 door H.K.H. Prinses Wilhelmina werd geopend."
Citaat uit Heerenveensche Koerier, 29-06-1948:
"De aanleg van een landelijke begraafplaats te Bilthoven voor de stoffelijke resten van tijdens de bezetting in Duitsland ongekomen Nederlanders zal geen doorgang vinden.
Het bestuur van de Oorlogsgraven- Stichting te 's Gravenhage heeft thans een terrein te Loenen op de Veluwe op het oog, groot 14 ha. In de Woensdag a.s. te houden vergadering van de gemeente te Apeldoorn zal o.m. een voorstel aan de orde komen bedoeld terrein, dat eigendom der gemeente is, voor een bedrag van f 50.000 aan de Stichting te verkopen."
Nog een ander broncitaat (Gooi en Eemlander, 19-10-1949)
"Deze begraafplaats is hoofdzakelijk bestemd voor in Duitsland omgekomen Nederlanders, hetzij militairen, concentratiekampslachtoffers enz. Men verwacht, dat ruim 4000 slachtoffers een laatste rustplaats zullen vinden op dit kerkhof, dat is ruim een derde van de 12.000 bekende graven in Duitsland."
Betreft de bijeenkomst op 18 april, die heb ik gemakkelijk op kranten.kb.nl kunnen terugvinden via trefwoorden "Noorderkerk near Assen" en dan inzoomen op april 1945.
Provinciale Drentsche en Asser courant, 19-04-1945
[edit: link was al gegeven, quote van artikel verwijderd]
BertKoor - 7 dec 2012 - 15:58
Op gevaar af iets te vermelden wat al bekend is, even een toelichting op de oorlogstoestand in Assen: De gemeente Assen is op 13 april 1945 bevrijd door het Canadese leger.
Mogelijk kan deze mededeling bepaalde data in beter perspectief plaatsen.
Ab van Dalen - 10 dec 2012 - 15:49
Op 13 april 1945 hebben de Canadezen twee Franse parás in het Assense Huis van Bewaring bevrijd.
Voor drie para´s kwam die bevrijding te laat: ze waren op 10 april 1945 geexecuteerd.
Op 15 april werden twee van de drie para´s geidentificeerd. Een para dus niet, en dat is uitgangspunt van een hele zoektocht gedurende inmiddels bijna 6 decennia.
Op 18 april werden zeven verzetstrijders, die eveneens op 10 april geexecuteerd werden, begraven (eigenlijk herbegraven omdat zij in opdracht van de gemeentepolitie reeds op 13 april begraven waren). De twee geidentificeerde para´s zouden samen met hen begraven worden, maar blijkens het kranteartikel dat Robert vond, werden zij uitgesloten. Onbeantwoorde vraag: gebeurde dit omdat zij Frans, en dus niet Nederlands waren: of gebeurde dit omdat zij rooms-katholiek waren, en overleden waren zonder dat het laatste sacrament was bediend? Was het laatste wel gebeurd, dan hadden zij op de rooms-katholieke begraafplaats begraven moeten worden.
Juist om dit detail ben ik zo blij met het kranteartikel dat gevonden werd.
dr. j. ridderbos - 10 dec 2012 - 16:17
Beste Jan,
Ik ben blij dat het nu bijna allemaal is opgelost, maar snap alleen nog niet waarom het allemaal zo ingewikkeld moest. Ik bedoel, waarom vroeg Freda iets op jouw verzoek, terwijl je zelf al meer dan 4 jaar op het forum zit, en waarom moest het verhaal ook nog eens zo ingewikkeld zijn, dat ik het artikel waarover ik in mijn eerste reactie namelijk al schreef, als niet terzake liggen liet?
Ik schrijf dit, omdat de basisvraag volgens mij eigenlijk ging om een artikel over een begrafenis op 18 april, in Assen, en met een beetje ervaring met de kranten-site van de KB was het artikel zo te vinden. Het verscheen een dag na de begrafenis, wat normaal is voor een krant, en in bevrijdingstijd misschien niet helemaal, maar zo bijzonder was het eigenlijk allemaal niet, qua zoektocht dan.
Nu heb ik de indruk dat een handvol mensen hier door de overvloed aan informatie op het verkeerde been is gezet, en dat vind ik toch eigenlijk wel zonde van het werk.
vriendelijke groeten,
Enno
Enno Borgsteede - 10 dec 2012 - 17:24
Uitgeschreven lid - 11 dec 2012 - 13:18
Zij werden Gefusilleerd in Assen op 10-04-1945
CORNELIS BROERSE :
Leraar
Amsterdam 03-01-1915 - Assen 10-04-1945 Lid: LO AssenGearresteerd 20-03-1945
ROELOF JAN DAM :
Rector Gymnasium
Barneveld 18-11-1896 - Assen 10-04-1945
Adviseur LO-LKP
Gearr:13-03-1945 in Loon bij controle landwacht. Trachtte bij verhoor door SD in Assen pistool van tafel te grijpen en ondervrager neer te schieten. Mislukte . Kreeg zelf buikschot. Na verwijdering van kogel in ziekenhuis, gefusilleerd
Alco Kiers :
Zweelo 19-11-1925 – Assen 10-04-1945
Landbouwer
Lid : KP Noord Drenthe
Gearresteerd 08-04-1945 in Schuilplaats “Stropakkenbult “ bij Orveltebrug door landwacht, die op zoek was naar parachutisten.
Hendrik de Ruiter ;
Assen 22-11-1891 - Assen 10-04-1945
Veekoopman
Jacob de Ruiter ;
Kantoorbediende
Assen 11-01-1921 - Assen 10-04-1945
Hendrik de Ruiter ;
Rijwielhersteller
Assen 05-07-1926 - Assen 10-04-1945
Leden : LO Assen
Deze vader en zoons zijn gearresteerd 21-03-1945 i.v.m. huisvesting Geallieerden Operator
Zender werd door peilwagen ontdekt. In vuurgevecht werden operator en 2 Duitsers gedood
Anne Maarten Smallenbroek :
Assen 14 – 05-1919- 10-04-1945
Lid: LO-Assen
Gearresteerd : 09-01-1945
carel voss - 12 dec 2012 - 22:41
Op 4 mei 2015 wordt in Harmelen een monument onthuld voor Cor van Bemmel. Wie weet of er nog familieleden zijn van fam. De Ruiter? Vader en 2 zoons zijn op 10 april geëxecuteerd. Cor van Bemmel overleed op 21 maart 1945.
Nico - 12 apr 2015 - 09:17
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.