Binnen mijn genealogisch onderzoek naar mijn voorouders wil ik er ook graag achterkomen waar mijn voorouders gewoond hebben. In de akten uit de burgerlijke stand kom ik dan tot nummers en wijken, maar deze komen logischerwijs niet overeen met hedendaagse straatnamen. Hoe kan ik dit herleiden?
Daarnaast staat er in DTB niets vermeld over de woonplaats, zijn hier nog andere manieren voor?
Graag zie ik tips van jullie!
Je zou kunnen kijken of er in het betreffende archief omnummerlijsten zijn. Anders wordt het een tijdrovende klus om door kijken en vergelijken van de bevolkingsregisters uit te vogelen wat het huidige adres is. Veel oude huizen/straten bestaan ook niet meer, ligt een beetje aan de plaats waar je zoekt. Maar in bijvoorbeeld Vlaardingen (sloop jaren '50) en Rotterdam (bombardement) is behoorlijk wat veranderd.....
Het lastige is dat de nummers ook regelmatig veranderden zoals blijkt uit de vele doorhalingen in de bevolkingsregisters.
Voor de periode vóór de BS is het lastiger. Dan ligt het er een beetje aan of ze eigenaar/bewoner waren of huurder. Via Notariële archieven/Rechterlijke archieven kun je dan nog wel iets te weten komen. Ben zelf bezig met een onderzoek naar de bewoningsgeschiedenis van Maasland, maar soms kom je er toch niet helemaal uit omdat iemand meerdere panden in eigendom kon hebben en er slechts in 1 woonde bijvoorbeeld.
> Daarnaast staat er in DTB niets vermeld over de woonplaats
Dat hangt er een beetje van af. Het doopregister van bv Rotterdam toont wel degelijk de straat waar de familie woonde.
Ook kun je met een slag om de arm aannemen dat men redelijk in de buurt woonde (loopafstand) van de kerk waar men elke zondag heenging, en waar dan ook de doop, trouwen en overlijden werd geregistreerd. Uitzondering is natuurlijk registratie van een huwelijk bij de hervormde (staats)kerk als het bv om katholieken ging.
Niels
Ik haak hier even in wat annemarie melde,je zoekt je suf voor 1800
wat denk je dan hiervan
ora Leerdam 11 fol 53 d.d. 3-6-1647: Jonker Jan de Ruyter getrouwd met Joffr. Anna van der Velde transp. aan Dirck Andriessen een huys en erf, gelegen aen de Hooypoort op de hoeck van de straet, streckende voor van de straet tot het erf van Willem Jansz de Gelder, belend boven Dirck Jansz Olij en beneden sHeerenstraet.
en dan een toeval een verre neef woond daar in de buurt en zocht en zocht maar vond het ongeveer terwijl hij daar al 3 jaar in de buurt woonde
Het is leuk werk maar eigenlijk onbegonnen
van later heb ik Wijk...x nr xx dat is dan later omgenummerd en weet je de straat zoals het nu is
Groet van Henk