Beste forumleden,
Begin 19e eeuw woonden mijn betovergrootvader en zijn broer in Noordwijk. Ze hebben allebei in De Klei gewoond, de een in huis nr. 206, de ander in nr. 210. Ik weet dat De Klei een buurtschap is en dat straatnamen met huisnummers in Noordwijk pas later zijn ingevoerd. Daarvoor werden de huizen per wijk of voor de hele gemeente doorgenummerd, ik weet niet precies hoe dat in Noordwijk zat. Weet iemand hoe ik erachter kan komen waar die huizen precies stonden? Kan ik me het best tot de gemeente wenden? Is hierover in het Regionaal Archief Leiden misschien iets te vinden? Volgende week ben ik een paar dagen in Nederland, dan wil ik een dagje die kant op gaan.
Tijdens het googelen ben ik op het boekje "500 jaar historie De Klei" gestuit. Dat wil ik volgende week hoe dan ook gaan kopen. Het is eind vorig jaar verschenen, dus het zal nog wel verkrijgbaar zijn. Of daarin iets over huisnummers staat, weet ik natuurlijk niet. Misschien heeft een van jullie dit boekje al?
Groet,
Jan
Jan van Oosten - 8 feb 2013 - 02:08
Geachte heer Van Oosten,
1. Zie, voor een bezoek aan het RA Leiden,
de volgende archief-inventaris, vanaf inventarisnummer. 2153 :
Hier vindt u allerlei registers, èn op ouderwetse huisnummering ('dorp X, Huis 25') èn op modernere nummering ('plaats, straatnaam, huisnummer 25'), waarin u uw familieleden kunt opzoeken; als zij in De Klei aaneengesloten hebben gewoond tussen die twee periodes, kunt u ook vergelijken, en weet u welk oud huisnummer overeenkomt met welk "modern" huisnummer. - Let wel: veel huisnummers bestaan anno 2013 niet meer (oorlog, sloop) en op veel plaatsen zijn huizen vernummerd, waardoor ook "moderne" huisnummers niet meer overeenkomen met wat u in uw onderzoek gevonden heeft, en u onterecht de indruk kunt krijgen dat u "het huis van uw familie" hebt gevonden (kadastraal onderzoek is het énige wat op dat gebied echt zekerheid geeft: perceelsnummers zijn naadloos door de tijd heen te volgen, vanaf 1832 of 1811.)
2. Goede plattegronden / kaarten om bij uw archiefbezoek mee te nemen
(op smartphone/tablet/laptop / uitgeprint), waarop De Klei is afgebeeld,
zijn bijvoorbeeld:
- plattegronden: http://www.plattegronden.nl/noordwijk/ en http://www.plattegronden.nl/katwijk/
- topografische kaart 1:25 000, bladen 30-E en 30-F, gratis te downloaden op
https://www.pdok.nl/nl/producten/pdok-downloads/basis-registratie-topografie/
topraster/top25raster-downloads
3. Uw familienaam Van Oosten wordt i.v.m. De Klei genoemd ophttp://www.nieuwsvanhier.nl/bericht.php?bericht_id=14428#.URR-NPJt2wM.
4. Op p. 131 van http://books.google.nl/books?id=iztrDG1-Se8C&pg=PA131&dq=de+klei,+noordwijk&hl=nl&sa=X&ei=oH4UUaOGKKqS0QXO74HgCA&ved=0CC4Q6AEwAA#v=onepage&q=de%20klei%2C%20noordwijk&f=false staat de aanwijzing, dat De Klei vroeger ook werd gespeld als "De Cley" ;
belangrijk voor uw archiefonderzoek.
5. Als u op http://watwaswaar.nl/#Ou-YK-7-1-1v-1-2Vxo-2It6 de optie "referentiekaart: AAN" kiest,
en op de kaart de buurten om de buurtschap De Klei heen aanklikt (3 gebieden!) , geeft deze site in de rechterkolom van de pagina toegang tot allerlei informatie van het Kadaster, over grondeigendom en grondeigenaren, uit de periode 1811-1832. Mogelijk heel interessant voor uw onderzoek; wie weet vindt u daar ook uw familieleden vermeld.
Veel succes bij uw onderzoek!
Met vriendelijke groet,
Dimitri Vlas
Dimitri Vlas - 8 feb 2013 - 05:43
Geachte heer Vlas,
Hartelijk dank voor uw uitvoerige tips!
Met vriendelijke groet,
Jan van Oosten
Jan van Oosten - 8 feb 2013 - 11:45
Jan
Ik heb het boekje hier liggen. Ik neem aan dat je Wouter Jansz van Oosten bedoelt, die in 1811 de boerderij Westerwijk kocht. Deze is ca. 1996 afgebroken en stond aan de 's Gravendijkseweg.
Als je via WatWasWaar de kadastrale kaart H, blad 1 opzoekt, dan zie je hem helemaal links, met het kadastrale nummer 62. In de bijbehorende legger zie je dan dat Wouter, resp. zijn weduwe, de kad. nummers 60-65 in bezit had.
Nog wat over De Klei. Een buurtschap kun je het niet noemen.Het was een deel van het landelijk (agrarisch) gebied rondom de dorpskernen, waarin diverse gebiedersnamen voorkwamen zoals De Nes, De Klei, De Plas, Bronsgeest en nog veel meer. Er stonden alleen wat boerderijen.
Het kaartje dat Dimitri liet zien, is maar een klein gedeelte van het gebied dat vroeger De Klei heette. Wat je op die kaart ziet is in feite de omgeving van de weg die nu nog De Klei heet. De locatie van boerderij Westerwijk staat er dan ook niet op. In het overzicht van kadastrale bladen uit 1818 (hier te zien) kun je de ligging van H 1 t.o.v. de dorpskern zien.
groeten, Frans
Frans Angevaare - 8 feb 2013 - 15:50
Hallo Frans,
Dank je wel voor de aanvullende informatie. Wouter was de broer van mijn voorouder Jan. Ik had de boerderij van de weduwe van Wouter al gevonden. Dit moet betrekking hebben op de periode 1825 (overlijden Wouter) -1835 (overlijden van zijn vrouw). Jan was toen al naar Voorschoten verhuisd. Ik denk trouwens niet dat Jan ook eigenaar van een boerderij of huis in Noordwijk is geweest, van hem heb ik in Noordwijk namelijk verschillende adressen gevonden.
Geweldig dat dit allemaal online te vinden is. Ik moet wel toegeven dat ik eerst flink geworsteld heb met de navigatie op die site.
Ik heb het boekje besteld bij een Noordwijkse boekhandel, ik ga het volgende week afhalen. Ik heb dan ook een afspraak met een nakomeling van Wouter, die zal het ook wel erg interessant vinden.
Groeten,
Jan
Jan van Oosten - 8 feb 2013 - 16:28
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.