stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Is genealogie nog leuk?



Profiel afbeelding

Genealogie is prachtig; vraag dat maar eens aan de 110 cursisten die bij mij over de vloer geweest zijn. Ik kom er nog velen tegen die blij zijn dat ze de cursus gedaan hebben, want ze hebben een heel andere kijk op de genealogiewereld gekregen, dan dat zij hadden.

Zelf ben ik een verwoed archiefbezoeker, paleografie beoefen ik heel aardig en doceer voor de beginners ook een cursus daarin.

Ik moet toegeven dat ik ook genver.nl gebruik maar dat komt door de 'echtheid' van DTB en BS-akten.

Ik weet dat Internet steeds meer opmars maakt, maar je bent toch niet verplicht het te gebruiken? Er staat pas 5 tot 10% op dat internet en daarom denkt een beginneling heel vaak, tik, tik, tik, tik ik heb mijn stamboom. Maar wat ze dan vergeten zijn de mooiste documenten die in het archief voor 'het oprapen' liggen.

Leonard van Kessel - 12 mar 2013 - 12:20

Ik vind genealogie nog steeds leuk. Ik zoek het overgrote deel via internet en zit daarom ook zeker twee uur per dag achter de computer om mijn bestand (Gezinsreconstructies (Ambt-)Vollenhove) uit te breiden.

Ik maak daar heel veel gebruik van WieWasWie.

En ik wil nu eens een ander geluid laten horen dan wat ik zo hier en daar in de vorige forumberichten lees.Ik ben redelijk tevreden met WWW! De aanloop in het begin van het jaar was natuurlijk wel vrij hopeloos, maar nu werk ik er toch over het algemeen met een goed gevoel mee. Alles zit er nog niet in, maar dat gold voor Genlias ook. En als het druk is op WWW moet ik ook wel eens zuchten, dat de site niet te bereiken is. Maar globaal gezien kan ik mijn gegevens vrij snel op m'n scherm krijgen.

Overigens heb ik nooit zo goed begrepen waarom Genlias eruit moest.. Maar goed, als WWW zo blijft  lopen en de bereikbaarheid in drukke tijden nog wat verbetert, dan ben ik toch wel tevreden.

Guus Nijhuis - 12 mar 2013 - 14:12

Fijn dat u tevreden bent met WWW, maar als wel eens een ander geluid wilt horen mag u mijn bericht van 8 maart lezen.

groet

ien lejeuneAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

ien lejeune - 12 mar 2013 - 14:16

Ben geheel met Guus Nijhuis eens. WWW is veel beter dan enkele maanden terug. Evenals bij Genlias moeten ook de gegevens bij WWW gecontroleerd worden aan de hand van originele stukken. Leonard van Kessel slaat de spijker op zijn kop, in archieven vind men de mooiste stukken over de familie, dan komt de familie ECHT tot leven.

Als genealoog moet men rekening houden dat gratis inzien, op Genver na, niet de optimale service tegenover staat.

mvg, Masje II

Masje II - 12 mar 2013 - 16:02

Geneologie is zeker leuk. Ik ben gestart met deze intrigerende hobby na mijn herseninfarct waardoor ik thuis kwam te zitten. Ik kan vanuit huis toch zoeken naar gegevens over mijn voorouder. Het klopt dat sommige sites misschien niet dat opleveren wat we zouden willen maar voor mij is het echt een zegen dat deze sites er zijn. Hoewel ik dol graag in archieven zou willen zoeken maakt mijn handicap me dit zeer moeilijk. Dus ik zie eigenlijk graag steeds meer van dit soort sites die me helpen in mijn zoektocht naar mijn voorouders waardoor ik mijn hobby kan blijven uitvoeren.

S. van Doesum - 12 mar 2013 - 19:59

Is genealogie (nog) leuk? Als enigszins bejaard genealoog (ik begon in 1972) een wellicht even prikkelende reactie.

Het antwoord moet zijn: blijkbaar niet. Dat wil zeggen, als genealogie is:

- alles wat je wilt gratis ontvangen;

- met zo weinig mogelijk moeite;

- zoveel mogelijk feitjes in de kortst mogelijke tijd in een database proppen;

- van mopperen houden.

Zo kan ik misschien nog wel een tijdje doorgaan met negatieve dingen bedenken. Ik denk dat de vraag die iedereen zich moet stellen is: hoe masochistisch ben ik? Want als genealogie zo een drama is, zo vreselijk is, zo verschrikkelijk is, en je blijft het doen, tsja....   dan ben je wel een masochist zeg!

Of zijn er mensen die je dwingen om met je stamboom bezig te zijn? Dan zou ik zeggen: doe aangifte bij de politie. Want als arme zielen gedwongen worden om hun stamboom uit te zoeken, dan is er vast wel een wetsartikel dat die dwang verbiedt. En als dat wetsartikel er nog niet is, dan zal een kamerlid vast wel willen scoren om er een initiatiefwetsvoorstel van te maken!

Dat is pas een win-win situatie: je lost een probleem op, en je haalt er ook nog een vermelding in de parlementaire geschiedenis mee! Gefeliciteerd!!

Mensen, het is een HOBBY, een tijdspassering. Zolang je de dokter buiten de deur houdt, je al je huisvestingskosten kunt betalen, je kunt beschikken over eten en drinken, je alle andere voor de voortgang van het leven noodzakelijke dingen kunt blijven doen, dan is dit alles toch betrekkelijk. We noemen dat wel eens een luxeprobleem.

In tegenstelling tot wat ik hierboven stelde, ga ik er van uit dat iedereen volstrekt vrijwillig bezig is. Leuk toch?

Gaat altijd alles goed? Nou nee, ik was laatst bezig in WieWasWie, en na de zesde keer eruit gegooid te zijn met de op zich hoopgevende mededeling "probeer het over een paar minuten nog eens" heb ik het opgegeven. Ik ben iets anders gaan doen. Toevallig wel genealogie, want de website van het archief in Tholen werkte wel goed. Maar ik had ook een boek kunnen gaan lezen, mijn zus kunnen bellen, een wandelingetje maken.

Mag er geen kritiek geuit worden? Mag best, ik zou zeggen: graag zelfs. Maar wel zo zakelijk mogelijk, en altijd met het idee dat het moet bijdragen aan een realistisch doel. Alleen in de wereld van J.K. Rowling (voor hen die zich afvragen wie dat is: de bedenkster van Harry PotterAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

) is toveren een realistische optie. In de wereld van de Muggles blijft het aanmodderen.

Het leven zit nu eenmaal vol teleurstellingen. Het hangt er maar vanaf hoe je er mee om gaat. Oops...

wat zeg ik nu, het leven vol teleurstellingen? Niet echt, het leven zit vol uitdagingen en verrassingen. Neem het zoals het komt. Van voortdurend mopperen krijg je brandend maagzuur, je slaapt er slecht van, en het is slecht voor je bloeddruk.

Chillen luitjes, take it easy man...

En nu maar, lui achterover hangend, wachten op de horde die woedend over me heen valt...Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Op zich hartelijke groeten van Hans van Felius,

- sinds 1972 met veel genoegen bezig met genealogisch onderzoek;

- dit jaar 35 jaar archivaris (in oktober, felicitaties zijn welkom).

En ja, ik blijf me verbazen over de mensheid. Dat doe ik al van ver voor 1972...Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hans van Felius - 12 mar 2013 - 20:05

Ik ben in 1979 op 12-jarige leeftijd begonnen met genealogie.

Begonnen in mijn woonplaats Amsterdam met de familie van mijn vader, later dagjes naar Groningen voor de familie van mijn moeder. Soms ging ik in schoolvakanties met een tienertoerkaart 4 dagen achtereen op 1 dag heen en weer van Amsterdam naar Groningen. Dat kostte me als tiener een godsvermogen van m'n zakgeld en het leverde me lang niet de hoeveelheid informatie op die nu een aantal zoekacties in WieWatWie of AlleGroningers opleveren. Om maar niet te spreken over het aanvragen van een kopie van een huwelijksakte. of het aanvragen van een setje persoonskaarten bij het CBG. Dat was ook een aanslag op m'n zakgeld als tiener en het leverde me niet de fractie van een zoekactie in WieWatWie op.

Ben zelfs eens op de fiets met een neefje van Amsterdam naar Den Haag (CBG) geweest, omdat we geen geld hadden voor de trein.

Maar de bezoekjes aan Den Haag en Groningen waren leuk en het zoeken in de archieven was spannend.

De spanning is er door de komst van WieWatWie, AlleGroningers, etc. wel een beetje af. Want 90% van wat je zoekt komt binnen no-time, zonder veel moeite, uit de computer gerold. Aan de andere kant heeft dat natuurlijk ook weer z'n voordelen. Want er komen steeds meer bronnen digitaal beschikbaar. Laatst vond ik zelfs een foto van een broer van mijn betovergrootvader, wan wie ik in mijn stoutste dromen nooit verwacht had ooit een foto aan te zullen treffen. Genealogisch onderzoek is in vergelijking met de jaren 80 spotgoedkoop en ontzettend makkelijk geworden.

Maar... oh oh oh oh, wat wordt er gemopperd.... Alles moet digitaal, dat er ook mensen zijn die het moeten verwerken, wordt voor het gemak vergeten. Als een persoon of instelling het in zijn of haar hoofd haalt er geld voor te vragen, is het land te klein. En maar graaien.... Als ik vandaag een aantal foto's of gegevens op mijn webpagina plaats, zijn ze volgende week op tal van andere websites te vinden, wat mij overigens veel terughoudender heeft gemaakt met het plaatsen van gegevens en foto's.

Soms verlang ik weer terug naar de jaren 80, met alle ongemakken van moeten reizen, hoge kosten en zonder internet met al haar graaiers en mopperaars.

Harm Selling

http://genealogiegroningen.nl

http://genealogiewinschoten.nl

http://genealogiestrating.nl

Harm Selling - 13 mar 2013 - 00:10

vervallen > http://www.stamboomforum.nl/hulp/2/24739/0/de_regels_op_dit_forum_belangrijk

Macy - 13 mar 2013 - 00:39

Leuk al die reacties. Vooral de verwijzingen naar vroeger vindt ik leuk.  Vroeger kon je gratis in het archief zoeken, gratis gebruik maken van apparatuur, voor zover je de aftandse microfichelezers daaronder mag rekenen. Let wel, gratis is relatief, aangezien dit gewoon met ons belastinggeld werd betaald. Er liepen ook vele medewerkers op de zalen, die je maar wat graag hielpen.

Tegenwoordig is veel digitaal, meestal ingescand door vele vrijwilligers, daar door bezuinigingen medewerkers werden ontslagen. Of mensen nu liever in een archief zitten, of achter de computer doet niet terzake. Voor sommige dingen hoef ik niet per se naar het archief.

Feit is dat WWW gewoon om de haverklap vastloopt, of niet werkt. Het feit dat het gedeeltelijk gratis is, doet ook niet ter zake. Ik neem aan dat kundige mensen zijn aangesteld om hun werk te doen.

Als u naar het archief gaat verwacht u toch ook dat bij aankomst de deur gewoon open is? Of zou u na uw reis vanuit Amsterdam, aangekomen bij het archief in Groningen blij zijn met het briefje op de deur “deur heeft storing, probeer het later nog eens” en weer naar huis gaan met het idee van: “ach, het archief is gratis, dus ik mag niet mopperen”.

En “alles moet digitaal” tja, ik moet digitaal aangifte doen, het stadhuis heeft een digitaal loket, dit forum is ook digitaal. Maar je mag dan toch verwachten dat een digitaal “archief” ook werkt? De websites van allegroningers / drenlias / allefriezen liggen er ook niet zo vaak uit als WWW. En in deze tijd vindt ik niet dat "aantallen bezoekers" een excuus mag zijn, als men dat niet kan inschatten is er iets met de leiding mis. Bovendien is met niet gisteren begonnen, en zijn ook de storingen niet van vandaag, dus had men allang de capaciteit kunnen vergroten.

Als mijn “nieuwe” auto het in 1 week net zo vaak niet zou doen als WWW, ging deze per direct de deur uit (er zit nog garantie op).

En ja, genealogie is nog steeds leuk, al meer dan 30 jaar.

Bert de Jong - 13 mar 2013 - 00:49

Citaat:

Zo kan ik misschien nog wel een tijdje doorgaan met negatieve dingen bedenken. Ik denk dat de vraag die iedereen zich moet stellen is: hoe masochistisch ben ik? Want als genealogie zo een drama is, zo vreselijk is, zo verschrikkelijk is, en je blijft het doen, tsja.... dan ben je wel een masochist zeg!

Genealogie is leuk als de middellen op een manier toegankelijk zijn, waar je niet gefrustreerd van raakt..

wiewaswie dat weten we; wordt er geluisterd? ik heb niet de indruk; algemene antwoorden van een helpdesk waarvan je denkt snappen ze het zelf wel?

De techniek de schuld geven; nee het zijn de mensen, zoals zo vaak.

Was het nodig ?; Ik dach het nie; en toch er doorheen drammen!.

Om het moderne VVD trukje maar te gebruiken (waar ik helemaal niet achter sta in z'n algemeenheid; maar hierbij wel als het zo dan toch moet dan maar goed!) de klant is koning; als het hem niet zint, dan moet die organisatie maar opdoeken door geen inkomsten en niet nodeloos met allerlei trukjes handhaven. Gewoon stoppen met die bende; kost te veel geld! en het gaat lang duren zo blijkt al steeds weer.

Onderwerp van dit topic zou denk ik gezien de reacties moeten zijn:

Zijn genealogische gegevens verwerven voor je eigen stamboom nog leuk?

Inhoudelijk zijn het allemaal gepasseerde feiten die getracht worden een plek te geven in een persoonsonderzoek.

Dat is altijd leuk.

Het geeft zicht op...en verklaart het één en ander; de nieuwsgierigheid van hoe ging het toen neemt toe.

Dus volmondig Genealogie is leuk, als je op de inhoud door gaat.

Maar ja, als de gegevens niet meer naar klantenwens (en dat was Genlias gezien de reacties op het forum)

kan verwerven, dan geeft dat irritaties.

Kwaliteit is wat de gebruiker ervan vindt; dus............

Herman - 13 mar 2013 - 09:30

 Macy,

wat jammer dat jullie geen eigen website hebben gemaakt van Maassluis.

Tevens staat er dat de 'akten' zijn te lezen, maar het zijn (weer) slechts de gegevens die op een akte staan. Dus ben je als echte genealoog weer afhankelijk van:
1. www.genver.nl

 of een goed bezoek aan Maassluis of nationaal archief

2. en wat een ander schrijft

Leonard van Kessel - 13 mar 2013 - 11:43

Macy - 13 mar 2013 - 12:10

Macy: Ik heb de tekst vanuit het grijze vlak waar jou naam onderstaat.

Of citeer jij iemand, waarbij het dan onduidelijk wordt wir die 'ik' is in die alinea?

Overigens blijf ik bij mijn stelling, dat sites die overgetypt zijn vanuit akten, géén genealogie-beoefening is.

Leonard van Kessel - 13 mar 2013 - 12:36

Macy - 13 mar 2013 - 12:49

Macy, ik citeer alles en het is de eerste:

Hans van Felius, Langs deze weg van harte geluk gewenst dit jaar maar liefst 35 jaren archivaris.
Wanneer wiewaswie.nl helaas uitvalt vanwege de enorme hoeveelheid bezoekers (gelezen op cbg.nl/), dan ga ik ook wat anders doen en in mijn geval de sites van andere archieven bekijken of vragen van anderen lezen en proberen na te gaan of ik die misschien zou kunnen helpen, beantwoorden zoals hier op deze site stamboomforum.nl. Op de site genealogieonline.nl is ook interessant de Genealogische databank Maassluis (dat is u natuurlijk welbekend, maar voor wie dat mogelijk nog niet weet hierbij de link) http://www.genealogieonline.nl/genealogische-databank-maassluis/

Leonard van Kessel - 13 mar 2013 - 13:03

Macy - 13 mar 2013 - 13:43

Kijk, dit noem ik nu ook geen 'eerlijke' discussie meer. Ik doe een stelling op jouw commentaar; en jij zegt dat het niet van jou is, en ik zeg van wel, en jij schrijft dan welke alinea, ik geeg die alinea en dan ga jij weer vragen welke vraag. Laat maar zitten. Over en uit.

Leonard van Kessel - 13 mar 2013 - 15:30

Heb geen zin om al deze antwoorden op het eerste bericht te lezen dus alleen maar een antwoord op de beginner van deze tread.

U ziet alles nogal negatief dus waarom doorgaan met deze genealogie hobby?

WieWasWie staat nog in de kinderschoenen maar bevat dezelfde gegevens als genlias plus nog wat meer.

Voor WieWasWie moet je alleen betalen als je wilt zoeken op twee namen en orginele documenten wilt downloaden.

Voor Geneanet, MyHeritage en Ancestry.com moet je ook betalen als je meer wilt dan alleen de basis.

Naar een archief gaan kost 50 cent per kopie plus de benzine of treingeld plus een paar uur.

Verder is het inderdaad rustig tegenwoordig in de archieven.

Voor wat betreft de sociale media, op twitter en faceboek staan diverse genealogische instellingen zodat je op de hoogte blijft van de laatste nieuwtjes en bijeenkomsten.

Verder vind je op twitter en faceboek vele genealogen en/of naamgenoten en ook dat is leuk.

Kortom, wees blij en vrolijk met onze hobby.

marcel van de krol - 14 mar 2013 - 11:02

@Marcel: Amen! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hans van Felius - 14 mar 2013 - 18:53


Is dat positief of negatief bedoeld?

marcel van de krol - 14 mar 2013 - 19:09







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu