Ik neem buitenechtelijke kinderen ook op omdat
ze evengoed bloedverwant zijn met de andere kinderen. (Halfbroers/zussen)
Ik had zo een kind bij de voorvader van mijn man, dat kind was buitenechtelijk geboren terwijl hij gehuwd was met een andere vrouw (zijn echtgenote).
Amper een paar weken na het overlijden van zijn echtgenote huwt hij met de vrouw waar hij dat buitenechtelijk kind bij heeft.
Bij hun huwelijk bevestigen ze beiden in de akte dat dit "een kind van hun beiden" is.
Sanneke
Ik ben een buitenechtelijk kind ik was 4 toen ik een andere achternaam kreeg die van mijn stifvader
Toen ik 17 was moest er ook iets op het gemeentehuis gebeuren inzake mij wat dat uis dat is me nooit verteld
Mijn ouders kregen nadien nog 6 kinderen maar die staan nergens bekend
bij mijn moeder staat dat ze een kind had uit een andere relatie
Hoi,
Ik ben nu 72 jaar en uit de door mij in der jaren verzamelde officiéle stukken blijkt duidelijk dat
mijn opa ook mijn vader is! Toen hij al enige tijd weduwnaar was misbruikte hij zijn oudste dochter
waaruit ik dus geboren werd. Mijn vader is dus een Blaauw en mijn moeder is dus een Blaauw.
Heden ten dage wil de familie dit ondanks de overtuigende bewijzen nog niet erkennen.
Wie zou er meer recht hebben op de STAM(boek) naam Blaauw dan een dubbele Blaauw?
Ik ben trost op mijn naam.!!
Groetjes
Even het originele draadje omhoog halen:
Ook in mijn stamboom kom ik personen tegen die "geen" vader hebben.
Betekend dit dus dat ik mijn onderzoek hier verder maar had moeten stoppen?????
Ben in ieder geval verder gegaan aan moeders kant. Dat was in het verleden waarschijnlijk het enige zekere gegeven. Tegenwoordig is dat ook maar de vraag!!!!
Tja de lijn volgen via vaders kant blijft toch altijd een groot vraagteken!
Ook nu zijn er nog genoeg kinderen die zich een vreemde eend in de bijt voelen en dat zal vroeger echt niet anders zijn geweest.
Stel vader is zeeman en tijdens zijn afwezigheid wordt er een kind geboren(verwekt), keurig binnen het huwelijk, in dat geval word ook het lijntje omhoog gevolgd. Want de zeeman was/is de officiële vader. Moeder was tenminste netjes getrouwd.
Tja, en wat moet je toch met echtparen die een paar weken, maanden of zelfs tijdens het kraambed huwden??? Ga er stilletjes toch maar van uit dat die moeders alsnog met de biologische vaders trouwden.
Vooral als de naams vernoeming netjes is gevolgd.
Een ongehuwde moeder, die een relatie krijgt, kan samen met haar partner het kind erkennen. Voor de wet is dan haar partner de vader geworden. Of deze partner werkelijk de natuurlijke vader is, blijft altijd de vraag. Als beiden daarna, of op dezelfde dag trouwen, wordt het kind "gewettigd" (of ge-echt). Een wettig kind is een kind wat voor de wet beiden als ouders heeft, dus ook erfgenaam is van beiden.
Of een man werkelijk de natuurlijke vader van een kind is, zal altijd de vraag blijven, ook van tijdens het huwelijk geboren kinderen. Een tijdens het huwelijk geboren kind is voor de wet altijd een wettig kind van beiden. Er zijn situaties waarbij er gerede twijfels aan kunnen zijn. Zo ken ik een geval waarbij de man een paar jaar gevangenisstraf uit zat, de moeder een relatie aanknoopte en er een kind geboren werd. Toen de man later uit de gevangenis kwam, had hij plotseling een wettig kind.
Voor vermelding in een stamboom zijn er geen andere gevens dan de geboorteakte van het kind en de huwelijksakte van de ouders. Indien een kind voor het huwelijk is geboren en is erkend door de man, kan er altijd aan getwijfeld worden of de man de werkelijke vader is. Die twijfels worden groter naarmate het kind ouder is.
Bij het uitzoeken van de stamboom,komt men opmerkelijk dingen tegen in de archieven,waar de naam van de stamhouder op houdt,dat men dan een kind echt of erkend,om zodoende het erfgoed op de naam tehouden, men kan nooit met zekerheid worden gezegd, wie de vader is.
Hefra
Bij mijn onderzoek stuitte ik op een situatie waarin een ongehuwde moeder 4 kinderen kreeg, waarvan In de geboorteaktes steeds vermeld staat, dat er geen vader bekend is. Zelfs de term "onecht kind" werd gebruikt. De moeder is al die tijd ongehuwd gebleven. Ze had volgens de geboorteaktes van de kinderen als beroep "dienstbode, naaister, werkster". Het geheel speelde zich af tussen 1814 en 1827. Al die kinderen hebben de achternaam van hun moeder gekregen. Bij mijn onderzoek had ik eerst het idee om bij de ongehuwde moeder te stoppen. Ik had geen mannelijke lijn meer. Ook ik ben uiteindelijk via de vader van deze moeder verder gaan zoeken, zodat de naam gewoon gevolgd wordt.
Beste Rob, bedankt voor dit heldere antwoord. Hier kan ik wat mee. Groet, Aad
Hallo.
Mijn schoonvader heeft de naam van zijn moeder gekregen zij is altijd ongehuwd gebleven. Tot een aantal jaren voor zijn overlijden was niet bekend wie zijn vader was.
Gelukkig heeft de biologische vader opgebiecht dat hij de vader was.
Mijn schoonvader had ineens halfbroers en zussen.
Groeten, Piet.