stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Dolhuisgrachtje te Leiden



Profiel afbeelding

Op 11 november 1852 overleed Hendrika Leget in een huis op het adres Dolhuisgrachtje te Leiden. Haar echtgenoot Lambertus Cornelis Florijn, die ook de aangever was, woonde op de Gorstestraat op dat moment. Kan het zijn dat Hendrika was opgenomen in een ziekenhuis of gesticht wat gevestigd was op het Dolhuisgrachtje. Weet iemand misschien of er een dergelijke instelling daar gevestigd was in die tijd. De naam Dolhuisgrachtje doet dat vermoeden, maar het kan ook niets te betekenen hebben.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim777 - 1 nov 2013 - 15:53

Nou, ik vind hier een bron (p.2 "zomermijmering") die zegt dat het ooit de rosse buurt was ;-)

Maar je vindt online wel meer overlijdens in het Dolhuisgrachtje rond 1840.

Kan de moeite waard zijn om dit eens wat beter te onderzoeken.

BertKoor - 1 nov 2013 - 16:26

Op het Dolhuisgrachtje stond ook het Cecilia Gasthuis. Zie "Google".

G.Karssenberg - 1 nov 2013 - 16:30

Wim

Waarschijnlijk kun je beter zoeken op Dolhuisgracht. Die staat in deze lijst vermeld. Er is in elk geval een Dolhuis of Dulhuis geweest in Leiden dus zal die gracht er wel naar vernoemd zijn.

Je zou hier eens moeten zoeken op Dolhuis.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 1 nov 2013 - 16:40

Allen hartelijk dank voor de reacties. Nog geen zekerheid, dus ga ik er voorlopig vanuit dat ze in een inrichting opgenomen was totdat er misschien toch een andere verklaring is. Overigens is de straatnamen lijst met de oude en nieuwe namen nuttig voor me daar de helft van mijn voorouders uit Leiden kwamen.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim777 - 1 nov 2013 - 18:22

Het Dolhuisgrachtje zegt mij niets, maar het Cecilia gasthuis wel. Dat heet tegenwoordig Museum Boerhaave. Het Cecilia gasthuis was het stedelijk ziekenhuis, waar onder andere Boerhaave de scepter heeft gezwaaid. Het is met de tijd getransformeerd naar het Leids Universitair Medisch Centrum.

Armand Servaes - 5 nov 2013 - 22:13

Het Dolhuisgrachtje is na de demping Dolhuissteeg gaan heten. Op de satellite view van GoogleMaps is goed te zien dat er een steeg dwars door het huidige Museum Boerhave door heeft gelopen. Op deze kaart is te zien dat er een gracht tussen de Ceciliastraat en de Haarlemmerstraat heeft gelopen. Het is mij echter niet duidelijk of/hoe de waterverbinding tussen het oostelijke water (richting Lange Mare) en het westelijke water (straatje heet nu Klooster) liep.

Veiligheidshalve zou ik vooralsnog NIET aannemen dat elk adres op voorheen Dolhuisgracht bij het Ceciliagasthuis heeft behoord.

BertKoor - 6 nov 2013 - 10:00

Beste Armand en Bert,

Hartelijk dank voor deze aanvullingen. Inderdaad is het niet met zekerheid vast te stellen dat personen altijd in het Ceciliagasthuis of aangrenzend tehuis zijn overleden als er Dolhuisgrachtje bij staat. Maar in dit geval daar waar de echtgenoot als aangever op een ander adres woonachtig was wordt dit wel aannemelijk. Op overlijdensakten staat wel expliciet het adres waar de aangever woont, maar van de overledene het adres waar deze is overleden en dat is niet noodzakelijk ook het woonadres. Blijft toch een beetje een aanname.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim777 - 6 nov 2013 - 10:24

Probeer Dolhuisgracht eens in te voeren op de site van het Leidse archeif: www.leidenarchief.nl.

Misschien is daar ook een oude foto te vinden.

Groeten,

Helen Robinson

Helen Robinson - 7 nov 2013 - 22:57

archiefleiden.nl biedt de mogelijkheid om via "alle velden" ook (indien dat is getranscribeerd) op adres te zoeken. De oogst:

Dolhuisgracht, wijk 6 nr. 1217

Dolhuisgracht, Wijk 6 No. 1272

Cecilia Gasthuis, wijk 6 no. 1351

Cecilia Gasthuis, wijk 6 no. 1353

Dolhuisgracht, wijk 6 nr. 1359

Dolhuisgracht, wijk 6 nr. 1360

Dolhuisgracht, wijk 6 nr. 1362

Dolhuisgracht, wijk 6 no. 1364

6 geboren kinderen en 2 overledenen op de Dolhuisgracht in de periode 1826-1840. 

Dolhuisgrachtje komt alleen voor bij overlijdens 1839-1841. Da's natuurlijk wel verdacht!

Heb ook wat met Google + Genver/FS geprobeerd. Wat me opvalt is dat ik één persoon heb gevonden die ook daar woonde. Maar ook twee stuks waarvan de getuigen/aangevers op het Dolhuisgrachtje woonden. Verder een handjevol die elders woonden.

Dus ik kan eigenlijk geen goede conclusie trekken.

BertKoor - 8 nov 2013 - 10:43

Beste Helen en Bert,

Hartelijk dank voor de reactie. Op de overlijdensakte van Hendrika Leget staat wel degelijk Dolhuisgrachtje ondanks dat dit overlijden plaats vond in 1852. Deze naam was dus na 1841 nog steeds in gebruik. Helaas staat er geen huisnummer bij of andere indicatie over de exacte locatie. Het lijkt me ook moeilijk daar nu nog achter te komen.

Ik heb dit ook nog even terug gezocht zoals Bert dat gedaan heeft. Dan blijkt dat bij een zoek opdracht onder 'Zoek op personen' bij lange na niet alle personen/akten worden weer gegeven. Ik prefereer daarom te zoeken in de 10-jaren tabellen en van daar uit de akte er bij te zoeken.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim777 - 8 nov 2013 - 11:08

Hallo, mijn voorvader Felix le Febre is op 29 januari 1852 overleden op het Dolhuisgrachtje. Ik concludeer hieruit dat deze naam toen nog bestond. Veel succes.

nicolette le febvre - 30 apr 2017 - 14:21

Een ver familielid Abraham Prevoo is op 12 jarige leeftijd overleden met adres Dolhuisgrachtje in 1840 terwijl zijn moeder in de Kruisstraat woonde.

Josee van Beek - 17 dec 2020 - 23:55


Beste Josee,

Hartelijk dank voor de aanvulling. Het is intussen nooit echt duidelijk geworden welke instelling op het Dolhuisgrachtje heeft gestaan. Mogelijk komt het toch noch eens boven water.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim777 - 18 dec 2020 - 10:26







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu