Enkele kinderen van mijn voorouders (en ook anderen) zijn volgens aantekening in het overlijdens-/begraafboek "begraven door order van het gerecht" . Ze woonden in Utrecht (stad). De periode was tussen 1750 en 1800. De ouders waren nog in leven. Deze term ben ik tot dusvere nog nergens tegen gekomen. Wie kan mij vertellen wat dit in houdt.
Normaliter zou je dit verwachten bij een begravenis van een terecht gestelde, maar bij kinderen?
Af en toe heb ik het wel eens gezien bij onbekenden; onbekende kinderen of armen zonder naam, drenkelingen e.d.
Beetje gegoogled, is inderdaad niet duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Komt in provincie Utrecht in die periode vaker voor. Ik gok zelf dat de familie geen geld had, geen lid was van de NH kerk, en dat de kerk daarom ook niet voor de kosten op wilde draaien. Maar er moest toch begraven worden, en dat mocht alleen in/bij de kerk. Dus het Gerecht betaalde de rekening. Is maar een theorie...
Tip: http://www.hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/onderwerpen/doop-trouw-begraafboeken
Gebruik de link "Contact" en vraag het gewoon daar nogeens.
Hallo Bert,
Bedankt voor je reactie.
De beide ouders waren wel lidmaat van de Hervormde kerk, toen nog Nederduits Gereformeerde kerk geheten. De Hervormde kerk is van 1816. Dat de ouders geen geld hadden kan wel kloppen. Ze zijn n.l. zelf beiden begraven door de "Aalmoesenierskamer". Het Utrechts archief had ik al gepolst, maar daar kreeg ik ook al een vaag antwoord in de geest van "Kan zijn dat..."
Meestal stond er dan "Pro deo" Hoe staat het bij anderen in het begraafboek vermeld?