stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Vaker buitenechtelijke kinderen in de 'franse tijd'?



Profiel afbeelding

Ik heb de indruk een tendens te zien.

Zelf heb ik in mijn kwartierstaat 2 voorouders die buitenechtelijk kind waren. Met andere woorden: waarvan de vader onbekend was en die dus de achternaam van de moeder gekregen hebben. (in 1 geval was de naam van de vader wel bekend: werd tussen haakjes vermeld in het doopregister). Geboren in resp 1800 en 1806.

Ook bij het in kaart brengen van de kwartierstaat van mijn vrouw kwam ik er een paar tegen. Uit 1794 en 1796 (Belgie). En ook bij het bekijken van stambomen van anderen ben ik al diverse keren buitenechtelijke kinderen uit die tijd tegen gekomen.

Toeval, of kwam het in die tijd statistisch gezien vaker voor? Het waren maatschappelijk gezien roerige tijden; zou dat er iets mee te maken kunnen hebben? Misschien geen echt genealogische vraag, maar ik ben er wel nieuwsgierig naar.

Ik wil hier overigens nadrukkelijk geen morele oordelen over vellen.

NC Nelisse - 12 jun 2014 - 22:34

Deze week hoorde ik in een tv-programma een verklaring die me wel logisch klonk: militairen die weten dat iedere dag hun laatste kan zijn, laten hun morele waarden wel eens varen. Althans iets van die strekking.

Ria Hendriks - 12 jun 2014 - 22:53

Gevonden: http://home.planet.nl/~awaan/Onecht_Kind/onecht_kind.html

Het artikel is niet echt goed onderbouwd naar mijn smaak,

maar het sluit goed aan op jouw bevindingen.

Jan Clavaux - 12 jun 2014 - 23:02

In Rijswijk zh doet zich iets dergelijks voor met drie vondelingen uit 1812 en 1813. Of het met de Fransen te maken heeft, is niet meer na te gaan, maar het is wel opvallend dat zij de enige vondelingen zijn tussen 1800 en 1820. De moeders zijn onbekend gebleven.

De kindjes stierven jong:

1. Willem Lodewijk van Witzenburg: 6 april 1812-1 april 1817, gevonden bij de uitspanning Witzenburg,

2. Pieternella Antonia van Rijswijkt: 22 november 1813-25 april 1816, gevonden voor de deur van de vroedvrouw.

Beide kinderen worden opgenomen in het pleeggezin dat door de protestantse diaconie wordt betaald.

3. Jacoba Delfweg, gevonden en overleden 29 mei 1813, gevonden langs de Delftweg. Zij zou in het katholieke opvanggezin worden geplaatst. Op haar enige levensdag wordt ze twee maal gedoopt: een nooddoop en een doop door de pastoor.

Ruud Poortier - 12 jun 2014 - 23:22

Nog een bijkomende factor: trouwen kost(te) geld en in de Franse tijd holde de economische situatie achteruit, onder andere door Napoleons continentale stelsel, waarmee hij de handel met Engeland onmogelijk wilde maken.

Maarten Krips - 13 jun 2014 - 14:11


Nog een persoonlijke ervaring uit familiegegevens: schrikbarend hoog sterftecijfer onder voorechtelijke kinderen. Als goede katholieken, konden de kinderen geboren na een huwelijk blijkbaar genieten van een betere levensstandaard.

Ronald Hellenbrand - 14 jun 2014 - 02:04







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu