stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » 1811 Familienamen van weeskinderen en hoe verliep hun registratie in dat jaar.



Profiel afbeelding

@Everardus,

hier heet zij Haselaer

Franeker, huwelijken 1767 Vermelding: Bevestiging huwelijk op 8 juni 1767

Bruidegom: Ruurt Teeckles Bootsma     Bruid: Helena Jans Haselaer

Franeker, dopen, geboortejaar 1775, doopjaar 1775

Geboren op 3 mei 1775 in Franeker Gedoopt op 3 mei 1775 in Franeker  

Dopeling: Anne, zoon    

Vader: Ruurt Theckles Boosma    

Moeder: Helena Haselaer

Doopheffer: Helena Nieuwhof

Gestandaardiseerde namen:  Dopeling: ANNE    

Vader: RUURD ..... BOORSMA    

Moeder: HELENA .....

Doopheffer: HELENA NIEUWHOF ..... = naam, patroniem of familienaam komt niet voor in de Thesaurus

Franeker, dopen, geboortejaar 1780, doopjaar 1780 Geboren op 27 januari 1780 in Franeker

Gedoopt op 27 januari 1780 in Franeker  

Dopeling: Cathrina, dochter    

Vader: Ruurt Thecles Bootsma    

Moeder: Helena Haselaer

Doopheffer: Doede Thecles Bootsma

Renee - 26 jan 2015 - 16:25

Dag Everardus, hartelijk dank voor de toevoeging, zeker de notitie uit het Lidmatenboek is echt kostelijk! Inderaad, bij de geboorte van Djurre heb ik de doopdatum van november 1749 als bewijs genomen. Een doop is wat anders dan een geboorte, maar ik denk dat we veilig kunnen veronderstellen dat 1749 ook het geboortejaar is. Voor wat betreft de overlijdensdatum van Trijntje heb ik zeker nog niet alle opties gebruikt. Meestal, vaak ook in combinatie met kranten e.d. kom ik uiteindelijk wel achter een jaar van

overlijden (op die manier heb ik ook de overlijdensdatum van Djurre gevonden), maar Trijntje blijkt een hardnekkige tante te zijn, dus zal ik inderdaad dieper moeten graven. 

De uitleg dat niet iedereen de familienaam liet noteren, zeker als deze naam in de desbetreffende familie al in gebruik was, is nieuw voor mij. En dat zou - gezien de huwelijksgegevens van Sybren in 1807 - dus hier heel goed het geval kunnen zijn geweest. Ik was in de veronderstelling dat de naamgeving echt veplicht was, los van het feit of deze naam in de familie al in zwang was. Maar dit werpt dus nieuw licht op de zaak :-)

Dus mijn hartelijk dank, ook voor de gegevens over Helena (Radelaar) Daar zal ik even goed naar kijken, ook naar de toevoeging van Renee! Top!

Jan Bruinsma - 26 jan 2015 - 17:30


Ik vond onderstaande advertentie in de krant van december 1798. Ik begrijp wat er staat, maar gaat hier louter om overzicht te krijgen in de schulden of tegoeden, of werd een dergelijke advertentie geplaatst omdat (in dit geval) ook de weduwe Djurre Hendriks was overleden?

Een ieder die iets te Preatendeeren heeft van, of Schuldig is, aan den geëbandonneerden Boedel van de Wed. Djurre Hendriks te Harlingen, gelieve daar aangave of betaalinge te doen voor den 15 December 1798, aan den Coopman Roelof Meintz aldaar, als geautoriseerde Curator voorfz Boedel. 

Jan Bruinsma - 9 feb 2015 - 06:54







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu