stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Oproep Drents Archief: Help mee kolonisten in kaart te brengen!Profiel afbeelding

Oproep: Help mee kolonisten in kaart te brengen!

Bent u één van die miljoen Nederlanders die een voorouder heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Veel nazaten gaan op zoek naar het lief en leed van hun arme voorouders. Helpt u mee die gegevens vindbaar te maken? 

Elk jaar komen veel onderzoekers naar het Drents Archief in Assen om te speuren naar het reilen en zeilen van hun voorouders in de Koloniën van Weldadigheid.

Het archief van de Maatschappij van Weldadigheid is zo’n 400 strekkende meter groot. Een rijke bron met gedetailleerde gegevens over personen uit de onderkant van de samenleving. Het archief was van onschatbare waarde voor het schrijven van de succesroman ‘Het pauperparadijs’ van Suzanna Jansen en ‘De Proefkolonie’ van Wil Schackmann. Het Drents Archief in Assen, museum De Koloniehof in Frederiksoord en het Gevangenismuseum in Veenhuizen werken samen om het erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid te bewaren en aan bezoekers te presenteren. 

U kunt meehelpen om de ingekomen brieven uit de periode 1818-1847 doorzoekbaar te maken! Het gaat om 140.000 scans met naar schatting 300.000 persoonsnamen.

Hoe kunt u meehelpen?
Via de crowdsourcingwebsite VeleHanden kunt u meedoen vanuit huis op het moment dat het u het beste uitkomt. Op deze manier zijn al veel archieven toegankelijk gemaakt. Bij het invoeren van de gegevens wordt u terzijde gestaan door het Drents Archief en ‘Kolonioloog’ Wil Schackmann met hulp, tips en wetenswaardigheden.

Aanmelden
U kunt zich voor het project 'Post van Weldadigheid' via de website van VeleHanden, www.velehanden.nl. Ervaring is niet nodig, wel passie voor ons verleden!

Het project wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe.

Drents Archief - 8 apr 2015 - 10:00Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu