stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Een gewaarschuwd mens - - - - -



Profiel afbeelding

telt voor twee. Als u deze waarschuwing leest, heb ik dus het bezoekerstal van dit forum verdubbeld, hihi

Maar even de serieuze waarschuwing: neem nooit iets voor zoete koek aan. Hoe je daarmee de mist in kunt gaan, heb ik vandaag weer gemerkt. Bij transcriptie van een stuk van de 16e eeuw kwam ik het woord "fabrieck" tegen. In de 16e eeuw was de industrialisatie nog niet op gang gekomen. Dus dacht ik "fabriek lijkt op engelse fabric, textiel; in de 18e eeuw kwam de industrialisatie op gang met het mechaniseren van de weverijen, dus we zullen daar wel het woord fabriek aan te danken hebben. Dan zal die 16e eeuwse ook wel een weverij geweest zijn"
 

Toch maar even gecheckt. Fabriek komt uit het Latijn en betekent constructie of gebouw. Pas in 1791 kreeg het in Engeland de betekenis van (in een groot gebouw mechanisch) geweven stof.

Ook in mijn genealogie komt het zeer geregeld voor dat ik enorm op moet passen om niet twee personen die (ongeveer of exact) dezelfde naam dragen en in dezelfde omgeving wonen door elkaar te halen of samen te kneden tot één. In online genealogieën kom ik dergelijke fouten steeds vaker tegen, en ze worden steevast weer door anderen overgenomen zonder bronvermelding.

Maggy - 7 jul 2015 - 11:59

"Fabriek komt uit het Latijn en betekent constructie of gebouw."

 

Niet altijd. Volgens http://gtb.inl.nl/

znw. m. Ontleend aan het lat. bnw. fabricus, van faber. werkman, timmerman.

1.  Bouwmeester, architect, leider van openbare werken. Thans nog in enkele oude titels.

Dat die gheene die tselve Ampt soude bedienen, dat hy genaemt soude werden ”Fabrijck ende Opsiender van Stadts wercken”,   bij ORLERS, Beschr. v. Leyden 665 [1641].

Alzoo ik mede in 't beginzel van 't bedijken van de Beemster gedient heb als Ingenieur en Fabrijk van 't zetten en stellen van de Water-Moolens, tot het voltrekken toe,   LEEGHWATER, Haarlemmer-Meerb. § 78.

Hebben … den voornoemden Fabryck by desen geautheriseert, om 't selfde alzoo ten meesten oirbaar te voltrecken,   bij V. MIERIS, Beschr. v. Leyd. 463 a [1639].

O., die voor een goet timmerman, metser ende fabrijcq vermaert was,   Daghreg. Bat. 7, 75 [1645].

Fabriek-landmeter van Schieland, nog bestaande titel.   poëem WNT

Jan Clavaux - 7 jul 2015 - 12:47

Klopt als een bus, maar ik wilde mijn berichtje ook weer niet al te lang maken.

Maggy - 7 jul 2015 - 14:13


Genealogen kunnen het woord 'kerkfabriek' tegenkomen bv.bij schenkingen. Grof gezegd is dat wat we tegenwoordig het 'beheer' noemen. De uitvoering ervan berustte bij de kerkmeesters.

Ruud Poortier - 7 jul 2015 - 22:12







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu