stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Analfabetisme in de 19e eeuw



Profiel afbeelding

Kan iemand mij vertellen hoe de communicatie in de 19e eeuw verliep tussen analfabeten? Waren er professionele briefschrijvers en lezers? Moest je daarvoor betalen? Bijvoorbeeld  als een persoon in Leeuwarden een ander in Maastricht op de hoogte wilde brengen van het wel en wee van zijn kind dat aan zijn zorg is toevertrouwd, hoe ging dat?

Of weet iemand waar ik informatie kan vinden?

Bedankt

Julia

Julia van Nes - 24 jul 2015 - 11:36

In zo'n situatie zal meestal wel gebruik zijn gemaakt van een dominee/pastoor/schoolmeester die in de buurt woonde. Alleen voor liefdesaangelegennheden ietwat genant...........

Annemarie57 - 24 jul 2015 - 12:47

De meeste correspondentie geschiedde netals Anne Marie vermeld per dominee / onderwijzer. Maar ook veelal geschiedde dit via een notaris.Ik zou zeker het notariaat raadplegen in zo'n geval. 

J. van der Linden - 24 jul 2015 - 13:40

Dankjewel, inderdaad  de pastoor of de dominee. Ik ga ook in de notariele archieven van de betreffende plaats kijken, maar een notaris was dat niet duur voor arme mensen?

Julia van Nes - 24 jul 2015 - 13:48

Als het een kind van een ander betreft,  is de kans groot dat de kind op verzoek van het kerkbestuur bij de ander geplaatst is. Deze persoon kreeg hier een vergoeding voor, en het kerkbestuur zal niet happig geweest zijn om dit uit eigen middelen te doen. Dus deze zal zeker correspondentie gevoerd hebben, met de bestuurders van die andere plaats. Wellicht is een onderzoek in het kerkarchief ook een tip.   

J. van der Linden - 24 jul 2015 - 13:54


Dankjewel, zal ik zeker doen

Julia van Nes - 24 jul 2015 - 14:06







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu