Ik denk er steeds meer over om mijn stamboomgegevens online te plaatsen in My Heritage. Nu hoor ik en lees ik oa op het forum van Aldfaer dat men verschillend denkt over My Heritage. Sommigen vinden het een "gevaar " omdat men niet exact weet wat met de gegevens gedaan wordt ondanks de belofte dat privacy gewaarborgd is en omdat het een Amerikaanse site is.
Ik heb bv nog in leven zijnde personen in mijn stamboom met foto's en ik voel er niet voor dat deze foto's door derden worden misbruikt. Ik heb al meerdere malen gelezen dat men foto's, online geplaatst, gebruikt voor verschillende doeleinden.
Ik weet wel dat ik dit laatste kan voorkomen door een filteter toe te passen voor het maken van een gedcom.
Ik stel uw advies zeer op prijs.
Met vriendelijke groet,
Henk
Uitgeschreven lid - 26 jul 2015 - 17:20
Hallo Henk,
Hoewel ik zelf geen gebruik maak van MyHeritage vind ik dat "gezeur" over privacy van sommige mensen nogal ver gezocht en komt naar mijn idee voort uit onwetendheid. Zodra je gegevens online zet, via MyHeritage of andere sites, is er van privacy geen sprake meer. De gegevens zijn beschikbaar voor miljoenen mensen over de hele wereld. Maar is dat nou juist niet de bedoeling van het online zetten?
Een uitzondering hierop zijn natuurlijk de gegevens van nog levende personen. Deze gegevens zijn standaard op de meeste sites alleen toegankelijk voor mensen die van de beheerder (jij) een inlognaam en wachtwoord hebben gekregen. Dit geldt ook voor andere personen in je stamboom waarbij je hebt aangegeven dat dit prive gegevens zijn. Je kunt dit heel makkelijk testen door een test-stamboom aan te maken, een verzonnen nog levend persoon aan deze stamboom toe te voegen en de gegevens op MyHeritage te publiceren. Meld je vervolgens af op MyHeritage en kijk of je de persoonsgegevens als anonieme gebruiker nog steeds kunt benaderen.
Als je niet wilt dat jouw foto's van overleden personen gebruikt worden door anderen, moet je ze niet online zetten. Of eventueel voordat je ze online zet bewerken d.m.v. een watermerk of tekst door de foto heen. En wat is er eigenlijk zo erg aan als mensen de foto's gebruiken?
Overigens is MyHeritage volgens mij een Israelisch bedrijf en niet Amerikaans. Wel hebben ze een kantoor in de US. Maar is dat belangrijk voor de keuze om gegevens wel of niet online te zetten?
Erwin Donker - 27 jul 2015 - 09:33
Beste Henk,
In antwoord op uw bericht hierboven, geven we graag verdere toelichting op de door u genoemde punten.
Familie sites op MyHeritage.com zijn automatisch beschermd met privacy instellingen, die ervoor zorgen dat derden (niet-leden) geen persoonlijke informatie kunnen zien van levende personen in de familiestamboom (bijvoorbeeld voornamen of emailadressen).
Mocht u nog strikter met uw privacy willen omgaan dan deze standaard instellingen, dan kan dat uiteraard. U kunt namelijk zelf uw privacy instellingen kiezen en aanpassen als volgt:
Hier kunt u zelf de privacy van uw familiesite instellen. U doet dit door eenvoudig vinkjes aan of uit te zetten bij de verschillende opties. Enkele concrete voorbeelden wat u hier zelf aan of uit kunt zetten:
Een belangrijk principe van MyHeritage is samenwerking en synergie, door informatie met elkaar te delen (zoals Erwin ook aangeeft). Familiestambomen uit de hele wereld zijn bij elkaar gebracht op een centraal platform. Meerwaarde ontstaat door samen kennis te delen en elkaar verder te helpen in het stamboomonderzoek. Dit doen we ook met behulp van technologie die werkt over taal- en landsgrenzen heen. MyHeritage wil ontdekkingen over familiegeschiedenis mogelijk maken voor iedereen, overal.
We hopen met deze toelichting e.e.a. verduidelijkt te hebben, zodat u een afgewogen keuze kunt maken. Mocht u nog verdere vragen hebben of uitleg wensen, laat ons dat gerust weten via support@myheritage.com
Vriendelijke groet,
MyHeritage
Willeke Binnendijk
MyHeritage - 27 jul 2015 - 10:58
Beste Willeke
Hartelijk dank voor uw snelle en zeer duidelijke reactie. Mijn angst/onrust dat er met mijn gegevens rare dingen worden gedaan is dus onterecht. Ik kijk er nu heeklanders tegen aan, alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik geen ervaring heb met deze materie. Het is goed om te weten dat ik bij u via de support op hulp kan rekenen.
Met vriendelijke groet,
Henk
Uitgeschreven lid - 27 jul 2015 - 16:18
Hallo Erwin
Ook u bedankt voor de snelle reactie.Ik ben misschien wel te achterdochtig geworden door de negatieve informatie die ik hierover heb gekregen. Ik ben blij met uw reactie die mij heeft gerustgesteld. Ik kijk er nu anders tegen aan.
Het idee om een "nep"stamboom op MH te plaatsen is wel leuk maar daar vervuil ik alleen maar de website mee of is het mogelijk deze na de "test"te verwijderen.
U en Willeke hebben mij goede informatie verstrekt waar ik wat aan heb.
Met vriendelijke groet,
Henk
Uitgeschreven lid - 27 jul 2015 - 16:41
Hallo Henk,
Je kunt de stamboom gewoon weer verwijderen als je klaar bent. Ik heb dit zelf ook gedaan om de functionaliteiten van MyHeritage te testen.
Groeten,
Erwin
Erwin Donker - 27 jul 2015 - 17:04
Hallo Erwin.
Bedankt. Ga het maar eens proberen.
Groet
Henk
Uitgeschreven lid - 27 jul 2015 - 23:28
Ik raad het gebruik van het super-commerciële MyHeritage ten zeerste af.
Allereerst geeft je je zelf bijeen gezochte gegevens uit handen aan een organisatie met maar één doel : geld verdienen. Het is namelijk een dure grap. Het basis abonnement is veel te beperkt voor een serieuze genealogische collectie en het premiumabonnement is echt duur, temeer omdat je het in één keer moet betalen voor een heel jaar.
Verder kan men met jouw gegevens doen wat men wil, vooral geld verdienen zonder er zelf iets voor te doen.
Ik vind bovendien je kostbare gegevens extern opslaan geen goed idee. Commercie is vluchtig en niemand weet of het bedrijf volgende maand of volgend jaar nog bestaat en je gegevens nog toegankelijk zijn.
Wat ook beroerd is, is dat MyHeritage volledig op de Amerikaanse stamboomwereld is ingesteld. Dat uit zich door oppervlakkigheid en een Disney-achtige presentatie van de gegevens. Een serieuze genealoog zou alleen al dáárom afhaken. MyHeritage kent de Nederlandse manier van stambomen en kwartiestaten presenteren helemaal niet. Het is allemaal Amerikaans, in het Nederlands vertaald.
Mijn advies is om alles lokaal te bewaren en te backupen. Ik gebruik Aldfaer en dat werkt prima.
En als u toch graag uw gegevens wilt delen, doe dat dan op genealogieonline of op geneanet, dat veel mee gratis mogelijkheden biedt en aanzienlijk serieuzer oogt dan het Disney-achtige en mega-commerciële MyHeritage.
MyHeritage zorgt dat de ooit zo serieuze en hoogstaande genealogische deelwetenschap wordt gereduceerd tot een gezelschapsspel zonder diepgang.
Tot slot nog een waarschuwing : een verzamelplaats van stambomen werkt het kopieëren van allerlei fouten en verkeerde aannames ernstig in de hand. Ik ben al heel wat onzin op MyHeritage tegengekomen. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit op Geneanet en Genealogieonline niet anders is helaas.
Andr? Sijnesael - 28 jul 2015 - 06:32
Beste Henk,
Fijn om te horen dat deze informatie van nut is geweest. We hopen dat dit helpt bij het maken van uw persoonlijke beslissing.
Er zijn verschillende manieren waarop men zijn/haar stamboom en familiegeschiedenis kan onderzoeken. Het spreekt vanzelf dat het iedereen volledig vrijstaat om een eigen keuze te maken op welke wijze hij/zij dit wil doen, op basis van o.a. persoonlijke voorkeuren en budget.
Deze keuzes zijn bijvoorbeeld:
1.wel of niet gebruikmaken van betaalde dienst en zo ja, welk budget men hieraan wil besteden
2.wel of niet gebruikmaken van online bronnen, zoek- en matching technieken (wel of niet tegen betaling)
3.wel of niet gebruikmaken van een online platform/software
4.wel of niet gegevens delen met derden
Hoe werken deze punten bij MyHeritage? In een notendop:
1. MyHeritage laat u gratis gebruik maken van de Family Tree Builder (FTB) software en de basis website. De FTB software kunt u downloaden naar de computer en hier kan u, in de privacy van uw eigen computer, ongelimiteerd stambomen maken, documenten en foto's toevoegen. Wilt u de stamboom naar uw basiswebsite synchroniseren, dan kan dat.
Met een betaald abonnement kan men bijvoorbeeld (afhankelijk van het abonnement) ongelimiteerd personen aan de stamboom toevoegen, gebruikmaken van SmartMatches en alle historische collecties in de SuperSearch zoekmachine.
2. MyHeritage biedt online toegang tot historische gegevens. Sommige collecties zijn gratis toegankelijk, andere alleen tegen betaling. Waarom? Vaak zijn andere organisaties eigenaar van deze historische gegevens. MyHeritage maakt online toegang tot deze gegevens mogelijk. Hiervoor worden kosten gemaakt, bijvoorbeeld royalties aan de partner-organisatie voor het gebruik. Daarnaast investeert MyHeritage in slimme online zoek- en matchtechnieken. Bijvoorbeeld RecordMatches: gevonden historische documenten die relevant zijn voor uw familiegeschiedenis. Zo willen wij onderzoek voor gebruikers wereldwijd gemakkelijk en toegankelijk te maken, over taal- en landsgrenzen heen. Ook voor mensen die niet in staat zijn fysiek een archief te bezoeken, bijvoorbeeld omdat zij niet mobiel zijn of in een ander land wonen. Kortom, het aanbieden van online gegevens, slimme zoek- en matching technologie en het online platform zelf vereist een investering: als commerciële partij maakt MyHeritage geen gebruik van subsidies.
3. MyHeritage is een online platform, want het uitgangspunt is samenwerking en synergie. Online is de basis van informatie met elkaar delen. Hoe kan men verantwoordelijk omgaan met deze gedeelde informatie? Een voorbeeld: een gebruiker ontvangt een SmartMatch. Dit is een suggestie, gebaseerd op de gegevens van de stamboom van de andere webbeheerder. Het is aan de webbeheerder om deze suggestie nauwkeurig te bekijken en de feiten na te gaan, eventueel in dialoog met de andere web beheerder, om de juiste gegevens toe te kunnen voegen aan de stamboom. In geval het gaat om incorrecte gegevens, kunnen die door webbeheerders op deze manier worden rechtgezet.
4. Sites op MyHeritage zijn automatisch beschermd met privacy instellingen. Derden (niet-leden) kunnen geen persoonlijke informatie zien van levende personen in de familiestamboom. Wie striktere privacy instellingen wenst, kan dit zelf instellen (zie ook eerder bericht hierboven).
Tot slot over de veiligheid en beschikbaarheid van uw gegevens: MyHeritage werkt met online gegevens. Dit zorgt ervoor dat, mocht er iets misgaan (bijv. brand of diefstal) er altijd een virtuele back-up is van al uw gegevens. Een ander voordeel is dat u uw gegevens ook kunt bereiken als u niet achter uw eigen computer zit. Vanzelfsprekend zijn deze altijd beveiligd met uw persoonlijke gebruikersnaam en password. En zoals Erwin Donker ook aangeeft: u kunt uw stamboom verwijderen wanneer u wilt.
Ik hoop u hiermee verder te hebben geholpen. Dit forum is niet bedoeld voor commerciële uitingen. Het is wellicht goed om te weten dat de mogelijkheid bestaat onze dienst vrijblijvend en kostenloos uit te proberen voor een bepaalde proefperiode. Zo kunt u e.e.a. zelf testen en ervaren. Mocht u hierin interesse hebben, stuurt u dan gerust een mail naar support@myheritage.com met dit verzoek.
Met vriendelijke groet,
MyHeritage
Willeke Binnendijk
MyHeritage - 28 jul 2015 - 12:59
Beste André Sijnesael,
Het enige dat ik met u eens ben is uw opmerking over de prijs van de abonnementen van MyHeritage. Het overige zie ik als een bevestiging van de onwetendheid waar ik het in mijn eerdere reactie over had. U schrijft:
Allereerst geeft je je zelf bijeen gezochte gegevens uit handen
Je geeft niets uit handen. De gegevens blijven van jou en je kunt deze weer verwijderen wanneer je wilt. Je zet ze alleen online, waarmee je ze toegankelijk maakt voor anderen.
Verder kan men met jouw gegevens doen wat men wil
Dat geldt voor alle gegevens die online staan, niet alleen op MyHeritage.
Ik vind bovendien je kostbare gegevens extern opslaan geen goed idee. Commercie is vluchtig en niemand weet of het bedrijf volgende maand of volgend jaar nog bestaat en je gegevens nog toegankelijk zijn.
Je stamboomgegevens worden gewoon opgeslagen op je eigen pc via Family Tree Builder. Het online publiceren is een optie.
MyHeritage volledig op de Amerikaanse stamboomwereld is ingesteld
MyHeritage is ingesteld om zo veel mogelijk landen wereldwijd te bereiken. Niet alleen of vooral de Amerikaanse markt, maar ook niet alleen de Nederlandse markt. Bovendien is de oorsprong Israelisch, niet Amerikaans.
een Disney-achtige presentatie van de gegevens
U noemt dit Disney-achtig, ik noem het modern. Ik heb de afgelopen tijd zeer veel genealogische software getest en wat mij opviel is dat de meeste software eruit ziet alsof het gemaakt is in de tijd van onze voorouders (en vaak is dat ook zo). Uiteraard is dit persoonlijk en voor iedereen anders, maar ik vind, zeker anno 2015, er naast een goede functionaliteit ook aandacht geschonken mag worden aan de "look-and-feel" van een programma.
Ik gebruik Aldfaer en dat werkt prima
Aldfaer werkt inderdaad prima, totdat je aan serieuze bronverwerking en -registratie wilt gaan doen. Overigens heeft Aldfaer inmiddels ook een (optionele) koppeling met MyHeritage.
Voor de goede orde wil ik hier nog vermelden dat ik geen medewerker of gebruiker van MyHeritage ben. Ik vind alleen dat wanneer mensen om advies vragen dat zij antwoord moeten krijgen gebaseerd op feiten en niet op onjuistheden.
Groeten,
Erwin
Erwin Donker - 28 jul 2015 - 15:47
Beste Erwin,
Er is geen sprake van onjuistheden. Het is wel degelijk zo dat wanneer je je gegevens direct in MyHeritage opslaat, deze niet lokaal worden bewaard. Uiteraard is dat wel zo met FTB maar daar gaat deze discussie niet over.
MH is wel zeker op de Amerikaanse markt afgestemd. Het bedrijf mag dan Israëlisch zijn, het gaat volledig uit van Amerikaanse wijze van genealogie bedrijven. Net als Ancestry en de stamboom-module van Familysearch.
De vraag is of een Nederlandse genealoog behoefte heeft aan een buitenlandse wijze van presenteren.
In mijn 33 jarige carrière als genealoog heb ik die behoefte nooit gehad, terwijl ik ruim 35.000 voorouders- en verwanten in binnen en buitenland heb opgespoord.
Ik snap niet zo goed wat u met "'serieuze bronverwerking" bedoelt in Aldfaer. Ik heb er 35.000 personen in staan met talloze brongegevens. Die staan in het notitieveld voor wat betreft bewerkte gegevens en als
afbeelding voor zover het scans betreft. Werkt prima. Bij alle basisgegevens kan bovendien een bronvermelding geplaatst worden in een apart veld.
Dan de presentatie. Heeft niets met "modern" te maken. Wel met de wens van velen om informatie in hapklare, visuele brokken opgediend te krijgen. Mensen lezen liever niet te veel, maar zien liever plaatjes, kleuren en fancy stambomen met veel foto's en plaatjes.
Daar is MH volledig op gericht en dat noem ik Disneyficatie.
Er is niets ouderwets aan de traditionele wijze van het maken van kwartierstraten, genealogieën en parentelen.
Onze samenleving wordt al veel te veel overspoeld met Amerikaanse platvloersheid en simplificatie en dat zouden we in de genealogie beter buiten de deur kunnen houden.
U ziet dat het nogal meevalt met mijn onjuistheden.
Andr? Sijnesael - 28 jul 2015 - 16:20
Beste André,
Dit is niet onbeleefd bedoeld, maar wat ik vooral zie is uw persoonlijke voorkeur voor de traditionele manier van het verwerken van genealogische gegevens en een aversie tegen Amerikaanse invloeden op "onze" manier van werken. U bent duidelijk niet onder de indruk van MyHeritage en dat is uw goed recht.
Dit forum-topic ging echter niet over het gebruiksgemak of de manier van presenteren van MyHeritage/FTB. De vraagsteller maakte zich zorgen over de privacy en het mogelijke misbruik van gegevens of foto's door derden. Ook in uw reactie zie ik geen redenen waarom men zich daar zorgen over zou moeten maken.
Overigens was "onjuistheden" inderdaad geen goede woordkeuze. Uw reactie gaf voornamelijk uw mening weer en die kan natuurlijk niet onjuist zijn. Excuses hiervoor.
Hoewel off-topic even kort een reactie op de "serieuze bronverwerking" binnen Aldfaer: dat is persoonlijke voorkeur, maar dan van mij. Ik wil in mijn genealogische software bronnen kunnen registreren met daaraan gekoppeld scans en een transcriptie van de bron. Aldfaer heeft inderdaad per gegeven een veld "bron" en aan een persoon kun je mediabestanden koppelen, maar bronnen zijn in Aldfaer niet rechtstreeks te koppelen aan een scan en/of transcriptie.
Groeten,
Erwin
Erwin Donker - 28 jul 2015 - 18:50
Beste Erwin en Beste André,
Ik had niet kunnen vermoeden dat met, in mijn ogen, het stellen van een nogal simpele vraag een dergelijke discussie teweeg zou kunnen brengen.Ieder heeft zo zijn/haar voor en tegen en dat mag en kan gelukkig.
Overigens ben ik het met de waarschuwing van André wel eens. Ik ben in MH gegevens tegengekomen uit mijn stamboom en dat terwijl ik nog niets online heb gezet ( zie mijn vraag ) die volstrekt onjuist zijn. Momenteel ben ik in kontakt met de beheerder van de betreffende site die mij liet weten gegevens te hebben gekopieerd, zonder zelf onderzoek te hebben gedaan naar de juistheid van de gekopieerde gegevens. Ik kan dat met stelligheid beweren omdat ik met betreking tot die bewuste gegevens over de originele documenten ( geboorte-en overlijdensakten e.a.) beschik. Ik ben er vrijwel ook zeker van dat hetzelfde gebeurt met de Nederlandse online diensten.
Persoonlijk heb ik er geen bezwaar tegen dat er voor een bepaalde dienst moet worden betaald. Het bedrag dat een abonnemet kost vind ik persoonlijk wel wat aan de hoge kant. Dat wordt ook nog eens bevestigd door leden van MH die op het forum van MH hun kritiek daarover uiten en zelfs overwegen hun abonnement op te zeggen.
Deze discussie heeft voor mij wel stof opgeleverd om nog eens goed na te denken.
Ik dank jullie beiden.
Met vriendelijke groet,
Henk
Uitgeschreven lid - 28 jul 2015 - 22:07
Ik ben een kritische gebruiker van genealogieprogramma's. Door mijn achtergrond als archivaris, privacydeskundige en informatiespecialist ben ik niet de gemakkelijkste gebruiker.
Sinds 2009 gebruik ik MyHeritage. Ik ken geen genealogieprogramma dat gemakkelijker werkt. Ik heb er heel wat geprobeerd. MyHeritage heeft een zeer uitgebreide set tools en de mogelijkheden "onvindbare mensen" te vinden zijn ronduit spectaculair.
MyHeritage is helemaal niet duur als je het programma vergelijkt met andere zeer goede programma's, zoals Ancestry.com. Daar waar Ancestry nog erg gericht is op de Amerikaanse onderzoeker is MyHeritage meer internationaal bezig, en met voldoende focus op de lokale markt, in ons geval de Nederlands/Vlaamse.
Voor de onderzoeker die iets niet begrijpt of ergens mee vastloopt is er een werkelijk fantastische supportafdeling. Zo'n goede, snelle en trouwe support heb ik nog bij geen enkel programma gezien. In voorkomende gevallen belde men mij zelfs vanuit het hoofdkantoor in Israel op om zaken te verduidelijken (in het Nederlands!).
Waar het de privacy betreft is MyHeritage niet anders dan bijvoorbeeld Google. Je moet goed kijken welke mogelijkheden je aanvinkt en welke niet en wat daar dan de gevolgen van zijn. Eigenlijk is dat niet anders dan met veel andere programma's op Internet. Je moet je er even in verdiepen. Overigens moet men zich niet te veel voorstellen van privacy op het Internet. De tijd van de echte en beschermbare privacy hebben we lang geleden achter ons gelaten.
MyHeritage is een commerciële en snel groeiende partij; dat klopt. Commercie staat niet haaks op kwaliteit. In tegendeel, doordat MyHeritage zo groot is geworden kan zij een service bieden waaraan kleine, lokaal georienteerde programma's niet kunnen tippen. De middelen waarover "de kleintjes" beschikken volstaan niet meer. De tijd van genealogieprogramma's gemaakt door heel knappe éénpitters en overeind gehouden door ijverige vrijwilligers is voorbij. De enorme bergen informatie die her en der in de wereld liggen opgeslagen zijn gewoon te groot, te duur en te ingewikkeld voor deze kleine partijen.
Overigens is MyHeritage niet alleen maar commercieel. De oprichter van MyHeritage heeft een buitengewoon menslievende kant. Geheel belangeloos, gebruikt hij de mogelijkheden van de genealogie om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herenigen met de bezittingen, die destijds door de Nazi's van het zijn geroofd. Hij heeft daar een heel team van deskundigen op gezet. Dat is een niet zo bekende kant van MyHeritage en dat mag ook wel eens genoemd worden.
Is MyHeritage dan heilig? Nee hoor, ik heb flink wat afgecorrespondeerd over de genealogische grammatica, zoals de nummering in "voorouderrapporten" en het ontbreken van een apart veld voor voorzetsels bij familienamen. Op dat punt heb ik niet veel bereikt, maar wel bleef MyHeritage op een heel vriendelijke en constructieve manier met mij in gesprek. Men kon goed uitleggen waarom men mijn zienswijze niet kon of wilde volgen.
De presentatie van MyHeritage is ronduit populair. Amerikaans populair. Eigenlijk nog Amerikaanser dan een Amerikaans programma, zoals Ancestry.com. (MyHeritage is niet Amerikaans, dat weten we nu wel, hè?) MyHeritage wil niet alleen maar een genealogieprogramma zijn, maar ook een familieprogramma. De hele familie verenigd rond een gemeenschappelijk doel. Het is aandoenlijk lief, maar voor mij hoeft het niet. Onder archivarissen telt men veel lieden met een wat autistische inslag en ik ben daarop geen uitzondering. Laat mij maar lekker in mijn eentje werken.
Samenvattend: MyHeritage is niet zo maar even in één zin weg te zetten, zoals sommige tegenstanders graag doen. Ook is het niet de Heilge Graal. Het is een uitstekend genealogieprgramma, niet al te duur en verbluffend gemakkelijk in het gebruik. En ja, ook MyHeritage is voor verbetering vatbaar. Laat me maar even weten welk programma dat niet is.
Paul - 29 jul 2015 - 17:22
@Paul
Je bent erg lovend over MH. Ik ben dat niet, zoals ik al uitvoerig heb aangegeven.
Ik ben al sinds 2002 Aldfaer gebruiker tot grote tevredenheid. Ik ben een zeer actieve genealoog, met 35.000 personen die op een of andere manier tot mijn stamboom horen en duizenden foto's, akten, prentjes en zelf samengestelde biografieën van voorouders uit de kwartierstaat van mijn kinderen.
Het programma werkt nog net zo lekker als 13 jaar geleden. Ik ben niet zo trendy ingesteld, dus als zo'n pakket 13 jaar terug voldeed, doet het dat voor mij anno 2015 ook nog en in 2020 ook nog denk ik zo.
Ik ben ooit begonnen in 1982 met kaartenbakjes met steekkaartjes en kwartierbladen voor het visuele gebeuren. De komst van de PC en het eerste pakket dat ik kocht,. GD87 (NGV) en daarna GD90, maakte het werk veel makkelijker, maar niet fundamenteel anders. Het bleef een kaartenbak, maar nu in de PC en niet meer op steekkaartjes. En natuurlijk is het fijn dat er foto's, akten etc aan de persoonsgegevens "gehangen" kunnen worden. Ik heb eigenlijk geen wensen meer ten aanzien van doorontwikkeling, aangezien ik alles
kan doen wat ik wil doen in het programma.
Wat wel een enorme vooruitgang was, was het gebruik van internet. Niet voor de opslag, want dat bleef en blijft Aldfaer. Wel voor het zoeken in bronnen, gegevens etc. Twee voor mij losstaande zaken : gegevens zoeken op internet en verwerken in offline Aldfaer. Werkt prima.
Ik kan niet bedenken wat MH nog kan toevoegen aan deze werkwijze. Zowel internet als Aldfaer zijn gereedschappen en geen doel op zich. Waarom zou ik veel geld uitgeven aan iets wat ik niet nodig heb ?
MH is niet goedkoop, althans niet voor mij. Je moet het bovendien per jaar vooruit betalen, waardoor het een forse uitgave is, zeker voor de "zwaardere" abonnementen.
De Amerikaanse sfeer bevalt mij evenmin. Overdreven visueel ingesteld, overdreven gedoe rondom het begrip "familie", veel kleuren, vakjes en bovendien erg kinderachtig, zoals ik het noemde "Disney-achtig".
Typisch op de overdreven, traditionele familiewaarden van de Amerikanen afgestemd.
MH is leuk voor beginners, die op een verloren middag of avond de stamboom op willen zetten en niet echt uit zijn op een soort levenswerk, wat het bij mij wel is geworden inmiddels.
Met alle respect : het is niet echt de plek voor serieuze, meer traditioneel ingestelde genealogen.
Tot slot het bekende gevaar, dat ook andere sites (Geneanet etc) meebrengen : het kopiëren van foute gegevens. Aldfaer heeft helaas een samenwerkingverband gestart met MH en kent de verwijsfunctie
naar MH-gegevens (die ik heb uitgezet uiteraard). Daarmee krijg je allerlei gegevens van mensen, die
vaak fouten bevatten, incompleet zijn etc. Ik tref regelmatig de bekende fouten aan, vaak, nog uit het
pre-internet tijdperk. Vooral minder kritische gebruikers, zeker de mensen die de weg in akten en oud schrift (nog) niet kennen, nemen die hapklare brokken graag over, makkelijk en soms sensationeel.
Andr? Sijnesael - 29 jul 2015 - 18:21
hallo allemaal
ik heb zowel aldfaer als MH in gebruik momenteel voor verschillende stambomen
vind ze allebei wel goed
vind het van MH jammer dat het abbo in een x voor het hele jaar betaald dienen te worden
daarom ben ik afgehaakt na een jaar wat ik heel jammer vind dus zouden ze het per maand doen zou uk zeker weer een primieum of primieum plus abbo nemen
nancy adamse - 30 jul 2015 - 12:23
Hoi André,
Jij hebt het niet zo op MyHeritage. Dat is je goed recht. Als je het programma niet goed of niet mooi vindt moet je het ook vooral niet gebruiken. Anderen afraden het te gebruiken gaat een stapje verder dan dat. Ik lees wel vaker uitspraken over MyHeritage die lijken op de jouwe. Ik vind dat jammer en daarom reageerde ik zo uitgebreid (en natuurlijk ook omdat ik zo'n enorme kletskous ben).
Je bent een serieuze en zelfs nog ambachtelijke genealoog. Als er iemand is die dat waardeert ben ik dat wel. Ik zou willen dat iedere beginneling de ambitie had uit te groeien tot een onderzoeker zoals jij bent, maar wij weten allebei dat dat niet zo zal zijn. Gewone liefhebbers, die uitsluitend voor de lol genea bedrijven, moeten er ook zijn. Niet iedereen wil goed geschoold en degelijk aan deze hobby werken. Er zijn nu eenmaal mensen die het gewoon lekker vinden wat vooroudertjes bij elkaar te graaien. En waarom ook niet? Een hobby is een hobby.
MyHeritage is een uitstekend programma voor mensen die het vak genealogie niet machtig zijn en die willen werken vanuit de intuïtie, in plaats van op grond van een tijdrovende ende degelijke studie. Het mooie van het programma is dat ook de mogelijkheden voor de serieuze genealoog enorm zijn. Het houdt dus niet op bij de goedwillende liefhebber. Die kant van MyHeritage moet niet worden onderschat. Het programma kan glansrijk de vergelijking met andere zeer goede genealogieprogramma's doorstaan.
Zoals ik al schreef is er wel degelijk het één en ander voor verbetering vatbaar. Als die verbeteringen zouden worden doorgevoerd zou MyHeritage zelfs door professionals kunnen worden gebruikt. Ik denk echter niet dat dit de insteek van MyHeritage is. Men houdt vast aan de combinatie genealogieprogramma / familieprogramma. Met alle tralala die daarbij hoort.
Nou moet ik je eerlijk zeggen dat ik naarstig op zoek ben geweest naar een programma dat ik als professional zou kunnen gebruiken in plaats van MyHeritage, want dat heel populaire gedoe is ook niks voor mij. Maar, dat programma heb ik niet gevonden. Er is geen genealogieprogramma zo veelzijdig en zo gemakkelijk in het gebruik als MyHeritage. En waarom moeten wij profs zo nodig een omslachtig programma gebruiken, dat nog een lelijke interface heeft ook? Juist wij zouden moeten gaan voor veelzijdigheid en bedieningsgemak. Dus ik werk lekker in MyHeritage en als ik een kwartierstaat, een parenteel of een andere vorm van rapportage voor iemand moet uitdraaien doe ik dat in Aldfaer.
Oh ja, nog één dingetje, je schreef ergens het volgende:
"de ooit zo serieuze en hoogstaande genealogische deelwetenschap."
Nou heb ik jaren lang in het Mekka van die serieuze deelwetenschap, het Nationaal Archief, gewerkt en daar ziet men genealogie toch echt heel anders. Spottend werd daar gesproken over de "genealogenkuil" als men het deel van de studiezaal bedoelde waar zich de meeste genealogen ophielden. Ook onder veel historici staat genealogie niet helemaal bovenaan de ladder van serieuze wetenschappen. Een mijns inziens betreurenswaardige houding.
Ikzelf zie genealogie wel degelijk als een serieuze en ook voor de historiografie zeer belangrijke deelwetenschap. Gelukkig maken steeds meer historici gebruik van de mogelijkheden van genealogie en prosopografie. Hun publicaties winnen daardoor enorm aan bewijskracht. Maar laten we oppassen voor overwaardering; er zijn nog altijd wetenschappers die smakelijk om ons moeten lachen.
Laten we objectief naar ons vak blijven kijken en dus ook oppassen voor onderwaardering. Een programma dat er populair uitziet en op commerciële grondslag geschoeid is, kan best een heel goed programma zijn. Het uiterlijk en de presentatie zijn natuurlijk afhankelijk van smaak. In dit geval voldoen ze duidelijk niet aan jouw en aan mijn smaak. Maar ik stap daar overheen en ik kijk naar de inhoudelijke mogelijkheden en die zijn fantastisch, echt waar!
Paul - 30 jul 2015 - 16:27
Ik begrijp wel wat je bedoelt Paul. Nu ben ik een computeraar van de oude stempel. Ik werk met de nieuwste window-versie, maar prettigste computertijd was voor mij die van MSDOS in de jaren 80. Werken zonder opsmuk, al te veel kleuren, gelikte schermen etc. Voor mijn werk bij de overheid werkte ik jarenlang met NOKIA terminals, zonder enige vorm van grafische interface.
Met stamboomprogramma's heb ik dat nog : ik werk liever in Aldfaer, met weinig opsmuk en niet in flitsende en drukke programma's. Idem de vele bronprogramma's op internet. Ik heb liever een sobere, uitgeklede site met veel nuttige gegevens, gewoon met een eenvoudig scherm met zoekvelden, dan de Amerikaanse genealogiesites, waar ontzettend veel gebeurt op een pagina, plaatjes, foto's, veel perkamenten, ganzeveren en andere flauwekul. En uiteraard doorspekt met pogingen je tot nóg duurdere abo's te verleiden.
Liefst ook nog allemaal geschreven in krulletters "van onze voorouders".....
Vreselijk en niet aan mij besteed. Nog erger is het als je denkt iets nuttigs gevonden te hebben op zo'n site en je kunt de gegevens niet verder raadplegen omdat je dan eerst een abonnement moet nemen. Ronduit kwaad word ik dan als zo'n site je een proefperiode van 14 dagen gunt, maar die gratis periode alleen werkt als je je volledige creditcard-gegevens invult (die ik niet heb, maar dat terzijde). Uiteraard hoopt men dat je de proefperiode laat verlopen zonder op te zeggen. Aan dat soort commercie heb ik een gruwelijke hekel. 100 % Amerikaans en voor mij verwerpelijk.
Daar pas ik voor. Geef mij maar sites als www.arch.be, zeeuwengezocht en de Rotterdamse Digitale Stamboom. Sites zonder opsmuk met waar ik voor kom : gegevens.
Ik begrijp wel wat je bedoelt over de hobby-genealoog. Ik heb ook kennissen die hun stamboom gaan maken en vooral een leuk grafisch boompje aan de muur willen. Of die benieuwd zijn naar erfenissen of riddermatige voorvaderen. Prima uiteraard maar geen serieuze genealogie.
Uiteindelijk moet iedereen gebruiken wat ie prettig vindt en uiteraard ontzeg ik niemand zijn hobby.
Andr? Sijnesael - 30 jul 2015 - 17:56
In 1685 vonden onze Nederlandse voorouders plaatjes nog best leuk....
Zie rechterpagina, onderaan ;)
Erwin Donker - 30 jul 2015 - 18:31
@André Sijnesael: Complimenten voor je scherpe analyse! Ik kan die dubbeldik onderschrijven. Ik begrijp dat een commercieel bedrijf als MyHeritage je constateringen daarentegen niet herkent, want daarmee zou het bedrijf zijn eigen geloofwaardigheid volledigheid onderuithalen. En dat, voor zo'n bedrijf, doet toch pijn..
Vincent - 30 jul 2015 - 21:00
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.