Ik vond een acte waarin achter de naam Fenna Driessen staat dat zij geboren is in Thijssink (Gr). Datum: 23-3-1786 of 11.3.1784. Ik dacht eerst aan Thesinge in de Gemeente Ten Boer, boven Groningen Stad, maar daar kan ik niets vinden in de DTB boeken. Nu komt familie van haar man Jan de Vries, geb 1792-1793 in Niijmegen, uit Twente en Bentheim. Zou "Gr" iets te maken kunnen hebben met Gronau? Wie kan mij helpen?
Alleen geen Driessen?
Doop 23-03-1786 Thesinge Kind Fenna Geslacht v Vader Hinderk Pieters Moeder Grietje Harms - Bron Doop- en trouwboek 1642-1788 Kerkelijke gemeente - Thesinge
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 444
Vermoedelijk heette de ouders van deze Fenna (de doopdatum komt perfect overeen met de door vraagsteller opgegeven datum...) later:
Hindrik Pieters Pontkop en Grietje Harms Hagel.
Petra.
Grietje Harms Hagel, 84 jaar, vroedvrouw, dochter van Harm Jacobs en Stientje Berents (x Hindrik Pieters Pontkop) overlijdt is Thesinge/Ten Boer op 27.12.1846.
Hindrik Pieters Pontkop. geboren in Thesinge, 90 jaar, zoon van Pieter Hindriks en Fennegien Hindriks, overlijdt in Thesinge op 11.11.1848 (x Grietje Harms Hagel).
Zie voor voorgeslacht van bruidspaar Pontkop x Hagel: "Google" via: "Kwartierstaat Hindrik Werk".
Leuk, zo diep was ik niet gegaan! Meneer Karssenberg... bent u het eens met mijn suggestie m.b.t. dit echtpaar als ouders van Fenna Driessen? In dat geval een vreemde naamskeuze, maar ik lees nog niets over de overlijdensakte van Fenna, ben benieuwd wat daarin staat.
Petra.
Leuk al deze reacties. Ik ben zelf oook benieuwd naar haar overlijdensacte. Zij is volgens de computergegevens HCO (1840-1900) niet overleden in de provincie Overijssel en ook niet in Ten Boer, waar de vroegere gemeente Thesinge in was opgegaan (1853-1892). Waar dan wel?? Op de kaart van het BevReg Den Ham (Ov) staat de datum 14.2.1863, geen plaatsnaam, dus ws. gewoon overlden in Den Ham.... of is zij met haar zoon meeverhuisd naar Stad Almelo of toch teruggegaan naar Nijmegen of Groningen?
Ben, wat knap van je! Het klopt perfect en we zitten dus goed.
En evenzogoed: geen Driessen en geen Pontkop... puur een patroniem.
Petra.
Enne... Thijssink als plaatsnaam is nog niet eens zo gek. De plaatselijke uitspraak is iets als Tais'ng.
Petra.
Er stond een aanwijzing tussen alle berichten.
"Op de kaart van het BevReg Den Ham (Ov) staat de datum 14.2.1863, geen plaatsnaam, dus ws. gewoon overleden in Den Ham...."
mvg-Ben
Image 30 Thesinge: "1758 Den 17 febr. gedoopt het soontje van Pieter Hindriks en Femmechje Hindriks en is genaamt Hindrik".
Alle inzenders alvast reuze bedankt voor de moeite. Toch blijf ik mij afvragen: waarom heeft Fenna de achternaam "Driessen", ik vind deze naam in de geboorteacte van haar zoon Jan de Vries, 17-7-1825, Batenburg (Gld). Zij was toen al 39 jr oud. Heeft zij deze naam aangenomen na 1811? Was zij soms eerder al getrouwd met een andere man? Is er sprake van een verschrijving?
Registratie huwelijk van Pieter Hindriks en Fennechijn Hindriks in Thesinge op 25.4.1756.
Ach... een eenmalige aberratie. Tenslotte heeft zij de aangifte niet zelf verricht (ze lag in het kraambed). Ben je de naam Driessen nog elders tegengekomen? Tenslotte zul je wel meer akten m.b.t. die gezin hebben nagetrokken.
Petra.
Is er een ondertrouw- of huwelijksakte al gevonden? Een zoon werd geboren in 1825. Maar de moeder was van 1786. Je zou verwachten dat er een eerder huwelijk zou zijn geweest, maar dan waren er mogelijk ook meer kinderen gevonden. Via wiewaswie komen er slechts weinig resultaten op haar voornaam (het enige dat min of meer hetzelfde blijft.
mvg-Ben
Ik heb nog geen huwelijks- of ondertrouwacte van Fenna en haar man Jan de Vries gevonden. Gezien haar leeftijd is of een eerder huwelijk van haar of meer kinderen van Jan de Vries waarschijnlijk. Ik heb hier nog niets van kunnen vinden.
Ik weet niet meer welke achternaam bij Fenna staat aangegeven in de gegevens van het Bevolkingsregister Den Ham.