Forum leden,
De handleiding om een reconstructie te maken van hiaten of ontbrekende doopboeken 2e helft 18e eeuw kunt U naar de prullenbak verwijzen. Ik gebruikte daarvoor Wiewaswie om te zoeken naar bruiden of bruidegoms geboren in de plaats met hiaten. Dit was niet illegaal en gebruikte plaatsnaam aktedatum en nummer en zocht a d h v deze gegevens in de huwelijksbijlagen de doopextracten op. Het is niet meer mogelijk om op deze manier in WWW te zoeken. Wiewaswie/CBG is bedankt voor deze wijziging en ben er niet blij mee.
A.M. Butterman
A.M. Butterman - 11 okt 2015 - 18:53
M.i. kunt U Uw klacht beter voorleggen bij WWW.
Gr.
Everardus
Everardus Rollema - 11 okt 2015 - 19:37
Ik neem aan, dat U nog geen antwoord hebt gekregen?
Gr.
Everardus
Everardus Rollema - 11 okt 2015 - 19:49
Geachte heer Rollema,
Heb nog geen reactie van WWW/CBG ontvangen. Vraag mij af of er ooit een reactie zal komen.
De plaatsnaam was een vrij veld. Elk record waar het ingetikte gegeven in staat kwam er dan uit.
Bij BHIC, RAL Leiden en Diep Dordrecht is het nog wel mogelijk.
De mogelijkheid in WWW was ideaal omdat elke bruid of bruidegom geboren b.v. in Maasdam maar in het huwelijk getreden elders in Nederland er uit kwamen.
's Gravendeel heeft op die manier 1198 dopen opgelevert. Doopboek Maasdam begint 1798, daarvoor zit een groot hiaat en Sint Anthoniepolder 1792. Wilde dit op dezelfde manier gaan doen om een genealogisch probleem op te lossen.
Alle veranderingen blijken meestal verslechteringen te zijn.
vr groet,
Arie M Butterman
A.M. Butterman - 12 okt 2015 - 15:03
Geachte heer Butterman,
Ik zou toch af en toe een reminder aan het CBG toesturen.
Gelukkig ken ik vele sites, die gelukkig wel een verbetering zijn na vervanging.
De site van WWW (in beheer bij het CBG) sloft inderdaad vaak achter de feiten aan.
Meestal niet goed van te voren uitgetest.
Zo ook de computers in de studiezaal.
Van ca. 16 beeldschermen teruggedraaid naar 2 computers met verminkte programma's.
Vr.gr.
Everardus
Everardus Rollema - 12 okt 2015 - 16:06
Antwoord WWW.
Door reguliere softwareaanpassingen kan dit niet meer.
Heb weinig zin om een waarschijnlijk oeverloze maildiscussie met de amateurs van WWW over dit onderwerp aan te gaan. Ze zullen niet zelf op het idee komen om een "vrij zoekveld" te creëren zodat het weer mogelijk is.
Vr. groet,
Arie M. Butterman
A.M. Butterman - 13 okt 2015 - 14:12
Een antwoord van het CBG is positief, echter de inhoud van de reactie pakt voor U helaas niet goed uit.
Amateurs wil ik ze niet noemen, daar medewerkers zich moeten houden aan de opdrachten van de Archieven.
Als de Archieven er geld voor beschikbaar willen stellen en dat zij vinden dat er een vrij zoekveld moet worden opgenomen in het zoekscherm zal die er komen.
Probeer de Archieven er warm voor te krijgen, maar als U daar niets voor voelt, dan zal er inderdaad verder geen verandering in komen.
Groet,
Everardus
Everardus Rollema - 13 okt 2015 - 14:27
Heer Rollema,
Het is niet mijn bedoeling om op het forum over dit onderwerp een discussie uit te lokken, maar wil U een vraag stellen.
Is het mogelijk en mag het om op het forum de vraag te stellen of er meerdere onderzoekers zijn die een "vrij zoekveld" in WWW zouden willen hebben. Het gaat dan niet alleen om een plaatsnaam maar er zijn meerdere vragen te bedenken waar dit een oplossing voor kan zijn.
Als ik als enige dit bij het CBG aanzwengel zal het weinig indruk maken. Met meerderen is de kans m.i. wat groter.
U heeft zelf dacht ik ook contact met het CBG, misschien kunt U er eens over praten.
Vr. groet
Arie M. Butterman
A.M. Butterman - 13 okt 2015 - 16:40
Beste heer Butterman,
Ik heb inderdaad liever niet, dat er een aparte discussie hierover komt op het forum, maar ik heb er geen bezwaar tegen, wanneer U de titel van dit topic aanpast, en Uw eerste bericht eventueel aanvult.
Let wel dat de deelnemende Archieven de opdrachtgevers van het CBG zijn en dat zij de bestanden aanleveren.
Groet,
Everardus
Everardus Rollema - 13 okt 2015 - 16:46
Heer Rollema,
Ga het via de archieven proberen. Eerste mailtje naar Stadsarchief Rotterdam is al weg. Amsterdam doet dacht ik mee. Diep Dordrecht is gestopt i.v.m. problemen.
Groeten,
Arie
A.M. Butterman - 13 okt 2015 - 17:31
Hallo Arie,
Probeer je contructie eens toe te passen in de zoekmachine van http://www.archieven.nl
Ik gebruik zelden WWW en altijd archieven.nl
Succes
groetjes
ien
ien lejeune - 20 okt 2015 - 21:22
De zoekmachine http://www.archieven.nl de moeite van het proberen zeer zeker waard.
ien lejeune - 20 okt 2015 - 21:43
Bedankt voor de tip. Het is een redelijk hulpmiddel maar controle tussen deze nieuwe gegevens en de oude lijst die ik nog heb blijkt dat er een heleboel plaatsen niet in staan. B.v. Amsterdam en Rotterdam en zo zijn er meer. WWW was ook niet waterdicht. Als er in de huwelijksakte geen geboorte plaats is ingetikt kom die er uiteraard ook niet uit.
Arie M. Butterman
A.M. Butterman - 21 okt 2015 - 11:31
Heer Butterman,
Ala u via WWW of op een andere manier de huwelijksdatum (liefst met aktenummer) hebt gevonden zijn de huwelijksbijlagen in veel gevallen ook te vinden via www.zoekakten.nl.
Groeten en succes,
Aat Oosterbroek
Uitgeschreven lid - 23 okt 2015 - 13:21
Geachte heer Oosterbroek,
Dit is het probleem niet. Lees op internet mijn handleiding goed door dan komt U vanzelf op het probleem wat er door WWW is gemaakt door hun softwarewijzigingen. Het gaat om het zoeken op geboorteplaats. Als je bij WWW in het veld plaats een plaatsnaam intikte kwamen alle akten er uit waar deze plaatsnaam in voor kwam. Nu krijg je alleen de akten van de ingetikt plaatsnaam. Het ging en gaat mij om bruiden en bruidegoms geboren in b.v. 's Gravendeel en gehuwd in een andere plaats dan 's Gravendeel ergens in Nederland. Op die manier heb ik bijna 1200 dopen gevonden, waarvan ongeveer de helft van de huwelijken in een andere plaats dan 's Gravendeel zijn voltrokken.
Om dan de huwelijks bijlagen te vinden is niet zo moeilijk.
A.M. Butterman
A.M. Butterman - 23 okt 2015 - 16:20
Geachte heer Butterman,
Sorry dat ik het probleem niet goed had begrepen. Het spijt mij dat ik nu geen oplossing heb te bieden. Het lijkt mij wel van belang om druk uit te blijven oefenen op de makers van Wie Was Wie om de vervallen mogelijkheid weer in te bouwen. Zonodig wil ik dergelijke pogingen graag ondersteunen.
Aat Oosterbroek
Uitgeschreven lid - 23 okt 2015 - 19:21
Geachte heer,
Geen probleem dat U het niet goed had begrepen. Het idee is ontstaan omdat er van 's Gravendeel bijna niets meer is van doopboeken. Ook Maasdam en Sint Anthoniepolder hebben laatste helft 18e eeuw een hiaat. Door de doopextracten van huwelijks bijlagen tot ca 1842 op te zoeken was het mogelijk om toch een heleboel dopen te vinden. WWW was een hulpmiddel om de huwelijken tot ca 1842 te vinden en aan de hand daarvan de huwelijksakten, omdat WWW heel Nederland bevat voor zover het er in staat. Er zijn verschillende archieven die wel een vrij zoekveld hebben maar dat bestrijkt alleen de desbetreffende regio. Meestal is het zo dat als men aan een programma op een site gaat zitten sleutelen het er niet beter maar wel slechter op wordt. Ik denk weleens dat men er van uit gaat dat er alleen persoonsnamen worden gezocht. Er zijn onderzoekers die ook op een andere manier willen zoeken en dan loop je vast. Mij probleem is bekend bij WWW/CBG en de archieven die gegevens hiervoor aanleveren. Hopelijk komt er in de toekomst toch weer een vrij zoekveld in WWW.
vr groet,
Arie M. Butterman
A.M. Butterman - 23 okt 2015 - 19:58
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.