Wanneer iemand te boek staat als overleden in Azie. Is het nog na te gaan waar?
Op de VOC site staat alleen datum uit dienst en reden overleden in Azie.
Kortom is er meer informatie te vinden.
Gegevens van Abram Benjaminz uit Amsterdam
Datum indiensttreding: 03-07-1684 Datum uit dienst: 01-07-1687 Functie bij indiensttreding: Ziekentrooster Reden uit dienst: Overleden Uitgevaren met het schip: Strijen Waar uit dienst: Azie Maandbrief: Ja Schuldbrief: Ja Begunstigde(n): Vrouw: Trijntie Dircx
Gegevens van de vaart
Schip: Strijen Vertrek: 03-07-1684 Kamer: Amsterdam Kaap: 30-10-1684Arthur de la Vieter - 22 okt 2015 - 14:19
Overleden na aankomst van het schip. Dus overleden te Batavia?
http://proxy.handle.net/10648/178ca282-5b42-46a4-80e3-4b15ed18d7b9
Ik denk niet dat het soldijboek zelf meer gegevens oplevert.
Pauwel - 22 okt 2015 - 14:36
Een kort antwoord: Nee. Ik woon zelf in Indonesië en er is heel veel bureaucratie om papieren te krijgen, maar iets terug vinden is een speld in een hooiberg. Het enigste wat je nog zou kunnen doen is VOC begraafplaatsen bezoeken voor de grafsteen. Ik vond hier een link van een fotograaf die een plaatje schoot in Bogor.
F. Reeders - 22 okt 2015 - 14:43
Bedankt voor snelle reactie!!
Ik weet dat het schip is vergaan in januari 1686. maar hij is in juli1687 overleden. Dus ik denk niet met schip vergaan
Ik ga ook naar nationaal archief om eea (soldijboek) te bekijken (stond al op planning). Ik weet dat er ook een archief is in Indonesie maar daar vind ik ook niets.
Arthur de la Vieter - 22 okt 2015 - 14:43
De ondertrouw Amsterdam 1680 had je natuurlijk al.
inschrijvingsdatum: 25-05-1680
naam bruidegom: Abram Benijamijns
naam bruid: Trijntje Dirkx
bronverwijzing: DTB 507, p.267
opmerkingen: Huwelijksintekeningen van de KERK.
Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)
Ondertrouwregister: NL-SAA-26411487
Pauwel - 22 okt 2015 - 14:46
klopt dat is mijn voorouder. Volledige naam Abraham Benjaminse de Lawiter. Ze hadden 1 kind Dirk Abrahamse de Lawiter geboren in 1681 Amsterdam. Trijntje schreef zich in 1700 in als lidmaat in Haarlem als egtevrouw uit amsterdam. Ik weet niet zeker of AB de Lawiter dezelfde persoon is als op het schip de strijen. Hij was wel schoolmeester toen hij trouwde en omdat er een tekort was aan predikanten werden ook schoolmeesters ingehuurd als ziekentrooster. Alle datas komen wel overeen en namen ook maar ik heb nog geen zekerheid. Ik weet ook niet of op soldijboek zijn volledige naam staat of nog andere aanwijzingen.
Arthur de la Vieter - 22 okt 2015 - 15:01
Bedankt voor de tip en uw reactie
hier heb ik ook gezocht (eventjes want er is veel te zien)
Arthur de la Vieter - 22 okt 2015 - 15:04
Het totale VOC archief is onvoorstelbaar veelomvattend, nog afgezien van veel aanverwante archieven, zoals dat van Govert Cnoll die op dat moment actief was in Batavia. Zelf heb ik al eens twee dozen brieven aan Govert Cnoll zitten doorspitten, een familielid van me was met hem bevriend en zelfs zijn executeur testamentair. Als je zo'n aanknopingspunt niet hebt, is het verstandig te beginnen bij de dagh-registers, de meeste zijn ooit in druk verschenen, (scheelt transcriptie tijd) en als je mazzel hebt is de het benodigde dagh-register zelfs gescand als pdf te vinden bijvoorbeeld op google books of archive.org
Maggy - 24 okt 2015 - 13:28
Hallo Arthur,
Ik ben het met Pauwel eens dat er een grote kans is dat je niks in het scheepssoldijboek vindt.
Er zal waarschijnlijk de standaard formulering staan:
"Tot den 1 julij 1687 .... dat sonder testament etc. is overleden".
Toch is het zeer de moeite waard dit fysiek in Den Haag uit te sluiten. Ik heb namelijk in een enkel geval gevonden dat aan de debetzijde van het soldijboek wel werd vermeld wat hij na het vergaan van het schip had gedaan. Soms overgeplaatst op een ander schip of in Batavia of Samarang van boord gegaan. Ook ben ik wel eens binnen een soldijboek een los documentje tegengekomen waarin de opbrengst werd beschreven van de veiling van de inhoud van de scheepskist van de overledene. Deze los inliggende documentjes zijn niet geïndexeerd en kan je dus alleen fysiek in Den Haag vinden. Kleine kans ... maar toch als je zoiets vindt: prachtig.
Groet,
Wim
Wim Hobers - 26 okt 2015 - 22:22
Bedankt voor de tip. Ik ga eens kijken wat ik kan vinden.
Het schip is in januari 1686 vergaan. Dit soldijboek is van1685. ik neem aan dat het boek van 1686 met het schip is vergaan. Het lijkt erop dat hij niet met schip is vergaan omdat zijn dienstverband ruim anderhalf jaar later wordt beeindigd.
groeten
Arthur
Arthur de la Vieter - 27 okt 2015 - 10:48
Ja, omdat de gezochte speld in de hooiberg soms inderdaad in de scheepssoldijboeken te vinden is, is het zeker ook verstandig om die ook ter inzage aan te vragen. Maar als je toch naar het Nationaal Archief gaat, kun je dan maar beter goed beslagen ten ijs komen en vooraf goed uitzoeken welke andere VOC gerelateerde archiefnummers uit het betreffende jaar op de betreffende route er ook zijn. Scheepnamen (vaak voeren schepen samen op), plaatsnamen, namen van archiefvormers bij elkaar scharrelen. Denk altijd aan spellingsvariaties, schip Nieuw Vijvervreugd wordt ook bv als Nieu Vyvervreugd geschreven, de plaatsnaam Bazra (moderne spelling) was toen Basra, Basoura, Bassoura.
De dozen vooraf aanvragen anders zit je in 't archief langdurig aan de koffie. Voorafgaand aan zo'n bezoekje oefen ik als 't even kan nog even met lezen van oud schrift. In het archief scan ik de documenten vluchtig met mijn ogen om er zo vlot mogelijk doorheen te bladeren. Mogelijk relevante documenten fotografeer ik snel om ze thuis gedetailleerd te lezen. Hierbij zie ik ervaren archiefonderzoekers meewarig kijken, zij nemen alle tijd om hun vondsten in reproductiekwaliteit te fotograferen. Voor mij gaat het verzamelen van veel materiaal in zo kort mogelijke tijd boven het vergaren van mooie plaatjes voor een eventuele publicatie. Mijn te besteden tijd en budget voor reis-en verblijfkosten zijn minimaal.
Maggy - 27 okt 2015 - 11:17
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.