Volgens de overlevering was de broer van mijn grootvader een 'advocaat in kwade zaken' die zijn ouders financieel ruineerde, en uiteindelijk uit het vak werd gezet (van het tableau geschrapt). De schande was blijkbaar zo groot dat mijn moeder de details nooit te horen heeft gekregen. Heeft iemand een idee hoe ik de achtergrond van de affaire(s) boven water kan krijgen?
De advocaat in kwestie was 'Pieter Reinder Haars', geboren op 13 Jan 1898 in Uithuizermeeden (Gr) en overleden op 6 Jan 1975 in Den Haag.
Voor forumleden, die willen helpen, even de link naar jouw pagina: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hagens-bakker/I71.php voor zijn omzwervingen.
Aan zijn woonadressen in Den Haag te zien, is hij niet echt aan lager wal geraakt vóór 1960, al was de verhuizing van het Prinsenvinkenpark naar de Heemskerckstraat wel een stapje terug. Misschien wijst dat erop, dat hij rond 1955 van het tableau is geschrapt.
Volgens Delpher is hij in 1932 benoemd tot advocaat en procureur bij het Hooggerechtshof te Batavia. In 1938 is hij daar op verzoek eervol ontslagen (toen woonde hij blijkbaar al weer 5 jaar in Amsterdam). Hij stond in 1933 onder andere dienstweigeraars bij de Marine bij. In Alkmaar was hij vooral curator bij faillisementen. Hij vestigde zich vanuit Alkmaar in Batavia in 1930. In 1921 deed hij zijn candidaats aan de UvA.
Jan, Dank je wel voor je snelle en behulpzame reactie. Ik kende Delpher als bron nog niet. De kranteartikelen op volgorde geven idd een mooi overzicht van zijn activiteiten. Curator in Nederland, dan in 1930 naar Nederlands Indië waar hij de krant haalt omdat hij (zo te zien, tegen zijn zin) een aantal dienstweigeraars bijstaat. Dan -in 1938- eervol ontslag. Na zijn terugkeer in NL houdt het spoor vooralsnog weer even op. Waarom hij het zwarte schaap van de familie was, is weliswaar niet duidelijker geworden, de bronnen die jij aandraagt zijn voor mij zeker waardevol. Dank daarvoor.
Mark,
ik had ook niet gedacht het probleem even op te lossen, maar hopelijk bieden bovenstaande gegevens een klein fundamentje, waar andere forumleden weer op kunnen verder bouwen. Ik ben benieuwd.
groeten, Jan
U kunt eens informeren bij bureau@haagseorde.nl of zaken van de dekenale raad van zo lang gelden openbaar zijn. Mogelijk zullen ze wel een bewijsstuk verwachten dat de betreffende persoon al ten minste 50 jaar overleden is, in dat geval zou u nog wat geduld moeten betrachten.
Ik heb nog even verder gezocht, waarschijnlijk is niet van belang wanneer hij stierf maar wanneer het speelde. Waarschijnlijk zijn stukken van 75 jaar of ouder geheel openbaar, tussen 50 en 75 jaar oud alleen met toestemming van de archivaris en jongere stukken niet openbaar tenzij u juridisch belanghebbende bent.
De simpele vraag òf hij van de rol geschrapt is, behoort uiteraard wel openbaar te zijn.
Overigens was hij advoCaat, een advokaatje met slagroom is iets anders. ;-)
De Orde van Advocaten heeft (vanzelfsprekend) helemaal niets van doen met verjaringstermijnen zoals die door de Burgerlijke Stand worden gehanteerd.
In het protocol procedure gegevensverstrekking aan derden is onder meer vermeld:
"Uitdrukkelijk is aangegeven dat verzoeken tot gegevensverstrekking ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek welwillend in behandeling worden genomen."
Die welwillendheid zal ook wel van toepassing zijn op genealogisch onderzoek naar een persoon, die al ruim 40 jaar geleden is overleden.
Wanneer je een goed gedocumenteerd verzoek met een gerichte vraag stuurt naar de Orde, maak je naar mijn idee een goede kans, dat ze je verder kunnen inlichten.
EDIT: Het archief is overgedragen aan het Rijk, zoals hieronder blijkt.
Hi Maggy. Oops. Aangepast...
Tja, je kunt niet stellen dat de zaken van een strafrecht advocaat "kwade zaken" zijn, hoe kwalijk het gedrag van de clienten ook moge zijn geweest. De famile Moskowitz heeft aan de lopende band heuse boeven verdedigd, alleen Bram is in opspraak gekomen en van de rol geschrapt om zijn eigen gedrag. Dat eigen gedrag van Mr PR Haars, dat is ook wat hier van belang is.
@Leo,
hij is niet in 1938 ontslagen. Hij heeft zich toen uit laten schrijven in Batavia, omdat hij daar al vijf jaar niet meer woonde, maar in Amsterdam zat.
Gewoon voor de aardigheid :

Het Vaderland : staat- en letterkundig nieuwsblad - 11-04-1942