In de huwelijksbijlagen van mijn voorvader staat hij bij zijn huw.aangifte in januari 1902, vermeld als "spoorwegarbeider". In de bijgevoegde verklaring van de Nationale Militie gegeven door De Commissaris der Koningin te 's-Gravenhage dd 16 december 1901, staat als beroep "spoorbeamte". Hij is 7 maart 1899 ingelijfd en "nog dienende" !
Vraag 1: hoe lang moest men dienen in die tijd en kon hij dan zijn afgezwaaid toen hij trouwde op 5 februari 1902 ?
Vraag 2: Zou het kunnen dat hij als spoorbeambte diende? Er staat namelijk geen legeronderdeel vermeld. M.a.w. hadden de Staatsspoorwegen militairen in dienst oftewel konden spoorwegarbeiders gewoon daar blijven werken als zij voor de militie werden opgeroepen?
Bij voorbaat dank voor uw reakties.
Ik meen te weten dat men na "afzwaaien" nog gewoon "dienende" bleef - totdat men officieel ontslagen werd - na vijf jaar?
Beste Sprangers,
De dienstplicht was in die tijd over het algemeen vijf jaar. Maar de mannen van de lichtingen vanaf 1882 moesten wel zes of zeven jaar in dienst. Dat was de officiële diensttijd. In de praktijk hield het in dat de diensttijd een tot anderhalf jaar duurde. Dat was de tijd dat men in de kazerne was gelegerd. Daarna ging men met met groot verlof en moest men nog twee keer een aantal weken terugkomen op herhaling.
Dat betekent dat de milicien (dienstplichtige) na die eerste anderhalf jaar gewoon naar huis kon en een burgerberoep kon uitoefenen.
Mvg
Het kan inderdaad.
Een tijdje terug was is betrokken bij een project rondom de zg. Halve Zolenlijn, het spoor tussen Den Bosch en Waalwijk. Hiervan heb ik in het toen gebruikte bestek aanwijzingen gevonden dat de aannemer (die het werk kreeg) militaire moest inzetten voor de bouwwerkzaamheden. Dat was omstreekd 1888.
Eigenlijk een vroege vorm van werkverschaffing aan de "in dienst zijnde soldaten" en een oude vorm van wat we nu "social return" noemen. Het is zeker niet onwaarschijnlijk dat de ingezette militairen uiteindelijk bij het spoor in dienst kwamen.
Hartelijk dank, John voor deze interessante toelichting, temeer omdat mijn familie toevallig uit de Langstraat kwam.
Het zou dus inderdaad mogelijk kunnen zijn dat mijn voorvader ook tijdens zijn dienst bij het spoor werkte. Echter, ik heb de militieverklaringen van andere bruidegommen nog eens vergeleken met die van mijn voorvader en gezien dat in die tijd ook bij anderen gewoon hun beroep, maar geen legeronderdeel werd vermeld. Nu ik weet dat "nog dienende" betekent dat hij waarschijnlijk afgezwaaid was maar nog oproepbaar, begrijp ik dat mijn voorvaders militieverklaring standaard is en op zich geen aanwijzing geeft dat hij zijn dienst als spoorbeambte heeft doorgebracht.
vr.gr.