Vanaf welk jaartal moet een voorvader in Deventer gewoond hebben om van de rechten van Grootburgerschap Deventer gebruik te kunnen maken?
Bent u Grootburger?
- Grootburgers stammen af van de in 1866 geregistreerde Grootburgers;
- Grootburgers voorzien in eigen levensonderhoud;
- Grootburgers zijn in de gemeente Deventer geboren en wonen er ook;
- Grootburgers die Deventer verlaten, hebben opnieuw recht op de uitkering een jaar nadat ze weer in Deventer zijn komen wonen.
De vererving van het Grootburgerrecht gebeurt in mannelijke lijn. Ongehuwde vrouwen met een zelfstandige huishouding en vrouwen die wettig gescheiden zijn, hebben daarnaast ook recht op de uitkering. Weduwen van grootburgers nemen het recht van hun overleden echtgenoot over.
http://www.deventer.nl/loketten/digitaal-loket/grootburgerrecht
Dat klopt weliswaar maar vanaf 1866 werd er besloten een jaarlijke toelage uit te keren, maar dan moest men al wel het Grootburgerschap hebben en dus geregistreerd staan.
Dus mijn conclusie is zijn dat het recht daarop verder terug in de tijd gaat. Maar tot welk jaar dan wel.
Dat kon je kopen of erven.
Toen bij concordaat van 11 december 1545 het zoogenaamd groot- en kleinburgerschap in het leven was geroepen en er dus sedert dien burgers waren met het recht van gebruik der stadsweiden - de grootburgers- en burgers die dit recht misten - de kleinburgers-, lag het voor de hand dat de weidegraven voortaan tot de eerste categorie moesten behooren. Waren in den beginne de schepenen, raden en gemeensmannen steeds grootburgers, reeds in de loop der 17e eeuw is het meermalen voorgekomen dat ook kleinburgers zitting in de stedelijke regeering en de Gezworen Gemeente kregen. En blijkbaar is dien ten gevolge meer dan eens een kleinburger tot weidegraaf verkozen geworden. Zoo is het verklaarbaar dat bij concordaat van 12 Februari 1667 op voorstel van de Gezworen gemeente met zoovele woorden besloten is "dat niemandt weydegrave gemaeckt sal worden ten sij hij met de burgerschap versien sij". Dit uitdrukkelijk voorschrift raakte echter allengs in onbruik toe gedurende de 18e eeuw een steeds grooter aantal kleinburgers in de Raad zitting hadden gekregen en daarenboven de verschillende functien volgens vaste regelen vergeven werden. En nogmaals - den 14den januari 1782- werd tot handhaving van het in het concordaat van 1667 neergelegd beginsel besloten, met dien verstande " dat opgemelte concordaat ten aanzien van de Heeren, thans in de Magistraat cessie hebbende, zal blijven opgeheven en dat 't zelve alleen van kragt zal zijn met opzigte tot den raadsper-soonen zoo na deezen dag voor de eerste maal zullen worden gekoren".
http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=45&micode=1399&milang=nl&mizk_alle=grootburger*&miview=inv2#inv3t1
Via de vrouwelijke lijn (Aaltjen Stenvert, 1825-1913) afstammend van Engbert Harmens Steinfort (kleinburger 11 april 1699, grootburger 22 mei 1716) heb ik hier een matige copie van de bepalingen van het klein en groot burgerschap. Helaas heb ik geen archiefreferentie van deze bepalingen.

