stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Zoektocht naar de vader van mijn man



Profiel afbeelding

Geachte,

Mijn naam is Hetty Vos-Dorrestein en ik ben al enkele jaren met genealogie bezig en sinds ik getrouwd ben, zijn we opzoek naar de biologische vader van mijn man. 

Mijn man is geboren in 1971 te Doetinchem en heeft, tot zijn moeder ging trouwen, met haar bij zijn opa en oma te Varsseveld gewoond. 

Tentijde dat zijn moeder zwanger van hem raakte (1970), werkte zij bij de Goudenkarper te Hummelo. 

Wie kan ons in contact brengen met mensen die in die tijd ook bij de Goudenkarper werkte of er veel kwamen. Misschien dat zij nog informatie voor ons hebben om de vader van mijn man en inmiddels opa van onze zoon, te vinden. 

Op schoolbank.nl heb ik wel een klassenfoto gevonden van de Ds. Van Dijkschool te Doetinchem, klas/groep 4h 1966/67. Hierop staat een jongeman, achterse rij 5e van links, iets achter een ander opgesteld, die als twee druppels water op mijn man lijkt. Helaas staat hier geen naam bij en bestaat de school niet meer. 

Kan iemand ons helpen?

 

al vast hartelijk dank,

Hetty Vos

Hetty Vos-Dorrestein - 6 apr 2016 - 19:09

Let wel op de privacy

 

Moderator

Everardus Rollema - 6 apr 2016 - 20:02

Mag ik vragen wat u bedoeld, ik noem geen namen in mijn bericht?

Hetty Vos-Dorrestein - 6 apr 2016 - 20:46

Het gaat er om, dat forumleden gaan namen gaan noemen van personen die nog kunnen leven, maar eventueel rechtstreeks dit via Uw profiel aan U doorgeven. Hetty Vos-Dorrestein

Vr. gr.

Everardus Rollema - 6 apr 2016 - 20:49

Ok, goed om te weten, dit is allemaal nieuw voor mij. Vandaar mijn vraag. Hoe kan ik aangeven via welke weg ik berijkbaar zou kunnen zijn voor hen? Of mag dat niet?

Hetty Vos-Dorrestein - 6 apr 2016 - 20:51

Als iemand iets weet, wat van belang is, kan men op Uw naam klikken en vervolgens contact met U opnemen en dan gaat het buiten dit forum om en kunt U met elkaar gegevens uitwisselen.

Vr. gr.

Everardus Rollema - 6 apr 2016 - 21:00

Dat is helemaal goed. En ik hoop van ganserharte dat iemand ons kan helpen. Fijne avond. Mvg Hetty Vos

Hetty Vos-Dorrestein - 6 apr 2016 - 21:02

Is er geen plaatselijke krant in Hummelo, waar U een oproepje mag/kan plaatsen?

Gr.

Everardus Rollema - 6 apr 2016 - 21:07

Wij wonen niet in die regio. Wij wonen zelf vlak bij Utrecht, en we komen ook niet zo veel die kant op. We zijn laatst wel bij het hotel geweest, maar de gene die daar nu werken zijn dan wel familie leden van de toenmalige eigenaar, maar die is overleden, dus die kunnen we helaas niets meer vragen. 

Hetty Vos-Dorrestein - 6 apr 2016 - 21:49

Beste mevrouw Vos-Dorrestein,

1.  Wàt u ook gaat doen, vergeet u in èlk geval niet om (zoals een genealoog moet doen in àlle "niet-typische gezinssituaties" rond ouders en kinderen!) op zoek te gaan naar een eventuele inschrijving van uw man in het zgn. Voogdijregister, tegenwoordig genoemd het gezagsregister (art. 1:244 BW). Hierin staan o.a. rechterlijke vonnissen en maatregelen opgesomd op allerlei terreinen die de situatie van het kind raken, en dit register is vaak (weten duizenden genealogen) ook de sleutel naar een schat aan informatie in allerlei overheids- en hulpverleningsdossiers, waaronder misschien de identiteit van de biologische vader (kijkt u, om een indruk te krijgen, bijv. liefst eens op Google met het trefwoord voogdijregister, of grondig in het zoekvenster van het Stamboomforum). Was er geen juridische vader (= echtgenoot van moeder / erkenner / adoptant), dan moest er naast de moeder (juridisch ouder) ook altijd een toeziend voogd worden aangewezen, en zo werd de rechter erbij betrokken. Dus een 'papieren spoor' is meestal wel aanwezig.

De registers werden bijgehouden door het kantongerecht van de geboorteplaats, in het geval van uw man: het kantongerecht in welks rechtsgebied Doetinchem lag in 1971; nu kantongerechten niet meer bestaan, leven zij voort in de rechtbanken (als 'sector kanton'). Wel zijn natuurlijk van de vroegere kantongerechten nog archieven bewaard, bij archiefinstellingen (bijv. het Gelders Archief). - De registers werden meestal bewaard op volgorde van het jaar van meerderjarigheid (van tóen uit gezien); aangezien tot in 1988 de meerderjarigheidsleeftijd lag bij 21 jaar, zult u mogelijk een kaart van uw man aantreffen in de collectie van 1971+21= "1992". Het register zelf is openbaar.

Helaas geven rechtbanken en archiefnstellingen niet duidelijk aan op hun websites tot welke jaargangen de registers nog in de collectie bij de rechtbank worden bewaard, en vanaf welke jaargang zij al zijn overgebracht naar de archiefinstellingen; u kunt in het algemeen het beste bij beiden even informeren. U kunt dus het beste eerst even een schriftelijke aanvraag bij de rechtbank doen, en mocht het register daar niet meer zijn, maar al zijn overgebracht, dan moet u zelf naar het Gelders Archief in Arnhem, om het in te kunnen zien (of stuur bijv. vantevoren een e-mail naar het archief, als u het zeker wilt weten, met de vraag of voor het geboortejaar 1971 / meerderjarigheidsjaar 1992 al de voogdijkaarten van dat kantongerecht daar inderdaad aanwezig zijn).

- aanvraag van een uittreksel uit het gezagsregister (vroeger VR) bij de rechtbank (zie https://www.rechtspraak.nl/Registers/Paginas/Gezagsregister.aspx ) : zie contactgegevens Rechtbank Gelderland,https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Gelderland/Contact/Paginas/default.aspx#1d7577db-416b-412d-ab63-c34fae572d900 .

- bij het Gelders Archief kunt u ws. terecht bij de archiefcollectie Kantongerecht Terborg, 1839-2000: http://www.geldersarchief.nl/zoeken/?mivast=37&mizig=210&miadt=37&miaet=1&micode=0107&minr=2453069&miq=849951737&miview=inv2&milang=nl . Vaak zijn er 2 varianten, een register op naam van de onder voogdij gestelde, en één op naam van de ouder(s). Onderzoek inderdaad alles, maak kopieen, en noteer natuurlijk zoveel mogelijk details.

2.  Zorg vooral ook dat u "genealogisch uw zaken op orde heeft", qua beschikbare documenten: nu eens niet voor àndere, overleden personen, nee: voor een levende persoon, uw man zèlf. Uw man moet een afschrift, volledige kopie (niet "uittreksel") van zijn geboorteakte in huis hebben; en een kopie van zijn persoonskaart (1939-1994), die wordt bewaard bij de gemeente waar hij in oktober 1994 als inwoner ingeschreven stond. Het beste is ook als uw man bij zijn huidige woongemeente eventjes een print-out (afdruk) van zijn persoonslijst (dus géén uittreksel bevolkingsregister, alleen de simpele computer-printout van de PL!) uit de Basisregistratie Personen (BRP, vroeger GBA) laat maken.

Vraag na of het ziekenhuisdossier van de moeder (leeft zij nog?) ten tijde van de geboorte (als het om een ziekenhuis-geboorte ging) nog beschikbaar is. Of de moeder misschien ooit een vaderschapsactie heeft ingesteld (art. 1:394 BW) om vergoeding van alledaags levensonderhoud, bij de rechter, tegen mogelijke verwekkers. En of aan de moeder en baby in die tijd misschien hulp is gegeven door organisaties als jeugdzorg / kinderbescherming, Maatschappelijk Hulpbetoon / gem. sociale dienst, kruisvereniging, kraamzusters-/vroedvrouwenbureau, de kerk, Wit-Gele Kruis, consultatiebureau, enz. enz. Ook in archieven van díe organisaties zou u immers een antwoord kunnen vinden.

Liefst moet u ook precieze adres-informatie van de moeder rond 1970 hebben: dus ook een kopie van haar persoonskaart. Kijk of er adresboeken zijn, van rond 1970, waarin u de namen van buren / omwonenden van die moeder zou kunnen terugvinden (anno 1970). Ga ook op zoek naar forums, Facebook-pagina's e.d. over de woonplaats/woonwijk van die moeder toen: veel mensen reageren op dit soort pagina's, er is altijd een kans dat iemand zich bij uw vraag daarop iets herinnert.

3.  Vraag voor de zekerheid ook eens na bij hotel De Gouden Karper zelf: leg de situatie uit, en vraag (een klein kansje, het bedrijfsleven is i.h.a. niet zo handig met archiveren, maar het is wel uw moeite waard!) of er misschien nog personeelsarchieven (personeelslijsten/ -registers) uit die tijd bewaard zijn gebleven. Of misschien kunnen zij u in contact brengen met àndere ex-werknemers / familieleden die toen in het hotel werkten, en zich misschien nog iets herinneren.

En stel een vraag op hun Facebook-pagina: https://nl-nl.facebook.com/pages/Hotel-Cafe-Restaurant-de-Gouden-Karper/165517453519194. Daar zullen immers vast ook weleens de 'stamgasten' van decennia geleden een bezoekje aan brengen.

Ga natuurlijk óók op zoek naar véél speciale regionale (Achterhoek, omgeving Doetinchem) / lokale Facebook-pagina's, kranten-websites, heemkunde- of historische verenigingen e.d. waar u uw vraag (bijv. Wie zat er nog meer in die schoolklas, wie kent de persoon op de foto? Wie werkte rond 1970 bij De Gouden Karper?) zou kunnen stellen: bv. https://www.facebook.com/places/Dingen-die-je-kunt-doen-in-Hummelo/114042785272845/https://www.facebook.com/ContactZelhemHummelo/https://www.facebook.com/HummelseKermis/ , http://www.degoudenkarperhummelo.nl/contact, https://www.facebook.com/Stichting-Openluchtspel-Hummelo-Het-Enghuizen-997748236932510/  . Je kunt nooit weten!

Succes met uw onderzoek, met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 7 apr 2016 - 01:40

Hartelijk dank voor deze info, we gaan er wat mee doen en hopen idd dat papier spoor te kunnen vinden, want op de geboorte acte stond namelijk niet de naam van de vader. Ik hoop dat we hier wat mee berijken. Nogmaals dank, mvg Hetty Vos

Hetty Vos-Dorrestein - 7 apr 2016 - 08:33

U kunt het proberen bij het radioprogramma"Ädres onbekend"" Wordt uitgezonden o.a. via Radio Drenthe op zondag tussen 12 en 2 uur.. Ook op radio 5 op zondag om 2 uur. In dit programma zijn vaak zoekacties naar onbekende vaders. Misschien dat er ook oud leerlingen van de school reageren. Succes, Groeten, Henny Euwen

 

. .

H.J. Euwen - 8 apr 2016 - 12:10

Geachte meneer, mevrouw Euwen,

hartelijk dank voor uw tip. Bij de foto staan een x aantal namen, en bij twee heb ik er een fb pagina gevonden en getracht contat te maken. Ik heb bij een zelfs een linkedin gevonden, echter krijg ik tot op heden geen contact mee. 

Van de overige namen kom ik helaas nog geen gegevens tegen, en word het een stuk moeilijker om actie te ondernemen. 

Dus wij hopen echt dat iemand iets herkend en contact met ons op neemt. Al is het maar dat iemand herinnert dat een  vriend,collega of wat ook, ooit eens iets gezegt heeft, of iemand moet weten over mensen die bij de Goudenkarper gewerkt heefd rond die tijd. 

Zelf hebben we al wel aan adres onbekend gedacht maar dan moeten we in Gelderland zoeken, mits deze deze lersoon inmiddels elders woont of, misschien is overleden. 

Wij weten ook niet op wele school mijn schoonmoeder gezeten heeft.

hopelijk komen we daar nog achter, maar we hopen dat mensen zich iets kunnen herinneren uit 1970 bij de goudenkarper.

bedankt voor de tip.

met  vriendelijke groet,

hetty vos

Hetty Vos-Dorrestein - 8 apr 2016 - 13:31


''Adres Onbekend'' lijkt mij je beste optie: http://adresonbekend.kro.nl/:

Luister zondag en vrijdag tussen 12.00 en 14.00 naar 'KRO Adres Onbekend'. Op zondag via jouw regionale zender en vrijdag op Radio 5 Nostalgia. En via www.adresonbekend.kro.nl

Contactgegevens:
KRO Adres Onbekend
Postbus 23000
1202 EA Hilversum
0800 30 30 300
zoeken@adresonbekend.nl of AdresOnbekend@kro-ncrv.nl

Hans Hoekveld - 24 apr 2016 - 12:52







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu