Goedemiddag,
Ik heb twee portretjes van mijn overgrootouders, maar kan iemand mij een schatting geven van hun leeftijd, ik heb niet echt een idee hoe oud ze waren op deze foto's, ik heb ze ingekleurd:
1. http://www.indievanlieshout.nl/wp-content/uploads/2016/06/Jan-van-Lieshout-in-kleur.jpg
2. http://www.indievanlieshout.nl/wp-content/uploads/2016/06/Tonia-Torremans-in-kleur.jpg
Mijn overgrootouders waren Joannes Wilhelmus van Lieshout, Tilburg 29-12-1894, Linz 30-12-1944 x. Tilburg 20-5-1920 Maria Antonia Torremans, Tilburg 26-11-1890, Tilburg 26-11-1970. Dit is hun trouwfoto, ze waren toen bijna 26 en 30 (scheelt een paar maanden): http://www.indievanlieshout.nl/static/content/images/Huwelijk-Jan-van-Lieshout-en-Tonia-Torremans.jpg.
Iemand die een schatting kan geven?
Alvast bedankt!
Ik heb de indruk dat ze op de ingekleurde foto's jonger waren. Op de trouwfoto begint zijn haarlijn namelijk al wat te wijken en ook komt de kleding op de bovenste foto's duidelijk ouderwetser over dan op de trouwfoto. Ik zou zeggen dat de ingekleurde foto's toch al gauw een jaar of vijf voor de trouwfoto gemaakt zijn. Misschien ter gelegenheid van hun verloving?
Zelfde indruk als Niepoort.
Allebei heel erg bedankt! Ik had zelf ook zoiets geschat. Ik dacht dat de foto's uit 1914 kwamen, toen was mijn overgrootvader 20. Maar 1915 of iets in die richting kan net zo goed. Is 5 jaar verloofd zijn overigens niet erg lang? Of was dat in die tijd normaal, omdat er niet altijd genoeg geld was?
Katholieken droegen hun verlovingsring rechts en hun trouwring links. (Dezelfde ring dus, wordt bij het trouwen naar de linkerhand verplaatst)
Dus het is de vraag, of dat hun trouwfoto was.
Nu we het daar toch over hebben, ik vroeg me al eerder af of de foto niet was gespiegeld. Want de man hoort rechts te staan en de vrouw links.
Want de man hoort rechts te staan en de vrouw links.
Daar vergis je je toch echt in 
Zie link
Om op de duiding terug te komen. Op de onderste foto draagt hij het vlassnorretje zoals dienstplichtige soldaten dat droegen. Als mannen afzwaaiden en terugkeerden in de burgermaatschappij sneuvelde dat snorretje meestal.
Wat betreft die zogenaamde haargrens zie ik echt totaal geen verschil, wat bemoeilijkt wordt door jouw inkleuren.
Oh, apart. Mij is geleerd dat alles mannelijk rechts betreft en alles vrouwelijk links. Raar. Over dat van die trouwringen links of rechts bij katholieken valt nog te betwisten, want ik zie verschillende verhalen.
Die snor zal geen probleem vormen, want mijn overgrootvader had eigenlijk sinds zijn huwelijk altijd een snor: http://www.indievanlieshout.nl/static/content/images/Huwelijk-Piet-Torremans-en-Jouw-Heijndrijkx.jpg én https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/94481/joannes-wilhelmus-van-lieshout. Dus die snor was er denk ik eerst niet, maar rond het huwelijk gebleven.
Zeker bedankt voor het meedenken!
Overigens vraag ik me wel af wat mijn overgrootvader op zijn trouwfoto en op zijn ingekleurde foto droeg, hebt u enig idee Jan?
Ik lees dat in Vlaanderen, met name Antwerpen en Vlaams-Brabant, de trouwring rechts wordt gedragen. Het kan natuurlijk dat het feit dat de vader van mijn overgrootmoeder uit België komt invloed heeft gehad... Maar het is meer een waarde dan een norm denk ik zelf. Een ongeschreven regel.
Het gaat er niet om, waar zijn grootmoeder vandaan kwam, het gaat er om, wat gangbaar was onder katholieken in Tilburg in 1920. Het was zeer zeker een norm en daar week niemand in die tijd vanaf.
Veel succes verder met het vinden van een oplossing.
Hallo, De das van Jan van Lieshout deed mijn dochter denken aan een schilderij van Egon Schiele. Zoeken op internet in die tijd leverde een man Hans Hildenbrand uit 1915 op met eenzelfde stropdas en boord. Dus waarschijnlijk een foto van rond 1915!
succes, Hannie de Ruiter-Peltzer
Hannie, heel erg bedankt! Interessante opmerking, heb je toevallig een link voor me naar die foto of dat schilderij met die das?
Thanks!