Hallo,
Ik heb bij een huwelijk uit 1662 (RK, Duitsland, Bocholt) de vermelding dat dispensatie is verleend vanwege verwantschap in de 3e graad.
Bij verwantschap volgens het Romeinse recht zouden tussen de huwelijkspartners via de gemeenschappelijke voorouder drie stappen zitten.
Bij telling volgens het Canoniek recht zou de langste lijn tot de gemeenschappelijke voorouder uit drie stappen bestaan en zouden de lijnen bij de overgrootouders samenkomen.
Via welk systeem telde men in de 17e eeuw de verwantschap?
Bij voorbaat mijn dank voor uw reactie.
Gertjan de Roller
Het is niet een kwestie van hoe men in welke eeuw telde maar welke autoriteit telde. Met de vermelde gegevens (RK huwelijk) en zonder verdere vermelding wie dispensatie verleende zou ik het vooraleerst houden op kerkelijk recht.
Wie dispensatie verleende is niet vermeld. Het huwelijk is voltrokken in Bocholt, St. George, dat in het huidige NRW, een 20 km over de grens ter hoogte van Aalten, ligt en onder het Bisdom Munster valt.
Dit lijdt, denk ik, geen twijfel: canoniek recht.
Beste,
Ik ga er van uit dat meneer pastoor de verwantschap goed heeft aangegeven aangezien de vader van de bruid en de bruidegom beide jurist waren. De verwantschap tussen bruid en buidegom loopt via de moeder van de bruid (beide De Roller). Het is mij nog niet onduidelijk hoe deze lijnen in de tijd teruggaan. Er zijn akten over de erfenis van de moeder van de bruid en ik hoop dat ik hiermee meer duidelijkheid krijg over de onderlinge relaties. Ik weet nu dat ik van het canonieke recht moet uitgaan. Mogelijk helpt dat bij het lezen/ontcijferen van de akten.
Iedereen hartelijk dank voor zijn bijdrage.