Mogelijk weten mensen gegevens wel, zonder ze te publiceren in hun gepubliceerde stamboom. Maar het is mogelijk dat veel vraagtekens te wijten zijn aan de vele variaties van een naam in eerdere tijden. Mijn tip is: probeer een naam zoveel mogelijk af te korten tot het minimale aantal letters dat vereist is. Dat levert veel zoek resultaten op, maar variaties in spelling staan dan allemaal in de lange lijst. Bijvoorbeeld iemand die in doopboeken soms Peter en soms Petrus heet kan gezocht worden onder Pet* en ook onder Piet*. Met wat knutselen kom je veel minder vaak op "geen resultaten".
Mvg Aaltje
In mijn eigen privé database met veel gegevens van voor 1600 ben ik er toe over gegaan om de namen te standaardiseren. Probleem opgelost. Het enige lastige is dat namen soms zo verminkt zijn de eerste keer dat je ze tegen komt dat het even duurt voor je de oorspronkelijke naam kunt achterhalen. Zo kan Servaas en Traveys allebei tot een roepnaam leiden van Feys of Faes en moet je soms doorzoeken om de kern-naam te vinden.Maar het helpt wel bij het terugvinden in de database..........
Natuurlijk Annemarie, kennelijk heeft iedere auteur van een stamboom die keuze te maken,omdat in de DTB boeken vaak veel variaties gebruikt worden en dat is wellicht niet handig voor het aanduiden van een familie-lijn. Maar als je de zoekmachines van archieven gebruikt... moet je rekening houden met de vele variaties. Mijn onderzoek richt zich bijvoorbeeld op de families ten Bosch zoals ze tegenwoordig heten.Indertijd was dat : ten Buss, ten Bussche, Busman, van den Buss, ten Busz, zum Busch, ten Bos, ten Bosch, Bosman en Tenbos, voorzover gevonden. Uiteraard kunnen deze gezocht op Bus* Bos* en Ten*. Zij het dat in sommige archieven de zoekmachine in paniek raakt als je meer dan zoveel, bijvoorbeeld in Rotterdam 250, resultaten hebt. In dat geval moet ik periodes toevoegen.
Mvg, Aaltje
Ik ben niet zozeer met een stamboom bezig als wel met grondbezit in de middeleeuwen (ruim ca. 1200-1650) in een bepaald gebied.Maar het is natuurlijk een privé zoekmachine, weer anders dan jij dus bedoelt.
Dat zoeken naar grondbezit dat maakt mij nieuwsgierig. Kun jij mij daar wijzer in maken hoe je dat doet? We weten namelijk dat met een hoge mate van waarschijnlijkheid familieleden omstreeks 1679 van Arcen naar Westerbroek, bij Straelen, Duitsland zijn gegaan en tot op heden hebben familieleden daar boerderijen. Er is een stukje daar genaamd Klein Holland. En als er gehuwd wordt met de familie Teloy en je hebt aan die kant een Loydijk (looidijk), dan weet je ook waar de oorsprong van de familienaam ligt.