Ik heb de (vermoedelijke) vader van de kinderen van mijn overgrootmoeder gevonden.
Deze man was getrouwd maar woonde steeds ergens anders dan zijn vrouw. Vergelijking van de bevolkingsregisters laat zien dat hij in verschillende plaatsen op steeds hetzelfde adres woonde als mijn ongehuwde overgrootmoeder, qua datums klopt het ook. Ook met de voornaamvernoeming komt het precies overéén. De voornamen die de kinderen van mijn overgrootmoeder kregen komen in haar tak niet voor maar kloppen wel precies met zijn lijn.
Dilemma, koppel ik deze man wel of niet aan de kinderen? Hoe doen jullie dat in je stamboom?
Ben benieuwd.
Karin Kerkhof - 23 aug 2016 - 21:41
Dag Karin,
Ik had een vergelijkbaar probleem. Alles wijst op het vaderschap, maar er is geen wettig bewijs. Of het volgens de regels is, weet ik niet, maar ik zet hem gewoon neer als vader van de kinderen, met een toelichting van familieverhalen, namen, uiterlijke overeenkomsten, een reconstructie van wat er gebeurd zou kunnen zijn. Slechts DNA kan mij redden, maar de wettige kleinzoon lijkt zoveel op diens onwettige oom, dat twee foto's voldoende zijn....
(P.s.: we hebben toch niet dezelfde overgrootvader?
, grapje)
Ruud Poortier - 23 aug 2016 - 23:23
Willem R. J. Vermeulen - 24 aug 2016 - 03:39
Deed hij zelf aangifte van de geboorte van de kinderen (of liet hij dat aan de vroedvrouw over)? De eerste optie maakt het des te waarschijnlijker dat hij de vader was.
Wel een bijzondere situatie overigens. Je vraagt je af waarom hij niet gewoon van zijn echtgenote gescheiden is. Overspel was vroeger meen ik zowat de enige reden die tot echtscheiding kon leiden.
niepoort - 24 aug 2016 - 11:39
Vooralsnog ga ik een koppeling maken zodat het allemaal makkelijker terug te vinden is. Mijn stamboom is niet gepubliceerd dus hier breng ik niemand mee in verwarring.
Ik heb in mijn programma volgens mij ook geen optie om iemand met een lagere zekerheidsgraad te koppelen zoals Willem voorstelt.
Alle betrokken zijn inmiddels overleden dus DNA is geen optie meer en voor mij ook geheel niet noodzakelijk. Het is meer voor mijzelf dat ik nu een logische verklaring heb tussen familieverhalen, vernoemingen, tijdspad en levenswandel aan de hand van verhalen, documenten/akten etc, etc.
De eerste drie kinderen zijn door de vroedvrouw aangegeven omdat ze steeds beviel in de Rijkskweekschool voor vroedvrouwen. Geen plek waar toendertijd vaders welkom waren, lijkt mij. Het vierde kind wordt aangegeven door de "vermoedelijke" vader samen met diens enige wettige zoon!
Overigens heb ik van het eerste kind geen "bewijs" dat het om dezelfde vader gaat.
Waarom hij nooit gescheiden is van zijn vrouw blijft een interessante vraag.
Gr, Karin
Karin Kerkhof - 24 aug 2016 - 12:07
Je zou eens kunnen proberen uit te zoeken of vroeger echtscheiding mogelijk was in geval van overspel als de bedrogen partner weigerde te scheiden. Al vraag je je af waarom een vrouw die op deze manier door haar man wordt bedrogen niet van hem zou willen scheiden. Tegen beter weten in hopen dat hij bij haar terugkomt????
Echtscheiding ging vroeger aanzienlijk minder gemakkelijk dan tegenwoordig.
niepoort - 24 aug 2016 - 12:28
In welke tijd speelde dit? Als het voor zeg maar 1930 was, zou je in de kerkelijke archieven best iets hierover kunnen vinden. Vrijwel iedereen was toen nog lid van een kerk, en zoiets werd niet toegelaten. In de notulen van de kerkeraad werdt dit echt wel vastgelegt.
Martin wilbrink - 24 aug 2016 - 18:04
DNA geen optie? Waarom niet?
Daarvoor hoef je de mensen zelf niet te hebben, alleen afstammelingen. Die in jouw lijn zijn voorhanden. Die in de lijn van zijn wettige echtgenote -- dat moet je nazoeken. Maar afstammelingen van een oudere generatie (vader, grootvader, misschien neef?) van die man zouden ook (deels) kunnen matchen met de afstammelingen in jouw lijn. Toch?
Petra - 24 aug 2016 - 19:04
Eigenlijk: wat M. Wilbrink zegt is denk ik een hele goede optie! In de notulen óf gewoon bij de dopen (als illegitiem kind) (en dat is toch wat makkelijker opzoeken)! Misschien dat de kerk mailen een goed idee is.
Wat DNA betreft, inderdaad: je hebt mensen nodig die gerelateerd zijn, niet perse de mensen zelf. Als ik het me goed herinner kun je tot op 7 of 8 generaties nog zien dat mensen familie zijn.
Willem R. J. Vermeulen - 24 aug 2016 - 21:07
Dat DNA is voor mij totaal geen optie. De logische verklaring die ik voor mijzelf geformuleerd heb is voor mij meer dan voldoende,het gaat hier uiteindelijk om 3 tot 4 generaties terug.
Notulen van de kerkenraad is een interessante gedachte, alleen kan ik geen doopboeken Amsterdam online vinden van de periode 1898 - 1910. Dus geen idee of de kinderen ook daadwerkelijk gedoopt zijn. In het bevolkingsregister is meermalen de geloofsovertuiging van moeder doorgehaald. Mogelijk omdat de Kerk het niet eens was met haar levenswandel?
Karin Kerkhof - 24 aug 2016 - 23:17
Prima hoor! Ik heb geen idee welke religie je voorouders hadden, maar van de Nederlands Hervormde kerk bezit het stadsarchief in ieder geval de boeken. Ze zijn vaak maar tot 1811 gedigitaliseerd, omdat men ze daarna 'niet echt meer nodig heeft' voor standaardstamboomonderzoek. Zie https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/378.nl.html . Daarnaast zie ik ook van een aantal andere (Katholieke) parochies de boeken staan: https://archief.amsterdam/inventarissen/content.nl.pl?query=doopboeken&x=29&y=10&qtype=0 . Wellicht dat het het waard is om de boeken in te kijken (en dan natuurlijk te beginnen bij de kerken die in de buurt van het huis stonden).
Willem R. J. Vermeulen - 24 aug 2016 - 23:59
Martin Jongkoen - 26 aug 2016 - 11:46
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.