Voor het schrijven van een scriptie over de gevolgen van vervening zijn de reëelkohieren van Haskerland wellicht interessant voor mij, om een vergelijking te maken tussen de welstand in een bepaalde periode. Of om precies te zijn: de reëelkohieren van de turfwinningsdorpen Oudehaske en Nijehaske uit twee jaartallen (bijvoorbeeld 1750 en 1800, zodat ik een vergelijking kan maken). Maar op www.friesarchiefnet.nl vind ik niet letterlijk reëelkohieren van Haskerland. Onder 'Inventaris Grietenijbestuur Haskerland 1634-1812 (Openbaar bestuur)' vind ik wel 'Kohieren van de reële penning 1733-1804 68 delen' en 'Kohieren van de personele goedschatting 1738-1793 56 delen'. Is één daarvan de juiste?
Daarnaast: zou deze bron geschikt zijn om de verrijking of verarming van een dorp in kaart te brengen? En ten slotte: zou het mogelijk zijn de kohieren (of kopiën daarvan) op te vragen van twee dorpen? Of gaat daar veel tijd en geld in zitten.
Veel vragen, maar er is vast iemand bekend met reëelkohieren die een student een duw in de rug kan geven!
O.a.: Speciekohieren, reëelkohieren, stemkohieren, floreenkohieren kunnen zeker een goede reconstructie geven van eigenaars en meijers
Je geeft niet aan waar je woont?
Bij het CBG speciekohieren van veel dorpen van de grietenijen.
Gr.
Ik woon zelf in het voormalige Haskerland, nu gemeente De Fryske Marren. Ik wil waarschijnlijk de veendorpen in Haskerland (voornamelijk Oudehaske, Nijehaske) met de veendorpen in Schoterland vergelijken (Sintjohannesga, Rotsterhaule etc.), daaruit kan blijken of de turfwinning sociale tegenstellingen heeft veroorzaakt. Vandaar dat het mij een goed idee leek de reëelkohieren van deze dorpen te vergelijken, alleen hoe ik het gemakkelijkst tot die bronnen kom is mij nog niet geheel duidelijk.
Ze zijn aanwezig bij Tresoar in Leeuwarden.
Destijds heb ik de originele boeken van veel dorpen er op nageslagen, maar het kan zijn, dat ze nu in de studiezaal in te zien zijn op microfiches.
Ik raad U aan zelf scans te maken.
Gr.
Everardus
Voorbeelden: O.a. Stemkohier en reëelkohier Idaarderadeel Warga uit 1768

Reëelkohier Idaarderadeel Warga 1768

Vergeet niet de quotisatiekohieren uit 1749
, zeer belangrijk omtrent de financ. positie van de inwoner.
Een prima startpunt.
Zie ook:
www.allefriezen.nl
Handiger is de drukuitgave deel 3 waaronder Haskerland pagina 90 t/m 109 te kopen.
prima overzicht en met een goede uitleg.
Groet,
Dank! Met allefriezen.nl ben ik bekend, en de Quotisatiekohieren vallen net voor de komst van Gieterse migranten naar Haskerland.
Weet u wat de naam is van die drukuitgave (deel 3, Haskerland pagina 90 t/m 109)?
O pardon, het ging om de Quotisatiekohieren in drukvorm. Die heb ik nu gevonden: 'De Quotisatiekohieren. Namen, beroepen en welstand van de Friese bevolking in 1749. Deel 3. Gaasterland- Harlingen- Haskerland- Hemelumer Oldeferd- Hennaarderadeel- Hindeloopen-Idaarderadeel'. Jammer dat er van de reëelkohieren nog geen uitgave is!
Je boft, dat je niet ver van Leeuwarden woont, ik heb er verder voor moeten reizen (vanuit Den Haag) in de jaren 70 en 80 en er nog geen internet was en nog geen indexen via internet.
Let wel, dat veel door vrijwilligers wordt gedaan en elke keer wordt de site weer aangevuld met een nieuw project en ja, dan is geduld een schone zaak.
Voor een bepaalde studie moet je er wel iets voor over hebben.
Met behulp van de index quotisatiekohieren, kan je de originele inschrijvingen makkelijk op allefriezen vinden.
Nog even t.a.v. reëelkohieren:,Met de camera is het toch zo gepiept, wat je wil hebben.
Succes met je onderzoek.
Groet.