stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Doopgegevens Montfoort 1680



Profiel afbeelding

In het kerkboek van Montfoort 1680 zijn slechts 3 namen opgenomen, laatste op 27 februari, daarna volgt 1681. Ik kan mij niet voorstellen dat er slecht 3 kinderen gedoopt zijn, zker niet als ik de aantallen in de jaren daarom heen zie. Ik denk dat ik voor mijn voorouders juist in 1680 moet zijn.

 

Weet iemand waar de andere dopen in 1680/ montfoort zijn vastgelegd?

 

John van Breukelen

John van Breukelen - 7 jan 2017 - 15:37

De rooms-katholieke kerk werd in die jaren in Montfoort behoorlijk tegengewerkt, en het klopt, dat er door die omstandigheden in 1680 maar van drie kinderen inschrijvingen bewaard zijn gebleven. Er staat dan ook in het bewaarde afschrift: reliqua Baptisatorum hoc Anno nomina non inveni

Welk kind zoek je en waarom uitgerekend in 1680?

Aanvulling Ik zie het al, Erckge van Roijen https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/59464/0

Haar doopinschrijving is inderdaad niet bewaard gebleven, maar zij was gegarandeerd een dochter van dat echtpaar. Zie: https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-C9P5-F9CL-J In deze akte wordt zij Archje genoemd

Jan Clavaux - 7 jan 2017 - 16:08

Jan, dank je wel, hardstikke top!. Maar dat betekent dat het kerboek pas op een later moment werd "bijgewerkt", ik kan mij niet voorstellen dat er totaal niet meer gedoopt is in dat jaar.

Ik zou nooit op deze akte gestuit zijn. Voor zover voor mij leesbaar is dit een testament??  

Erckie moet dan wel in 1680 geboren zijn, want rondom deze jaren kom ik wel haar broers en zusters tegen. Dan heb ik nog een zoekplaatje en dat is de doop van Gerrit van Breukelen (haar man). Tja als die dan ook in dat jaar geboren zou zijn kom ik daar niet meer achter. Wellicht dat jij mij nog een zoekrichting zou kunnen geven.

 

Lastig is het dat je vanuit de doop en overlijdensregistraties niet naar naar de brongegevens kunt. Meestal staat er alleen een datum, met veel geluk staat erbij dat de vrouw bijv huisvrouw van XYZ was.

 

John

John van Breukelen - 7 jan 2017 - 19:11

Het is een notariele akte dd 25-1-1718, waarin Heijltje Cornelis, weduwe van Jan Thomas van Roijen, afspraken vastlegt met haar kinderen en aangetrouwde kinderen.
Daarin is ook vermeld "Henrick Gerritsz van Breuckelen, getrout met Archje van Roijen"
Heijltjes adres staat er ook bij. Ze heeft twee boerderijtjes naast elkaar op Knollemanshoek.
Dat lag onder Heeswijk, tegen de grens met IJsselstein, iets ten zuiden van het riviertje de IJssel.

Ik ga eens kijken, of ik nog iets over Hendrik Gerritsz kan vinden.

Jan Clavaux - 7 jan 2017 - 19:42

Er woonde een Gerrit Harmensz van Breukelen in of rond Harmelen, een paar kilometer te noorden van Heeswijk. Was dit misschien zijn vader, of ben je nog niet zover?

Zie: http://rhcrijnstreek.nl/bronnen/indexen/personen-zoeken/q/persoon_custom_t_naam/breu%2Akelen%20gerrit%20hermanse%2A

Jan Clavaux - 7 jan 2017 - 19:58

Hi Jan,

 

zou niet weten hoe ik die relatie zou moeten leggen, immers normaal zou ik dat vanuit de doopgegevens afleiden. Wat is jouw advies hoe dit aan te pakken?

 

John

John van Breukelen - 7 jan 2017 - 20:01

ik kom zelf niet verder dan vanuit de huwelijksvastlegging in 1712 dat Hendrick uit Reijerskop komt

John van Breukelen - 7 jan 2017 - 20:05

Reijerscop ligt bestuurlijk onder Harmelen, dus Gerrit  Harmensz van Breukelen is inderdaad een prima kandidaat, om niet te zeggen de enige. Nu nog de bewijzen, en dat is een hele klus.

Dat wordt (onder andere) de notariële archieven doorspitten. Ik vond voorlopig alleen de twee bovenstaande aktes. Het enige wat dat oplevert, is dat die Gerrit in 1697 echtgenoot was van een Merrichje Cornelisse van den Bosch, vermeld in een akte over die familie Van den Bosch, en dat Merrichje in 1700 inmiddels weduwe was.

Jan Clavaux - 7 jan 2017 - 20:23

Gerrit Harmans van Breukelen, j.m. won. Cattenbroek, en Nellichje Pieters den Ouden, j.d. van Reijerscop, trouwden voor het gerecht van Harmelen op 18-2-1679. Ze waren dus katholiek.

Dit alles onder het voorbehoud, dat het bewijs, dat dit de ouders van Hendrik waren, ontbreekt, maar dat dit nauwelijks toeval kan zijn.

P.S. Dit huwelijk is ook voor het gerecht van Cattenbroek gepasseerd

Jan Clavaux - 7 jan 2017 - 20:31

In het schepenarchief van Harmelen vond ik nog Gerrit Hermansen (zonder vermelding van zijn achternaam), verongelukt op 13-10-1699, nalatend een vrouw en acht kinderen (namen worden niet genoemd), waarvan de oudste nog geen 16 jaar is. Dat is dus overduidelijk de Gerrit Harmensz van Breukelen, die is overleden tussen 1697-1700.

Wie weet liggen in het oude rechterlijk archief van Harmelen nog stukken, waarmee het bewijs rond te krijgen is over de afstamming. De weduwe bleef met die kinderen zitten, en er moet vast iets op papier gezet zijn, hoe dat verder moest (voogden aanstellen etc) Dan komen de namen van die kinderen ook boven water. Daarvoor zul je naar Woerden moeten, maar daar kun je beter even mee wachten: http://rhcrijnstreek.nl/algemene-informatie/adres-en-openingstijden

Jan Clavaux - 7 jan 2017 - 21:07

Jan, John,

blijft een lastige hoek. Mijn geïndexeerde gegevens van Montfoort beginnen met 1693, dus daar geen geluk.Ik eb nog wat gegevens van ca 1600-1678. Maar de tussenliggende jaren 1678-1693 ontbreken helaas. Ik hoopte nog dat de dopelingen naar Oudewater waren uitgeweken in die tijd.Dat rk doopboek, nu van de oud katholieke kerk bevat geen gezochte gegevens.

IJsselstein rk <1712 ben ik momenteel aan het doornemen, voor nog een aantal andere namen. Ik zal deze vraag erbij nemen. Een antwoord kan nog wel een aantal weken op zich laten wachten.

De door Jan Clavaux gevonden akte bevestigen dat het huwelijk bestond. [Breukelen/van Roijen]

Reijerscop mag dan bestuurlijk onder Harmelen vallen, rk viel het onder IJsselstein. Dit stadje vervulde een streekfunctie voor de rk.

jan achterberg - 7 jan 2017 - 22:39

Onderstaan huwelijk had ik op een ander topic al eerder vermeld. Een paar vragen hebben randvlakken

Bron trouwen gerecht IJsselstein. inv.700 [1694-1755]

Hendrick Gerritsen van Breukelen, jm Reijerskop en Erikie Jans van Roijen, wed. van Jan Aarts Schoonderwoerd van Achthoven. Otr 25 juni/tr 17 jul 1712

jan achterberg - 7 jan 2017 - 23:18

Nellichje Pieters den Ouden is rond 1679 overleden: LINK

Gerrit Hermansz van Breukelen,dan wonend in de Meern, huurt in 1690 een vervallen huis en drie morgen land onder IJsselstein. Hij tekent: Gerrit Hermensen (zonder achternaam)  LINK.

Gerrit Hermansz van Breukelen,herbergier in de Dissel in De Meern,huurt in 1692 zes morgen op Bijleveld. LINK

Gerrit Hermansz van Breukelen,wonend te Reijerskop,koopt in 1694 voor 400 gulden aan bier LINK

En zo gaat het door: LINK  LINK  LINK Daarna komt hij niet meer voor. In het Utrechtse notarieel archief is ook een Willem Hermansz van Breukelen vermeld, ook wonend te Reijerskop, vast en zeker een broer. Later komt te Reijerskop diens zoon Herman voor.

Jan Clavaux - 8 jan 2017 - 00:05

Hier is Hendrik Gerritsz: LINK  LINK  LINK

Op 3-4-1724 verkoopt volgens Notarieel Archief Utrecht onder andere Maria Cornelisse van den Bosch, dan getrouwd met Cornelis Pietersz Bom, wonend te Harmelen, drie morgen land, genaamd de Steene Camer.
Dit onroerend goed is op 18-5-1695 gekocht door Gerrit Hermansz van Breukelen.

Die Cornelis Pietersz Bom zou dus de stiefvader van Hendrik Gerritsz kunnen zijn, en zou nog eens verder bestudeerd kunnen worden.

Jan Clavaux - 8 jan 2017 - 00:36

Jan en Jan, wat ontzettend top dat jullie dit allemaal gevonden hebben en ook nog in een heel kort tijdsbestek! Duideljk is dat Jan Clavaux prima in staat is om het geschift uit die tijd te lezen. Dat is nu duidelijk mijn makke. Uitgaande van wat is nu heb gezien en jullie reacties lijken de relaties nu "met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" juist. De rol van stiefvader bij het huwelijk is ook een logische.

 

Nogmaals top!!! 

John van Breukelen - 8 jan 2017 - 10:54

Ik vond deze publicatie nog LINK

Of deze gegevens kloppen kan ik niet beoordelen, maar het is de moeite waard om dat verder uit te zoeken.

Er staat veel aantoonbare onzin op internet,en het ziet er naar uit,dat iedereen dat klakkeloos van elkaar heeft overgeschreven: LINK, al was het alleen maar, omdat je Willemsz met een Z op het eind schrijft.

Jan Clavaux - 8 jan 2017 - 11:59

Hoewel ik het bewijs nog niet heb gezien, dat Gerrit en Willem zoons waren van Herman Willemsz van Breukelen, ligt dat wel erg voor de hand.

Herman Willemsz van Breukelen vind ik in een notariële in Woerden op 16-5-1662 met zijn broers Gijsbert en Jan en hun zus Marrigje als erfgenamen (en mogelijk kinderen) van Trijntge Dirks van der Hengst, zaliger.

Jan Clavaux - 8 jan 2017 - 14:04

In de onderstaande acte zou de voogd staan en dus waarschijnlijk ook de namen van de kinderen

 

Procuratie - tot transport van hofstede in Cattenbroek aan Everard van Noortwyk
Aktenummer: 22
Datum: 14-04-1707
Soort akte: Procuratie
Notaris: W. L. HUETINK
Samenvatting: tot transport van hofstede in Cattenbroek aan Everard van Noortwyk
Personen: 
Erven Harman Willemsz en Neeltje Jansz:
Constituant: Willem Harmansz
Constituant: Willem Cornelis van Miltenburg
Echtgenoot: x Tryntje Harmansz
Constituant: Cornelis Jansz Plomp
Echtgenoot: x Aafjen Harmansz
Constituant: kinderen van + Gerrid Harmansz by Merritje Cornelis van den Bos
Voogd: Cornelis Warnaartsz van den Bos, grootvader
voogd: Merritje Cornelis van den Bos, moeder
Echtgenoot: wed. Gerrid Harmansz
Geconstitueerde: Johan Both
Beroep: notaris en procureur
Toegangsnummer: 34-4 Notarissen in de stad Utrecht 1560-1905
Inventarisnummer: U147a001 68

Gerrit married Marrigje Cornelisdr van den Bosch, daughter of Cornelis Warnaars van den Bosch and ? ?

John van Breukelen - 8 jan 2017 - 19:43

John,

Cornelis Jansz Plomp huwde Aafge Harmensz van Breukelen op 19 jan 1690 voor het gerecht van Cattenbroek

Vader Harmen Willemsz huwde Neeltgien Jansdr in Montfoort gerecht op 25 jun 1650 [M95/45v] Onder dit nummer kun je in het archief de originele akte terugvinden! Dopen rk Montfoort beginnen pas met 1660

In Montfoort dopen rk vind ik o.a Hendrick, 15 apr 1678 , zoon van Herman en Neeltge Jans. Ene Ava, dr van Hermanus Willems en Cornelia Jans [scan 18] op 26 nov 1665. Ene Herman [geen patr en geen moedersnaam] doopt een Willem op 5 mrt 1661 [28/2] Deze laatste is op scan 5

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89QV-MYFP?i=4&cc=2037906

jan achterberg - 8 jan 2017 - 20:11


Het gaat om deze verkoop: LINK

De verkopers zijn volgens de originele tekst (te downloaden als PDF)

  1. Willem Harmensz,
  2. Willem Cornelisz van Miltenburg als in huwelijk hebbende Trijntje Harmensdr,
  3. Cornelis Jansz Plomp, als in huwelijk hebbende Aefjen Harmensdr,
  4. Cornelis Wanraetsz van den Bos, grootvader en bloedvoogd, voor Merritje Cornelis van den Bos, moeder en mombersse over haar minderjarige kinderen, in huwelijk verwekt bij wijlen Gerrit Harmansz

     tesamen erfgenamen van Harman Willemsz en Neeltje Jansz, in leven echtelieden.

De kinderen van Gerrit worden hier dus niet met name genoemd. Dat was voor deze transactie niet van belang.

Hendrik Gerritsz was dus een zoon van Merritje Cornelisse Bos. Hij zal gezien zijn huwelijksjaar en minderjarigheid geboren zijn tussen 1687 en 1690.
Zijn ouders Merritje en Gerrit zullen getrouwd zijn rond 1683 want Nelligje Pieters den Ouden overleed in of voor 1682

Jan Clavaux - 8 jan 2017 - 20:44







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu