@ Jan Clavaux en Pauwel,
Hartelijk dank voor de toelichting hoe aan het echtreglement 1656 in de Roomse praktijk gehoor werd gegeven.
Wat mij betreft ook allemaal super bedankt, ik ben weer een heel stuk wijzer :)
mvg Guke
Er moet echter in 1700 ook een huwelijksinschrijving voor de schout zijn geweest, want alleen in RK kerk trouwen was niet geldig. Deze eerste zin past niet bij de provincie Limburg waar Venray bij hoort. Website van het gemeentearchief is: http://gemeentearchiefvenray.nl/
@Jo Claessens,
Kun je uitleggen wat je precies bedoelt. Staat er uitleg op de site van het archief van Venray? Ik kan dat niet vinden.
Pauwel
Hoe zit het eigenlijk met de voornamen, welke voornamen zijn nou de "echte"
Een aangegeven kind heet voor de wet bijvoorbeeld Derk en voor de Katholieke kerk Theodorus. Is Derk dan de eigenlijke naam?
In mijn ervaring Guke, wordt een Derk of Dirk altijd RK gedoopt als Theodorus. Er was kennelijk geen heilige Derk of Dirk voorhanden, want dat was de eis, dat het kind genoemd werd naar een heilige. De persoon werd dan normaal aangesproken als Derk, of Dirk en vermeld in alle wettelijke documenten, zoals ondertrouw, en gaarders, als Derk of Dirk. Maar voor alle Rooms Katholieke aangelegenheden, zoals doop, als ouder of getuige (patrinus, meervoud patrini), huwelijk en eventueel overlijden werd de persoon dan Theodorus genoemd. Als je dat een keer weet is het makkelijk na te trekken.
Andere voorbeelden zijn Jan, RK Joannes of later Johannes, maar dat ligt meer voor de hand omdat er zo ontzettend veel waren.
Mvg Aaltje
Nu we het er toch over hebben: voor de overgang Derk ==> Theodorus hoef je niet eens RK te zijn. Het komt ook voor bij gereformeerden, bij wijze van sociale stijging. Opa heet nog Derk Jans, de volgende generatie misschien Jan / Johannes Derks [liefst ook nog met familienaam] en die vernoemt zijn kind dan niet meer als Derk Johannes X, maar als Theodorus Johannes X.
Niettemin blijft opa doorgaans Derk Jans heten... die houdt gewoon vast aan zijn doopnaam.
Ja, dat leek mij ook dat later gereformeerden zich ook aan die namen hielden. Zou het een Franse invloed geweest zijn? Of gewoon deftiger.
Het "tweede" echtpaar Peter en Agatha heeft ook een zoon laten dopen in Huissen, in 1718. De latere doopjes met Mechtelt van Huls en Peter Groenen zijn ook in Huissen. Machtelt van Hulst hertrouwt op 1 november 1732 in Huissen en 2 november 1732 met Jan Bartels in Bemmel en hun zoon Bartholomeus wordt gedoopt in Huissen in 1733.
Petrus Gronen en Agnes Thonissen zijn RK gehuwd op 22-5-1713 in Hulhuizen. Allemaal volgens het Gelders archief. Dus toch een ander echtpaar?
Ik zoek op P* Gr*, dat geeft langere lijsten, maar zo vang je spelling variaties. Veel succes verder! Aaltje
Heel erg bedankt dames :)
Groetjes, Guke
Bij de Katholieken wordt een huwelijk niet ingezegend. De kerk ziet je RK huwelijk als je huwelijk: het is een der sacramenten.
**Ik reageerde op een ouder bericht, kennelijk wordt dat niet aldaar weergegeven**