stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » vragen over huwelijk (1726) opgelost



Profiel afbeelding

Het echtpaar Jan Bijvoet (ged. te Alkmaar) en Marijtje Brouwers (ged. te Haarlem) zijn op 17 november 1726 getrouwd in Haarlem ([IMG]https://www.mupload.nl/img/vgwgu2rq.jpg)[/IMG]

Zij zijn naar Alkmaar vertrokken en ik vind in Alkmaar bij huwelijksmeldingen dat zij het 1e gebod op 27 november 1726 gedaan zouden hebben. De informatie eindigt met "Betoogh" ( zie [IMG]https://www.mupload.nl/img/velci6ldlntu.jpg [/IMG])

Mijn vraag is nu : is dit algemene praktijk in die tijd en wat betekent het precies ? Ik neem aan dat zij alleen maar vertelden (zonder papieren uit Haarlem ?) dat zij een echtpaar vormden of was er meer aan de hand ?

Ik hoop dat ik de referenties naar de plaatjes goed weergegeven heb, daar ik niet weet hoe het in een forumvraag werkt.

Dank voor Uw antwoord.

Alexander Blom - 6 apr 2018 - 18:39

Halaas kan ik je link niet zien (foutmelding), maar gebruikelijk was dat in de woonplaatsen van bruid & bruidegom het huwelijk werd afgekondigd in de kerk . Als er dan geen bezwaar volgde kon er getrouwd worden. Ze kregen een bewijs mee van de dominee.

BETOOGEN

Woordsoort: ww.(trans.,refl.,zw.)

Modern lemma: betogen

bedr. (en soms wederk.) zw. ww. Mnl. betogen (verdam 1, 1159). Van Toogen (ohd. zouganmhd. zougen, zöugenosaks. tôgian: schade 1297), dat in de latere taal niet meer op zich zelf wordt gebruikt.

1.  Iets toonen, laten zien, uiten; in Noord-Nederland verouderd. 

2.  Als wederk. ww.: zich zóó betoonen als eene bepaling aanwijst; thans verouderd. 

3.  Iets bewijzen, een bewijs van iets verstrekken; thans verouderd. 

4.  Eene bewijsvoering voor iets leveren, waarbij in het midden blijft of zij afdoende is; de thans gewone opvatting. 

Annemarie57 - 6 apr 2018 - 19:21

Beste Annemarie57,

Bedankt voor Uw antwoord, dat de 2e link niet werkte zag ik later en heb toen de correcte ingediend.

Dat ze zonder bezwaar in Haarlem getrouwd zijn neem ik aan, maar de opmerking in Alkmaar begreep ik niet ( 1e gebod 27 november betekende dat dan dat zij ook dan in Alkmaar geaccepteerd werden als echtpaar? )

Alexander Blom - 6 apr 2018 - 20:37


Hij woonde toch wel in Alkmaar? Dus dan ging er automatisch een gebod in te Alkmaar (zijn woonplaats)  Zij moest dan na de geboden haar bewijs (betoog) overhandigen vanuit haar woonplaats..

Annemarie57 - 6 apr 2018 - 21:47







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu