Beste Meneer, Mevrouw,
Hoeveel dagen zit er tussen geboorte en doop?
Alvast bedankt.
In de periode vóór Burgerlijke stand valt in de doopregisters te zien dat in RK-kerken het kind kort na de geboorte (dezelfde dag, of één dag later) wordt gedoopt ((veelal?) zonder kerkdienst) en in Gereformeerde/Hervormde kerken dagen of weken later, tijdens een kerkdienst.
Als aanvulling op W. van der Kooij - 27 mei 2018 om 21:31
Katholieke kinderen worden zo snel mogelijk gedoopt, omdat in de RK kerk de opvatting heerst, dat zij, mochten zij kort daarop overlijden, zij rechtstreeks naar de hemel gaan en een engeltje worden. In noodgevallen worden kinderen direct gedoopt door bijvoorbeeld de vroedvrouw, en wordt de doop later door een priester alsnog bevestigd. Dat heet "sub conditione" (onder voorwaarde) dopen.
Bij de gereformeerde kerk heeft men geen haast, omdat men daar de predestinatieleer kent: iedereen gaat naar de hel, behalve degenen, die door God reeds zijn uitverkoren. De mens heeft daar geen invloed op.
Zelfs bij katholieke gezinnen zat er heel soms een paar weken tussen. Dan wordt de reden meestal ook aangegeven. In Noord Limburg tegengekomen dat doop was uitgesteld door gevechten in de buurt waardoor de pastoor niet kon komen. Of in Noord Brabant omdat het gezin door het aanhoudende slechte weer niet naar de kerk kon komen. In Zuid Utrecht kon het gezin niet naar de kerk komen wegens ziekte van het hele gezin en kwam de pastoor 4 dagen later thuis dopen. Kortom: vaak werd er zeer snel gedoopt maar als dat niet kon, werd de reden aangegeven en soms ook aangegeven wanneer het kind was geboren. In Nuenen was er zelfs een tijdje (3 jaar) geen pastoor en werden geboortes bijgehouden door de schoolmeester. Toen er eindelijk een pastoor was, werden alle nog levende kinderen in het doopregister ingeschreven.