Bestaat er een vernummeringslijst voor Tijnje (Opsterland) in Friesland (in verband met verblijf in het buitenland het liefst digitaal)?
nicolehh - 6 jun 2018 - 16:54
Het is mij niet duidelijk wat je bedoelt met een "vernummeringslijst". Verklaar je nader.
Annemarie57 - 6 jun 2018 - 18:45
Vermoedelijk is dit bedoeld:
Vroeger werden de huizen - vooral in de dorpen - aangegeven door een hoofdletter gevolgd door een cijfer - bijv. A 31 Tynje.
Nu is het Breewei 15, Tynje - of zoiets.
G. Karssenberg - 6 jun 2018 - 22:04
- Allereerst zie ik hier die neiging terug die kennelijk nog heel veel (beginnende?) genealogen hebben: klakkeloos ervan uitgaan dat "alles toch onderhand wel op internet zal staan". Nee, dat is niet zo (hooguit van alles de toegangen daarop, inhoudsopgaven, indexen e.d.), en dat zal ook nooit zo zijn; de overheid in NL heeft nog ándere dingen aan het hoofd dan miljarden uitgeven aan archiefinstellingen voor digitalisering. Nederland is sowieso een "genealogisch paradijs" vanwege de uitstekende toegang tot [openbaar geworden] primaire bronnen als burgerlijke stand / DTB en bevolkingsregister, waaronder de vrij unieke beschikbaarheid van persoonskaarten tot 1994, en de vele vrijwilligersprojecten op dit gebied. Dat wil zeker niet zeggen, dat "hulpbronnen" als zo'n lijst óók voor elke gemeente online staan.
- Mevrouw Nicole, vraagsteller: Misschien bedoelt u de systemen van huisnummering die in Nederland in gebruik zijn geweest, zoals de oude wijksgewijze huisnummering , bijvoorbeeld: Gemeente Delfzijl, Wijk A, huis 324; verkort aangeduid op bijv. een persoonskaart : Delfzijl, A324 (niet te verwarren met kadastrale aanduidingen!!), die in de meeste steden tot in de jaren '20/'30 in gebruik is geweest, en op het platteland soms tot in de jaren '70; en de huidige straatsgewijze huisnummering, waarin de huizen genummerd zijn per straat (bijv. Kalverstraat 83). - In veel archieven is van deze vernummering nog, per (toenmalige) gemeente, een zgn. omnummeringslijst of "concordans" bewaard gebleven, om dit soort vragen op te lossen; en die vind je dan in het secretarie-archief, als regel onder 'bevolkingsadministratie', 'bevolking' of 'burgerlijke stand en bevolkingsregister', en daarbinnen bijv. in een subrubriek 'nummering der huizen' of 'huisnummering'.
Dat te kunnen wéten ueberhaupt, of dit voor Tijnje in de gemeente Opsterland zo ís, daarvoor zou je dus op internet naar de archieven van de Gemeente Opsterland moeten zoeken. Een beetje moderne gemeentelijke archiefinstelling (als we het even niet over grote 100.000+ - gemeenten hebben) is anno 2018 allang opgegaan in een groter verband: een streekarchief of een Regionaal Historisch Centrum; of heeft tenminste, als zij nog altijd als zelfstandige gemeentelijke archiefinstelling bestaat (op zich een slecht teken!), haar archieven qua informatie toegankelijk gemaakt, door daarvan archief-inventarissen (= inhoudsopgaven) op internet te plaatsen (idealiter: via Archieven.nl), of biedt zulke inventarissen tenminste op een eigen archiefwebsite aan. - Nou. Even kijken, dan maar.
1. De gemeente Opsterland is kennelijk (Archiefwiki) niet aangesloten bij enig streekarchief of RHC. Zucht....
2. Zij is blijkbaar ook niet aangesloten bij het Fries Archiefnet, een internetsite die archief-inventarissen van individuele Friese gemeenten centraal op één plaats presenteert. Pffff..
3. Van de gemeente Opsterland zijn kennelijk ook géén archief-inventarissen aangeboden op Archieven.nl . Diepe zucht...
4. Je kunt dus niet anders dan ervan uitgaan, dat deze kleine gemeente kennelijk een eigen archiefinstelling draaiende houdt, en je hoopt dan maar op een fatsoenlijke eigen archief-website, waarop tenminste alle archief-inventarissen worden gepresenteerd. En ook dáárin word je teleurgesteld. Na enig zoeken vind je deze twee pagina's : https://www.opsterland.nl/Inwoners/Wonen_ver_bouwen_en_verhuizen/Archief en https://www.opsterland.nl/Inwoners/Wonen_ver_bouwen_en_verhuizen/Archief/Archiefonderzoek .
Ook hier: géén archief-inventarissen te bekennen: je kunt dus niet ééns op afstand (via internet) te weten komen, welke archiefcollecties die gemeente precies in huis heeft. - Kleine plattelandsgemeente; archief-studiezaal bestaat uit een klein kamertje, waar hooguit 2 personen in passen; alleen te gebruiken gedurende beperkte tijden, en je moet daarvoor ook nog een afspraak (!!) maken. Er wordt zelfs verwezen naar een andere instelling, waar de archieven deels bij zijn ondergebracht: in Weststellingwerf . Ook daar: kennelijk géén archief-inventarissen op internet; alles één groot raadsel. - Dat is het, daar kun je het mee dóen. - Zucht... op zo'n moment zou je willen dat het Rijk of de provincie ingrijpt, en gemeenten dwingt hun archieven over te dragen aan RHC's of streekarchieven; hier heersen echt nog Middeleeuwse toestanden....
-------------------------------------------------------
Conclusie, mevrouw Nicole: op afstand, via internet, kunt u blijkbaar niet te weten komen of er misschien zo'n omnummeringslijst / concordantie voor de gemeente Opsterland bewáárd is gebleven (we kunnen op afstand helemaal niets te weten komen over Opsterlandse archieven), laat stáán die lijst online als digitaal bestand bekijken. U zult moeten bellen met die gemeente Opsterland in Beetsterzwaag, en evt. met die gemeente Weststellingwerf in Wolvega; en als u niet van plan bent, voor archiefonderzoek ter plaatse naar Beetsterzwaag of Wolvega af te reizen, zou u natuurlijk op afstand kunnen verzoeken, voor u een scan / fotokopieen te maken van zo'n omnummeringslijst (àls die bewaard is gebleven), en die aan u toe te mailen/sturen; weest u er wèl op bedacht dat dit bij de meeste archieven gezien wordt als "onderzoek in opdracht" (voor tientallen euro's per begonnen kwartier), en dat u dus naast 't kleingeld voor scans/kopietjes óók nog onderzoekskosten zult moeten betalen...
Succes met uw onderzoek,
met vriendelijke groet, Dimitri Vlas
Dimitri Vlas - 6 jun 2018 - 22:38
Kan de vraagsteller vertellen om welk pand het gaat? En over welke bewoners?
G. Karssenberg - 6 jun 2018 - 22:46
Bedankt allemaal voor de vlotte reacties.
Inderdaad ben ik op zoek naar een zgn. omnummeringslijst of "concordans". Doordat ik momenteel woonachtig ben ik China heb ik geen andere keuze dan via internet mijn genealogisch onderzoek te verrichten (wanneer VPN niet wordt geblokkeerd pff).
Bedankt meneer Vlas voor het uitzoeken van de digitale mogelijkheden met betrekking tot de gemeente Opsterland (Tijnje).
Op de persoonskaart van Kerst Huisman (geb. 1889 – overl. 1981) worden als adressen opgegeven;
- 1922 Tijnje 47
- 22 juli 1941 PB 005169
- 15 jan 1952 Tijnje 87
- 15 aug 1965 Breewei 30
In het Algemeen Adresboek van de Provincie Friesland uit ± 1928 staat;
- Huisman K veekoopm. nr 38
Graag zou ik meer te weten willen komen op welke adressen Kerst in Tijnje gewoond heeft (en misschien daar zelfs foto’s of ansichtkaarten bij vinden).
Alvast bedankt voor alle hulp,
Nicole Huisman
nicolehh - 7 jun 2018 - 07:07
Ter aanvulling van bovenstaande gegevens, klaarblijkelijk is Tijnje pas ca. 1910 als apart dorp gevormd en maakte dit daarvoor deel uit van het dorp Terwispel (link), en is Karst Huisman met zijn ouderlijk gezin in het bevolkingsregister te vinden onder Terwispel (link). Het huisnummer voor dit ouderlijk gezin veranderde nogal eens, de laatste vermelding is nr. 419. Tsja, ook hier zal wel weinig mee te beginnen vallen, verder terug in de tijd heeft ook weinig zin, de vader kwam van elders.
Edit: Overigens is PB 005169 geen adres maar de vermelding van afgifte van een persoonsbewijs.
Peter S2 - 7 jun 2018 - 07:34
Zie "Google" via: "Breewei 30" Tynje - een foto.
En ook toevallig dat ik uit de stratenlijst van Tynje de Breewei pakte.
Advies: schrijf eens een brief naar dat adres in Tynje - Friezen willen altijd wel helpen.
En - terzijde - ik ken nog steeds het adres van mijn "onderduik" in de oorlog: B 139 Neede.
Met intense dank aan de destijdse bewoners!
G. Karssenberg - 7 jun 2018 - 08:37
ik mis in dit rijtje archieven en websites: https://allefriezen.nl/
AlleFriezen is een website die wil laten zien wat er in de Friese gemeentearchieven, het Historisch Informatiecentrum Noordoost Fryslân, het Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar is te vinden over alle Friezen, die geboren, getrouwd of overleden zijn in de provincie Fryslân, van de 16e eeuw tot begin zestiger jaren van de vorige eeuw. Ook van de gemeente Opsterland.
Wietze - 24 jun 2018 - 13:19
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.