Zijn de overlijdens van Zuid Holland ook op internet te vinden zoals de geboorte- en trouwgegevens via Gahetna ?
Wie is hiermee bekend?
Bvd
Bedoeld U de Impost van Trouwen en Begraven 1695 t/m 1805. Periode 1806 t/m 1811 Registers van Aangegeven Lijken. Voor zover ze bewaard gebleven zijn ze via Gahetna voor Zuid Holland te vinden. Soms is de periode 1806 - 1811 te vinden in het Gemeentearchief. Burgerlijke Stand begint 1812, maar er zijn gemeentes waar men in 1811 al akten opmaakten. Meestal ook in het Gemeentearchief te vinden. Voorbeelden wat door mij in de gemeentearchieven gevonden zijn. Goudswaard Impost Trouwen en Begraven, Burgerlijke stand 1811. Zuid Beijerland Burgerlijke stand 1811.
Een andere bron voor overlijden zijn de Diaconierekeningen in de kerkarchieven als ze van de Armen begraven werden.
Je zou het eens via geneaknowhow kunnen proberen
Ze zijn er wel maar niet zo mooi geïndexeerd als de dopen en huwelijken. Dus gewoon per plaats de begraafinschrijvingen doornemen, de scans staan bij mijn weten gewoon online bij gahetna. Of via de Gaardersarchieven van de betreffende plaats.
Ik gebruik altijd de volgende link om te zien wat er beschikbaar is:
http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoek-doen/officieel-document/dtb-1
Annemarie57
Gaardersarchieven zijn geen begraafregisters. In bepaalde gevallen heb je 3 data, zie onder:
Willem Verlaar, overlijdensdatum 2 januari 1806, aangifte datum 5 januari 1806. Bron Register van Aangegeven lijken. Begraven 7 januari 1806, bron Doodgraversregister van de kerk, kosten fl. 2.10.=.
Ik schreef toch ook OF. Soms is het het een, soms het ander, soms beide waar je info kunt vinden. Maar soms is er ook niets genoteerd. Genealogie is geen zwart/wit of exacte wetenschap. Je kunt niet meer doen dan de mogelijke opties nakijken.
Annemarie57
U schrijft "per plaats de begraafinschrijvingen doornemen, de scans staan gewoon online bij Gahetna. U bedoelt waarschijnlijk daarmee de Gaardersregisters. De begraafinschrijvingen (Doodgraversregisters) zijn meestal in de Kerkarchieven te vinden en staan niet online, omdat het begraven tot 1829 meestal een kerkelijke aangelegenheid was van in de kerk of op het kerkhof begraven en de inkomsten voor de kerk waren. Er werden meestal 2 bedragen in rekening gebracht. Kosten kerk en kosten doodgraver, zijn loon. Niet om spijkers op laag water te zoeken maar om het wel duidelijk te stellen.
Er zijn van sommige plaatsen ook begraafregisters van de kerk aanwezig bij gahetna, die staan gewoon net als de doop- en trouwregusters onder het kopje DTB vermeld in de link die ik gaf. Daarnaast zijn er van sommige plaatsen gaardersregisters, die staan in de kolom rechts apart vermeld. Vaak zien mensen die laatste kolom over het hoofd.
Voorbeeld van Stolwijk:
a. GEREFORMEERD
Annemarie,
Dat klopt. Incidenteel zijn er inderdaad begraafregisters via Gahetna te vinden. Heb echter de meesten in de regio waar ik onderzoek doe in de kerkarchieven gevonden.Soms zijn het aparte registers maar ook lijstjes van de doodgraver als bijlage bij de kerkrekeningen voor zover bewaard gebleven.Na 1829/1830 zoeken in de gemeenterekeningen en ook daar de bijlagen zoeken. Al met al is er wat de begraafdatum betreft veel de vinden, maar het is nog wel het ouderwetse zoekwerk wat interessanter is dan alles maar van internet te plukken. Heb van de plaats waar ik intensief onderzoek doe al een behoorlijke database met begraafdata van begraven in de kerk en op het kerkhof en vanaf ca 1829 van de koop en huurgraven op de gemeentelijke begraafplaats die tot 1949 in gebruik is geweest. Is geen direct genealogisch onderzoek maar wel interessant om te doen.
Voor wie niet naar het archief toekan (afstand, invaliditeit e.d.) zijn er in ieder geval mogelijkheden op de site van Gahetna.
Hier een handige doorklik site voor Zuid-Holland voor Doop,trouw en begraafboeken op gahetna
www.pauwel.blogspot.com
gr Hans
Er zijn heel veel locale historische verenigingen her en der. Met een beetje geluk hebben die mensen indexen gemaakt op de bronnen van hun dorp en omgeving; soms zetten ze die op hun website.
Nu nog een reactie van Ad Giesberts of hij er wat mee kan!
Gr.
Everardus
Everardus,
Zou inderdaad wel netjes zijn van Ad Giesberts.
Arie Butterman
Sorry meneer Butterman, uw hebt kennelijk mijn reactie niet gelezen.
Eerst lezen dan reageren!!!!!!
Nee, ik heb zeker het verkeerde forum en computer. Kan Uw reactie niet vinden
Sorry meneer Butterman niet u maar ik heb op het verkeerde forum gereageerd
. Het was mijn bedoeling om op dit forum mijn dank uit te spreken voor alle hulp van iedereen. Niet alles is voor mij even duidelijk maar ik steek er veel van op.
Nogmaals meneer Butterman sorry voor mijn reactie.
Alle mensen hartelijk dank
Heer Giesberts, bedankt voor Uw gecorrigeerde antwoord.