stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Kloosterakten in en rond Maastricht



Profiel afbeelding

Ben op zoek achter archieven van kloosters (als die al bestaan) in of rond Maastricht, er zou daar rond 1866 een meisje genaamd  Marie Catharine Daems °17-1- 1857 opgenomen zijn omdat haar ouders allemaal overleden waren aan cholera, enkel nog een broer overleefde samen met haar. Later is ze gehuwd op 21-10-1889 in Luik, België. En in de huwelijksakte is haar verblijfplaats  rue Voliére te Luik, dus moet ze daar toch al een tijdje uit dat klooster zijn weggeweest. 

Al bedankt voor eventuele tips

Etienne Verhulst - 15 nov 2018 - 15:38 (laatst bijgewerkt 15 nov 2018 — 17:07 door moderator)

Haar ouderlijk gezin staat op image 27 hier in het bevolkingsregister van Maastricht vanaf 1860. Ik weet zo gauw niet waar de bij haar vermelde "verandering" (kolom 10) naar verwijst.
Peter S2.

Peter S2 - 15 nov 2018 - 16:50 (laatst bijgewerkt 15 nov 2018 — 23:45 door auteur)

Bedankt voor de tip

Etienne Verhulst - 15 nov 2018 - 17:03

Volgens mij staat er Gesticht 259

Daar zijn al meer mensen mee aan het puzzelen geweest..........http://forum.mestreechonline.nl/forum/mestreech-maastricht/mestreech-kort-klein/u-zoekt-wij-vinden/99530-maastrichtse-gestichten

Marietje - 15 nov 2018 - 18:24

Zal ik dan met de rest ook maar verder puzzelen zeker Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Etienne Verhulst - 16 nov 2018 - 09:37

Die lijsten van gestichten zijn snel na te zien in de microfiches van Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister in de studiezaal van het RHCL te Maastricht. Het is een handvol fiches, geordend per periode. Het is dus van belang dat het jaartal klopt, en dat zal wel, want die hevige epidemie vond inderdaad plaats in 1866.

Er waren anno 1866 meerdere kloosters in de stad die wezen en halfwezen opvingen. Ik vermoed dat Maria Catharina Daems is ondergebracht bij de Zusters van de Heilige Joseph, gevestigd aan de Kommel, schuin tegenover het huidige Kruisherenhotel (het gebouw staat er nog en is bij een andere congregatie in gebruik). Deze congregatie van zusters werd in 1853 gesticht en richtte zich uitsluitend op meisjes. Als blijkt dat dit meisje inderdaad daar heeft gewoond, dan is er een klein boekje over te lezen dat ik heb mogen publiceren bij de opheffing van de opvang: De Kommel, zusterhuis - kindertehuis, 1853-1990, Maastricht 1990.

Wat betreft archieven van kloosters moet ik u desillusioneren: geen van de instellingen die in Maastricht in de negentiende eeuw de jeugd opvingen - van baby tot 'gevallen vrouwen' - heeft archief bewaard van zijn 'bevolking'. Al die gegevens zijn vernietigd. Ik vermoed overigens dat dat niets te maken heeft met onze huidige privacy gevoelige maatschappij, maar veeleer met het opruimen van overbodig geworden administratie. Bij de vermelding in de gestichtsregisters houdt dát spoor dus op. Wel zijn er over meerdere religieuze congregaties jubileumboeken verschenen, dus als blijkt dat Maria Catharina niet 'op de Kommel' heeft gezeten, kunt u daarmee misschien nog iets meer te weten komen over de omgeving waar ze dan wél zat. De Stadsbibliotheek in het Centre Céramique is de aangewezen plaats voor die uitgaven.

Meer in het algemeen wil ik erop wijzen, dat de archieven van veel katholieke kloosterorden en kloostercongregaties sinds jaren op een centrale plaats bijeengebracht zijn, namelijk bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven te Sint Agatha, bij Cuijk in Noord-Brabant. https://www.erfgoedkloosterleven.nlhttps://www.erfgoedkloosterleven.nl. Kloosterarchieven zijn echter particuliere archieven: raadpleging is alleen mogelijk met toestemming van de archiefvormer, dus de betreffende orde of congregatie.

Ingrid Evers - 16 nov 2018 - 10:04 (laatst bijgewerkt 16 nov 2018 — 10:12 door auteur)

Ik zie nu dat er ook nog een broer was. Indien deze nog niet volwassen was, is hij waarschijnlijk geplaatst bij De Nieuwenhof aan de Zwingelput (nu onderdeel van de universiteit), of het afgebroken Gesticht St. Joseph aan de Sint Pieterstraat, die toen beide slechts jongens opnamen.

Ingrid Evers - 16 nov 2018 - 10:15 (laatst bijgewerkt 16 nov 2018 — 10:26 door auteur)

Bedankt in elk geval iedereen en zal eens op die site een kijkje gaan nemen wie weet kom ik daar toch nog iets te weten

Etienne Verhulst - 17 nov 2018 - 17:06

Als u iets zou willen weten over de ouders dan zijn er de patiëntenregisters van ziekenhuis Calvariënberg en de begraafregisters van de Algemene Begraafplaats. Maar als u alleen wilt weten in welk gesticht Maria Catharina Daems verbl;eef, zou u zich veel zoekwerk en kosten kunnen besparen door het RHCL een zoekopdracht te geven. Die gestichtsregisters leveren waarschijnlijk snel resultaat. https://www.rhcl.nl/nl/info/formulieren/formulier-zoekopdracht. En nee, ik heb daar persoonlijk geen baat bij. :) 

Ingrid Evers - 17 nov 2018 - 17:17 (laatst bijgewerkt 17 nov 2018 — 17:17 door auteur)


Het RHCL had ooit een prikbord voor vragen, maar dat is verwijderd vanwege verouderde techniek. Het alternatief is Mijn STudiezaal, dat zowel privé als openbaar kan zijn. https://www.rhcl.nl/nl/info/prikbord. 

Ingrid Evers - 17 nov 2018 - 17:21







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu