stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Joodse voorouders?



Profiel afbeelding
Hoi medeforumers,

Mijn voorouders met achternaam Vermooten hadden in de periode 1675-1830 de voornamen Abram, Abraham, Eva, Izak/Isaak en Sara.
Maar ook de "gewone" oerhollandse namen zoals Willem, Jan, Antje, Maria, Christina en Johanna. Allen zijn ze hervormd gedoopt.
Kan ik er nu van uit gaan dat we met eerstgenoemde voornamen en/of de achternaam een druppeltje joods bloed hebben? Of is er een andere verklaring.

Alvast bedankt voor jullie reacties,

Groetjes,
Jacqueline

Jacqueline - 27 dec 2007 - 17:51

Hoi Jacqueline,

Je kunt niet voetstoots aannemen dat bijbelse voornamen duiden op Joodse herkomst. Ook in 'oud testamentisch' calvinistische kringen is het geven van joodse voornamen lange tijd in zwang geweest.

In bijvoorbeeld West-Zeeuwsvlaanderen (Breskens, Schoondijke, Hoofdplaat, Nummer Eén etc.) zul je veel mensen aantreffen met zulke voornamen of verbasteringen daarvan, zoals Abraham, Abram, Bram, Izaäk, Izak, enzoverder.

Groet,
Robert Jan

R.J. van Houten - 27 dec 2007 - 18:43

Hoi Robert Jan,

Dank voor je reactie. De vroegste Vermooten die ik heb kunnen vinden is Izak afkomstig van Leiden (*ca 1675)

Zo zie je maar hoe snel je (onterecht) een oordeel hebt. Ik ben al jaren bezig maar allen hadden voornamelijk katholieke voornamen en kath. gedoopt.

Groetjes,
Jacqueline

Jacqueline - 27 dec 2007 - 19:00

In reactie op RJ van Houten:

Ik heb me ook afgevraagd waarom er in zeeuws vlaanderen zoveel bijbelse voornamen voorkomen. Het lijkt me niet dat de calvinistische aard van de Nederlander vooral in Zeeuws Vlaanderen tot uiting komt. Dus andere verklaringen voor het voorkomen van die namen daar lijken me aannemelijker, maar ik weet zelf ook niet welke.

Inmiddels denk ik vooral bij Abraham en Sara en Izak niet meer aan Joods. Als het nu Salomons en Mozes' waren....;).

Ik vraag me nog steeds af waar de Zeeuwsche naam "Levinus" oorspronkelijk van afstamt. Een optie is het Belgse Lieven, (is dat verwant met het Leefert uit de andere delen van Nederland? (Lefert, Lijfart). Maar ik weet het niet.

Wie weet er een aantal Joodse achternamen uit Zeeuws-Vlaanderen, want ik ben nog steeds op zoek naar wie het joodse bloed in de stamboom van mijn kinderen en partner heeft gebracht. Dat er Jodenbloed in zit, staat vast (dragen van een jodenster), maar ik kan aan de namen niet zien bij wie het vandaan komt.

Zwenny - 27 dec 2007 - 22:14

Ik stuur wel een uitdraai per mail. Voor mij geen direct herkenbare Joodse achternamen. Helaas valt niet goed te praten met de nog levende oudste generatie over hoe en wat.

Zwenny - 27 dec 2007 - 22:54

Hoi Kèren,

Dank je wel voor je toelichting. Ik merk dat je niet bij een voor/achternaam direct er van uit moet gaan dat het Joodse namen zijn.

Groetjes,
Jacqueline

Jacqueline - 28 dec 2007 - 04:57

LEVINUS (grondvorm Lieven). Vraag Zwenny.

St.-Lebuinus (Lebuinus is de verlatiijnste vorm), ook als Lieven vermeld, was een RK-prediker. Hij is waarschijnlijk dezelfde als St. Lieven, Livinus, patroon van Gent. Door hem kreeg de naam (Levinus) in Zeeland en Vlaanderen, zijn populariteit.

Uitgeschreven lid - 28 dec 2007 - 11:50

mijn oma kwam uit zeeland en haar moeder was joods.

haar meisjesnaam was de ruyter, en is getrouwd met den hollander.

mijn vraag is ben ik nu joods og half joods??

bij voorbaat dank

den hollander - 8 dec 2008 - 18:35

Misschien werpt de volgende site wat enig licht.

Het is wel in het engels maar goed te volgen:

Who is a Jew :

http://www.jewfacq.org/whoisjew.htm

Er zullen vast nog wel meer sites bestaan.

Sinds vandaag via het duitse forum het volgende ontvangen:

Achternamenlijst van Duits-Joodse achternamen zijn 35 pagina's om te printen !

http://www.avotaynu.com/books/Menknames.htm

Misschien heeft iemand hier iets aan.

Met vriendelijke groeten Wil W.

WAT - 8 dec 2008 - 23:33

Hallo Wil en andere forumleden,

Heb meteen die link eens bekeken met de Duits-Joodse achternamen. Echter ik vraag me af in hoeverre dit nu werkelijk allemaal Joodse namen zijn. Ook mijn familienaam wordt daarin vermeld. Daarom rijst bij mij de vraag wanneer je echt kan spreken van joodse voorouders. Tenslotte als we ver teruggaan zijn we allemaal familie van elkaar, joods of niet joods. Veel van onze voorouders zijn vernoemd naar Bijbelse namen, waaronder de mijne. Pauli - een verlatijnisering van de naam Paulus. Echter om vast te kunnen stellen of er joods bloed in zit moet ik met mijn onderzoek heel wat eeuwen terug. Ik vraag mij af op welke wijze deze namen zijn uitverkoren als zijnde Joods.

Groetend - Robert

Robert P a u l i - 9 dec 2008 - 01:43

Ik denk dat ze met de achternamen bedoelen dat er in Duitsland Joden waren/zijn met die naam, maar zoals je ziet zijn het gewoon Duitse namen die ze dus ooit in Duitsland hebben opgepikt.

Ook zie je trouwens Russische en Poolse namen er tussen staan dus het zijn namen die bij een niet Joodse oorsprong vandaan komen, als je naar Amerika kijkt de meeste Joden daar hebben een Duitse achternaam die ze hebben aangenomen vaak toen ze daar heen gingen.

En als ik het goed heb, zijn veel Joden in de gouden eeuw naar Nederland-Engeland-Duitsland gegaan en hebben achternamen aangenomen die niet opvallen(veelal omdat ze moesten vluchten uit het zuiden van Europa).

.

Als voorbeeld kan je nemen Maurice de Hond is Joods maar niet iedereen met die achternaam is Joods.

Jim - 9 dec 2008 - 05:41

ke'ren bedankt het is heel simpel te volgen, nu weet ik dus dat ik niet joods ben, en dat wilde ik weten.

groetjes  atie

den hollander - 10 dec 2008 - 04:47

Bedankt Keren en Jim voor de extra aanvullende uitleg betreffende mijn reactie.

Met vriendelijke groet - Robert

Robert P a u l i - 11 dec 2008 - 01:04

@zwenni

Na de val van Antwerpen zijn heel wat arme Hugenoten, Protestanten en Joden naar het dichtst bijzijnde Zuid-Beveland (eilandje) "opgezakt". 

Vele Protestanten maar vooral Joden, natuurlijk, droegen hebreeuwse namen.

Een onbekend aantal arme iberische Joden (Nieuw Christenen) hebben daar hun achternaam vernederlandst en zich vrij snel met de christelijke bevolking gemengd. In een later stadium zijn sommigen terug overgegaan naar hun Joodse geloof.

Bob Sweijd - 19 mar 2011 - 00:26

@zwenny

Na de val van Antwerpen zijn heel wat arme Hugenoten, Protestanten en Joden naar het dichtst bijzijnde Zuid-Beveland (eilandje) "opgezakt". 

Vele Protestanten maar vooral Joden, natuurlijk, droegen hebreeuwse namen.

 

Een onbekend aantal arme iberische Joden (Nieuw Christenen) hebben daar hun achternaam vernederlandst en zich vrij snel met de christelijke bevolking gemengd. In een later stadium zijn sommigen terug overgegaan naar hun Joodse geloof.

Bob Sweijd - 19 mar 2011 - 00:30

Hallo,

Het joods zijn gaat via de moeder en niet via de vader omdat je van de man nooit 100% zeker kan zijn dat hij de vader is, dus als een joodse vrouw met een niet joodse man trouwde zijn de kinderen joods.

Dus kunnen we ook div achernamen hebben die niet joods klinken maar het wel zijn.

Groetjes Louise.

louise - 19 mar 2011 - 09:26

Hallo 

Ik ben Marijn Meyer en ik zoek ook uit of ik joodse voorouders heb. Ik ben al Joodse achternamen tegengekomen als Meyer en de Jong. 

Weet iemand waar iets van een Joods stamboomregister staat.

alvast bedankt 

Marijn-Cornelis Meyer

Marijn-Cornelis - 16 okt 2013 - 16:28

@ Marijn,

Allereerst van harte welkom op dit forum. Helaas ben ik niet goe dop de hoogte van specifieke on/line bronnen voor onderzoek naar Joodse voorouders. Je kunt op een bepaald moment ondermeer deze sit benutten. http://www.dutchjewry.org/

Maar ik denk dat je niet moet werken vanuit een naam gekoopeld aan een religie. Begin gewoon met het uitzoeken van je voorouders. Daarna kun je nog wel zien of er banden zijn met de Joodse religie.

Als je niet weet hoe je moet beginnen met afstammingsonderzoek dan kun je op dit forum altijd assistentie vragen. En als je vastgelopen bent uiteraard ook.

mvg/Ben 

Ben Wegman - 16 okt 2013 - 16:47

Hallo Marijn,

De Jong is zeker geen typisch joodse achternaam. Maar in combinatie met voornamen is het niet uit te sluiten.

Wat je het beste kunt doen is gezins- of persoonskaarten van familie uit de periode grofweg 1860-1940 opzoeken in de gemeente waar ze woonden. Daar staat wel de religie op. Die van Amsterdam staan online (tegen betaling raadpleegbaar) Van de meeste andere gemeenten zijn ze op de studiezaal te raadplegen van het regionale archief.

BertKoor - 16 okt 2013 - 17:36

Bij de kaarten van stadsarchief Amsterdam (archiefkaarten en persoonskaarten) ontbreekt geloof. Dit vakje is meestentijds afgeplakt.

Bij de gezinskaarten is het geloof wel vermeld en ook openbaar.

mvg-Ben

Ben Wegman - 16 okt 2013 - 19:22







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu