stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Testament van een minderjarige in de 18e eeuw



Profiel afbeelding

Wie is er bekend met notarieel recht uit de 18e eeuw?


Ik kom een testament uit 1738 tegen van een 17 a 18-jarige jongen uit West-Friesland waarvan beide ouders overleden waren.
Door zijn moeder waren een aantal jaar eerder twee voogden aangewezen die toezicht op hem moesten houden,
en zijn administratie moesten doen tot hij meerderjarig was.
In 1738 is hij dan nog minderjarig. Kon hij volgens het notarieel recht wel een testament opstellen?


 

Cor Kooter - 18 jan 2019 - 19:50

Cor

Ik ben er al diverse voorbeelden van tegengekomen. Is even lastig om ze op te zoeken, maar ik ken bijvoorbeeld een testament van een broer en zus van 16 en 18 jr. Ik heb me er ook wel over verbaasd dat er geen voogd bij aanwezig was, maar kennelijk was zo'n testament rechtsgeldig. Want aan de andere kant heb ik ook wel testamenten gezien waarin de notaris vermeldde dat hij de testateur had gewaarschuwd dat er weleens problemen konden komen met het erfrecht - ze deden niet zomaar wat, die notarissen. 
Verder was het blijkbaar in meer gevallen zo dat minderjarigen zonder voogd konden optreden. Bijvoorbeeld ook genoeg attestaties tegengekomen van minderjarigen, en ook konden ze bij notariële akten als getuigen fungeren.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 18 jan 2019 - 21:10

Ook mijn voorvader Joannes Looijaard maakte als minderjarige een testament: hij was ruim 14 jaar, zijn vader was al ruim 6 jaar daarvoor overleden, zijn moeder was er bij en werd universeel erfgenaam. Het gebeurde op 13-11-1735 in Rotterdam, zie https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-breukel-de-hoog/I1320.php.

Ik heb mij er altijd over verbaasd dat dit kon, je zou toch denken dat je handelingsbekwaam moet zijn.

Piet Wakkers - 25 jan 2019 - 15:26

Voor het maken van een testament hoef je niet meerderjarig te zijn. De minimum leeftijd is 16 jaar (artikel 55 Boek 4 Burgerlijk Wetboek). Ook onder het oude erfrecht (1838-2003) was meerderjarigheid geen eis, en wellicht voor die tijd ook. Wel moet je "wilsbekwaam" zijn, in staat zijn je wil te bepalen en de gevolgen van je handelen kunnen overzien, zulks in beginsel ter beoordeling van de notaris. Maar die eis geldt altijd, ook voor meerderjarigen.

Met vriendelijke groet, Kees Zwaard (oud-notaris) 

Kees Zwaard - 26 jan 2019 - 23:10


Kees, bedankt voor je reactie. Altijd nuttig om van een insider te horen hoe het werkelijk zit. 

Cor Kooter - 27 jan 2019 - 00:49







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu