stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Plagiaat op genealogie online ? opgelost



Profiel afbeelding

En eerlijk gezegd gruw ik van het opzettelijk plaatsen van onjuiste content om boeven te vangen.

JP Ouweltjes - 6 mar 2019 - 12:36 (laatst bijgewerkt 6 mar 2019 — 12:41 door auteur)

Ik denk dat deze uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant d.d. 6 november 2013 ook interessant is.

Johanna C. - 6 mar 2019 - 12:45

Treffend! Cruciaal daarin lijkt mij de term "voorbrengsel van de menselijke geest". Ik denk dat iedereen wel aanvoelt waar een grens wordt overschreden in het overnemen van informatie van anderen. En daar is het vraagsteller ook om te doen. Dat het een lastige discussie is, wordt ook wel duidelijk.

JP Ouweltjes - 6 mar 2019 - 13:00 (laatst bijgewerkt 6 mar 2019 — 13:05 door auteur)

Leuk zo´n uitspraak (eis afgewezen) en dat had nog te maken met zakelijk belang en volgens mij had de rechter precies door dat je geen winst moet zien te halen uit het opnieuw rangschikken van openbaar verkrijgbare gegevens. Dat heeft te maken met het recht op die gegevens. Als je een een kopie van een octrooi (voortbrengsel van de menselijk geest!) koopt heb je nog niet het recht van gebruik van dat octrooi en dat heeft ook te maken met zakelijk belang. 

De meeste octrooien worden overigens gebruikt om te verzekeren dat je de genoemde zaken zelf mag voortbrengen en zelden om anderen (tegen betaling) dat te laten doen.

Jan J.W. Baas - 6 mar 2019 - 14:07

Helaas is het een bekend gegeven, doen alsof je zelf gezocht hebt...Bij mij nam iemand zelfs de foute gegevens over,  die ik deels zelf had geplaatst. Maar ondanks vele verzoeken van mij om in ieder geval een bron aan te geven, deed men dat niet. Ergo men beweerde dat zelfs de foto's  die ik uit een totaal opname heb gehaald, gewoon automatisch werden gegenereed van het internet. Destijds heb ik zelfs Bob Cordet, de grondlegger van dit gebeuren aangeschreven...niks noppes de nada ..Daarom heb ik destijds mijnaccount opgezegd..maar het is vechten tegen de bierkaai. Jammer dat daardoor een deel van de lol van onderzoeken wegvalt.. heel jammer.

Robert 2.0 - 6 mar 2019 - 21:05

Lang leve Myheritage etc.

Myheritage heeft aldfear en dacht ik ook genealogieonline over genomen.

Ik merkte toen ik was over geschakeld naar aldfear 6.x dat er iemand was die op genealogieonline van mij gegevens had die niet aan de privacy voorwaarden voldeden, als je gegevens aanmaakt dan wordt er op de laptop een bestandje aangemaakt en die werd door aldfaer binnen gehaald.

Contact met de bewuste persoon bleek dat ze die aangeboden had gekregen van genealogieonline, ik heb aldfaer toen maar weer snel gedowngrade.

Er zit een verdien model achter alle commerciële bedrijven die zich met stamboom onderzoek bezig houden, de kachel moet branden en daar heb je geld voor nodig.

Dus wen er maar aan dat je gegevens of je ze online hebt staan in het publieke domein of bij een commerciële partij dat je gegevens gekaapt worden, zet er bewust fouten in dan weet je in ieder geval of het gestolen is!

Chris

Chris Werensteijn - 7 mar 2019 - 16:55

Ongetwijfeld heeft MyHeritage en verdienmodel, so what? Door daar mijn data te hebben ben ik al aan heel wat aanvullende data gekomen. Bewust fouten maken vind ik verwerpelijk, maar als iemand zo kinderachtig wil zijn... Beoefen de hobby lekker voor jezelf en maak je niet zo druk over wie waarmee aan de haal gaat, scheelt een hele hoop ergernis en zinloze energieverspilling.

Uitgeschreven lid - 7 mar 2019 - 16:59 (laatst bijgewerkt 7 mar 2019 — 17:04 door auteur)

Die kosten hebben voor mij iets dubbels.

Ik baal er ook van dat die clubs geld verdienen aan mijn familieleden en dat is reden te meer om alles online te gooien en het voor iedereen open te stellen. Als alles openbaar is, kan ook niemand er meer iets aan verdienen.

Maar ja, zolang een overlijdensoorkonde in Duitsland nog tussen de 10 en 30 euro kost. Of zoals ik in Goslar mocht ervaren, dat ze voor een fotokopie van een akte 2,50 aan kopieerkosten vragen (ik heb ze gevraagd of ze gek waren), dan snap ik die clubs ook wel, dat ze een vergoeding moeten vragen.

Overigens zou ik ervoor willen pleiten dat we met Familysearch gaan uitwisselen. Dan gaan de prijzen omlaag en is er ineens veel meer data beschikbaar.

Armand Servaes - 7 mar 2019 - 17:08

Al eens kopietjes in verschillende NL-archieven gevraagd? Al eens geprobeerd om digitale kopietjes van het CBG te kopen? Moet je eerst lid worden! En dat is ook gewoon een gesubsidieerde instelling! Het is nu eenmaal zo dat je voor de data die eigenlijk van ons allemaal is moet betalen. Archiefinstellingen in NL worden weliswaar (gedeeltelijk) gesubsidieerd, maar dat dekt de kosten absoluut niet. Dus ik vind het niet vreemd dat ze 'muntjes' willen zien. En ach joh, als je de reis naar Goslar kunt betalen dan kan die € 2,50 er toch ook nog wel vanaf? Of fotografeer stiekem met je telefoon.

Eerlijk gezegd begrijp ik al dit gejammer niet. Ja, je data worden door derden gejat en gebruikt. So what, daar kun je je vreselijk aan gaan ergeren en verzanden in een zinloze zogenaamd juridische discussie, maar je kunt ook denken 'so what?' en lekker door blijven gaan met deze verslavende hobby. En als je iets moet betalen voor een kopietje of wat dan ook? Jammer dan, voor niets gaat alleen de zon op. Als je geen zin hebt om te betalen moet je of afzien van kopietjes etc. of gewoon stoppen met een hobby waar je blijkbaar geen geld voor over hebt. 

Uitgeschreven lid - 7 mar 2019 - 17:21

Beetje jammer om iemand die geld uit geeft aan een reis, te zeggen dat hij dan ook wel kleinere bedragen kan betalen. Maar misschien kunnen anderen in andermans portomonnee kijken...ik niet. En ik vel daar ook geen oordeel over. Het gemak waarmee gezegd wordt dat we maar met ongevraagd overnemen en plaatsen van gegevens, zonder vermelding en of toestemming, moeten leven, is gewoon fout. Maar so what.. 

Robert 2.0 - 7 mar 2019 - 17:56

Weet je wat fout is? Je druk maken over iets waar je van zijn lang zal zijn leven niets maar dan ook niets aan kunt veranderen. Maar als jij achter iedereen aan wilt die ongevraagd data van jou gebruikt, dan moet je dat vooral doen. Ik heb er geen tijd voor en geen zin in. Ik 'ken' iemand die heeft vrijwel mijn hele genealogie BOS gekopieerd en is er mee aan de haal gegaan. Het interesseert mij helemaal niets, nada, nakko. Ik ga lekker door met verzamelen en, wat ik erg leuk vind om te doen, zoekplaatjes van anderen proberen mee te helpen oplossen.

Uitgeschreven lid - 7 mar 2019 - 18:12

Uhhhh...no offence...maar wie maakt zich nu druk 😂

Robert 2.0 - 7 mar 2019 - 18:23

Ha ha Robert, none taken en touché... Je hebt helemaal gelijk. Maar ik wordt zo moe van dit soort volkomen nutteloze discussies die om de zoveel tijd weer opduiken.

Uitgeschreven lid - 7 mar 2019 - 20:25 (laatst bijgewerkt 7 mar 2019 — 20:36 door auteur)

Laten we het dan hierbij afsluiten.

JP Ouweltjes - 7 mar 2019 - 20:57

Goed plan, fijne avond nog.

Uitgeschreven lid - 7 mar 2019 - 20:57

Toch nog even iets voor de vakidioot die net als ik in zijn vakantie naar de archieven gaat, om daar te speuren naar wat je nog niet weet. Geen mobieltje meenemen voor een waardeloze onleesbare scheve foto, maar dit: https://www.conrad.nl/p/mustek-a3-mcs-1210-plus-scannercamera-a3-1890403

En dan zeggen dat het een lamp is, zodat je de akte beter kunt lezen ;-)

Armand Servaes - 7 mar 2019 - 21:05

Mede speurders,

 

met heel veel belangstelling deze discussie gevolgd. 

Ben ook blij met alle op en aanmerkingen.

Ik ga deze als opgelost markeren, en wil bij deze iedereen hartelijk danken.

Voor iedereen heel veel plezier met de onderzoeken, en heel veel succes bij diezelfde!

Met dank, Frans 

Frans A. van Lier - 7 mar 2019 - 23:42

Dat er wordt gekopieerd op deze site staat buiten kijf. gegevens overnemen die is ander opschrijft vindt ik geen probleem maar check dit dan ook door die gegevens op te zoeken in de dtb.s en of andere bronnen.  een bron als via stamboomzoeker vindt ik geen bron. dat er niet wordt gecontroleerd blijkt maar eens bij bijvoorbeeld een Willem jochemsz Rietveld in 10 stambomen komt hij voor en niet 1 !!!! heeft het goed terwijl je als je even in de doopboeken en trouwboeken zoekt je direct kan zien dat het niet klopt.. Ga het zelf na en geef dat aan als je bron. daar help je andere mee. en je hoeft geen foto's en copieen  op je site te plaatsen natuurlijk zeker niet als je er( veel) voor hebt betaald. Ik vind deze site de plek waar je elkaar moet helpen zo heb ik al vele correcties door gegeven aan diverse mensen soms met blije reacties terug en soms hoor je er nooit meer iets van.Ook in het forum wel eens een vraag geplaatst en soms veel succes mee gehad doordat mensen mij daarmee hebben geholpen en ik soms ook een ander vooruit geholpen heb door mijn gegevens. Dit vindt ik de kracht van de site. Bij bronnen die ik niet kan vinden neem ik altijd contact op met de mensen die het op de site hebben geplaatst en ik heb nog maar 1 keer iemand gehad die de bron aan kon geven de andere keren is het altijd dat ze het ergens op internet zijn tegen gekomen(ofwel gekopieerd). 

johan heikoop - 8 mar 2019 - 07:56


Tekst selecteren en dan ctrl+c (is copieren)

Vervolgens elders ctrl+p (is plakken)

 

Hans

Hans M. Roeper - 30 mar 2019 - 09:03







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu