Hein de Vries - 18 jan 2008 - 08:27
Uitgeschreven lid - 4 feb 2008 - 16:03
Koos - 4 feb 2008 - 22:29
petra witte - 5 feb 2008 - 07:56
Hein de Vries - 5 feb 2008 - 19:51
Carla B. - 5 feb 2008 - 20:00
Hein de Vries - 5 feb 2008 - 20:26
Willemina Meijer - 5 feb 2008 - 23:41
Hein de Vries - 6 feb 2008 - 05:47
Hallo Hein,
Door een lezing over vulkanisme, aswolken en klimaatgevolgen, natuurlijk in verband met de recente uitbarsting van de Eyjafjallajokull, werd ik attent gemaakt op de uitbarsting van de Laki in 1783. Het leek mij interessant uit te zoeken of er in mijn woonplaats ook eventueel een ooggetuige verslag is opgetekend maar meer nog, of er in de demografische cijfers iets te achterhalen is van een dergelijke catastrofale gebeurtenis. Al zoekende op het web kwam ik ook dit schrijven van jou tegen.
Ik weet niet of je nog bezig bent met je onderzoek?
Ik lees dat je het aantal geboorten hebt onderzocht in deze periode. Is daar enige reden toe?
Zelf ben ik pas een paar weken bezig. Ik zoek het in de mortaliteitscijfers. Een ruwe analyse van de cijfers 1660 tot 1807 leert dat het leven tegenwoordig zo slecht niet is... In ieder geval moet rekening gehouden worden met zomer/winter, dysenterie, hongersnood, oorlogen en mogelijk nog wat onheil. In ieder geval is er in die periode een dysenterie plaag en gaat het met de landbouw ook niet zo goed. In de klimatologische cijfers is een strenge winter in 1784 terug te vinden. De jaren daarna is het ook niet veel beter. Voorlopig denk ik te mogen stellen dat de sterftecijfers in 1784 tot 1786 hoger liggen. De reden is even een andere zaak.
Groet Jo Kobben
Jo Kobben - 5 dec 2010 - 19:17
Hallo Jo,
Hartelijk dank voor je reaktie. Erg interessant dat twee jaar later nog weer dit onderwerp ter sprake komt.
Ik heb verder niet meer gezocht in demografische databases.
Wel weet ik van een onderzoeker in Wales die onderzoek doet naar deze Laki eruptie. Hij vroeg mij om meer informatie, na mijn originele post gelezen te hebben.
Wat betreft ooggetuige verslagen van de effecten van deze uitbarsting: de on-line Leeuwarder Courant is een heel goede start.
Zo schreef een correspondent van deze krant op 28 Juni 1783:
Boosum den 26 Juny. Het Luchtgestel hetwelk wy zedert Maandag den 23 deezer gehad hebben, en de kwade gevolgen van het zelve, als mede die te beduchten zyn, daar uit te zullen voortspruiten. is te merkwaardig, dat ik het zelve niet aan UE. en daar door aan het publyk zou mededelen.
en
Dit alles maakte my ongerust, en porde my dezen morgen myne waarnemingen verder voort te zetten, welke niet beeter uitvielen, want vond alle de grasplanten en koorngewassen in myn Buurt zeer aangedaan
Zie verder ook van deze krant van 1783: 28 juni p. 3: 12 juli p.1-2; 16 Juli p.1; 19 Juli p.2; 23 Juli p.3; 30 Juli p.4; 6 Aug. p.3; 9 Aug p.2-3; 13 Aug p. 2-3; 16 Aug p.2; 27 Aug. p.3; 3 sept. p.3; 17sept. p. 3; 20 Sept. p.2; 24 sept. p.2;
Ik heb de kranten van later dan 1 oct. 1783 nog niet bekeken. Maar uit de bovenstaande bloemlezing is het wel duidelijk dat deze eruptie zeer ingrijpende gevolgen had voor Nederland.
Het archief van de Leeuwarder Courant is on-line raadpleegbaar (en via
http://kranten.kb.nl/search/index/state/load
zijn meer historische kranten beschikbaar.
Die zullen vast wel eenzelfde beeld geven van dir natuurverschijnsel. Een interessant projekt voor de toekomst.
Met vriendelijke groeten
Hein de Vries Atlin BC Canada
Hein de Vries - 8 dec 2010 - 05:23
Hallo Hein de Vries,
Ik zit zelf ook al 29 jaar in NZ en de nederlandse taal is als met alles, 'If you don't use it, you loose it'
Vulkanen hebben een enorme invloed gehad, te vergelijken met een nucleaire winter.
Zo is er hier Lake Taupo, een meer van bijna 48 km lang, op zijn breedst vijf km en een paar honderd meter diep. Dit meer werd door een grote vulkanische ontploffing gevormd.Op 30 km van het meer vind je nu nog een aslaag van 60 cm dik.
De geleerden zijn het nog niet eens, of dit de oorzaak was van het uitsterven van de dinosaurussen.Door gebrek aan zonlicht groeiden de planten niet meer en de grazende dieren stierven als eersten, of van de honger of als prooi aan carnivoren. Toen was het de beurt aan de carnivoren bij gebrek aan prooi.
Op veel plaatsen rond Lake Taupo vind je nog steeds kokende modder en heetwater bronnen.
jan achterberg - 8 dec 2010 - 07:41
Hallo Hein,
Bedankt voor je reactie en je tips. Ik woon in Limburg en ploeter nu wat kerkregisters door. Het ligt in de bedoeling om medio volgend jaar het onderzoek en een artikel klaar te hebben voor de plaatselijke Heemkunde vereniging. Ongeacht de uitkomst zullen er beslist genealogen zijn die hier interesse voor hebben. Als je wilt hou ik je op de hoogte. In ieder geval zal ik de nodige kranten doorspitten!
Groet Jo
Jo Kobben - 8 dec 2010 - 20:40
Hi Jan,
Inderdaad Nederlands schrijven is een uitdaging: was dat al in de zestiger jaren bij het HBS eindexamen!
Op het gevaar af gezien te worden als iemand die alles beter weet en ook omdat het meer geologie dan genealogie is, hier toch een korrektie.
Ja, die Taupo eruptie was enorm, maar was geologisch gezien recent en nam plaats veel later dan het uitsterven van de dinosaurussen. We spreken hier van 300.000 jaar voor de allereerste Taupo eruptie en ca 65 miljoenen jaren sinds dat uitsterven. En ja, dat uitsterven wordt tegenwoordig vaak gezien als een gevolg van een gigantische uitbarsting dat plaats vond rond die 65 miljoen jaar. De meeste geologen accepteren wel een verband tussen dit uitsterven en de uitbarsting van waarschijnlijk de Chicxulub krater onder de Yucatan Peninsula die precies in de juiste periode afging.
Gezien de enorme gevolgen van uitbarstingen als Laki, Eyafjallajokullen, Krakatau, Taupo, Santorini enz. zullen deze zeker ook gevolgen hebben gehad voor menselijke populaties, voor zover die aanwezig waren, dat terug te vinden moet zijn in de diverse historische DTB boeken, oude kranten en wat dies meer zij.
Wilt u meer weten van de geologische kanten email dan mij direct.
Met vriendelijke groeten
Hein de Vries Atlin BC Canada
Hein de Vries - 8 dec 2010 - 20:44
Hallo Jo,
Ik zie net jouw reactie, bedankt.
Ja, ik ben erg geinteresseerd in jouw vondsten!
Gr.
Hein
Hein de Vries - 8 dec 2010 - 20:47
Hallo Hein,
Bedankt voor je uitleg.Zal ik hier een paar kiwi's mee om hun oren slaan.
Jij haalde het eindexamen nog voor je nederlands.Ik kwam het toelatingsexamen niet door vanwege mijn nederlands [ontleden]
jan achterberg - 8 dec 2010 - 20:58
Hallo Hein,
Door omstandigheden kon ik lange tijd niet verder met dit onderzoek. Mijn streven is om binnen niet al te lange tijd alle sterfte- en geboortecijfers in de periode 1750-1800 van de Marienberg parochie te kunnen analyseren. Uit de eerste sterftecijfers (circa 1000) blijkt dat net in de jaren voor de Laki uitbarsting een ongemeen heftige dysenterie uitbraak de parochie teisterde. In 1783 is het sterftecijfer naar verhouding laag. In de periode daarna is er wel weer van een toename sprake, alleen kan ik nog niet zeggen in hoeverre dit veroorzaakt wordt door bevolkingstoename. In Nederland zijn sporen gevonden van de Laki uitbarsting. Verder is in klimatologische grafieken te zien dat er na de Laki uitbarsting strenge winters volgden. Ik hoop dat ik iets van die strenge winters terug kan vinden in de sterfte- en geboortecijfers. Helaas is de kans zeer klein dat er in het door mij onderzochte gebied een 'ooggetuige' verslag van een 'mist' voorkomt. Gezien de heftige uitbraken van dysenterie kan ik mij voorstellen dat de mensen andere zorgen hadden. In 1781/1782 was het aantal sterfgevallen dubbel zo hoog. Misschien is het een goed idee om direct te mailen. Laat wat weten, dan geef ik je via deze site mijn mailadres.
Groet Jo Kobben
Jo Kobben - 21 nov 2011 - 22:27
Hallo Jo,
Ik ben op het moment op vakantie, maar ik zal graag van jouw bevindingen horen.
Heb een email naar jouw prive adres gestuurd.
Hein
Hein de Vries - 23 nov 2011 - 02:05
Nu, 5 jaar na het eerste bericht in dit onderwerp kunnen we wat nieuws rapporteren over de Laki eruptie en de vermeende gevolgen daarvan. De reacties op dit onderwerp kwamen van diverse kanten. Na enkele emails uitgewisseld te hebben kwamen ondergetekenden tot de conclusie dat dit onderwerp een nadere beschouwing nodig had. Jo Kobben in Landgraaf en mijn persoontje in Atlin BC Canada besloten alles eens nader te bekijken.
Algemeen werd aangenomen dat de Laki uitbarsting de oorzaak zou kunnen zijn voor een hogere sterfte in 1783. Om dit te toetsen, verzamelden we de gegevens uit de diverse begraaf-verluid- etc boeken over de sterfgevallen per maand voor de periode 1775-1790 van 155 Nederlandse plaatsen uit die periode voor een totaal van over de 93000 sterfgevallen.
In het kort: we bewezen dat de hogere sterfte van 1783 onmogelijk te wijten kan zijn aan de Laki uitbarsting: de maandelijkse cijfers sluiten een directe verband met de eruptieve periodes, zoals gegeven in de geologische literatuur, uit. De hogere sterfte is veroorzaakt door een epidemie van de “roode loop” (een soort dysenterie). Door de sterftecijfers per maand te bekijken waren we ook in staat om het verloop van deze “roode loop” over Nederland te illustreren.
De resultaten van onze studie zijn gepubliceerd in het maandblad van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (onze studie had ook watweerkundige informatie) uitgaves juni-juli en september 2012. Een aangepaste versie is ook te vinden in het Jaarboek 2012 van het Oudheidkundig en Culturhistorisch Genootschap Landgraaf.
Voor geinteresseerden: de tekst + illustraties zijn ook te vinden op:
http://www.heinandwil.net/pdf%20files/Completel%20VWK%20paper.pdf
Met vriendelijke groeten
Hein de Vries - Atlin BC Canada
Jo Kobben - Landgraaf
Hein de Vries - 17 feb 2013 - 00:21
Heb het gelezen. Dat is zeker interessant wat jullie hebben onderzocht. Wat gaan jullie met die databank doen? Ik denk dat het de moeite waard is om het basismateriaal hier op te slaan:
Bij de Akademie van Wetenschappen zijn vast onderzoekers die het goed kunnen gebruiken.
Leo Bijl - 17 feb 2013 - 17:40
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.