Weet iemand up-to-date informatie over het bezoeken van Archief Almelo?
Ik heb archieven.nl geraadpleegd (https://www.archieven.nl/nl/zoeken?miview=ldt&mivast=0&mizig=190&miadt=1&miaet=14&micode=ORGANISATIES&minr=797096), waar twee links staan vermeld. De ene werkt niet en de ander verwijst naar een forum waar wordt gesproken over het Archief.
En er staat dat je het Archief tijdens werktijden kunt bezoeken na telefonische afspraak. Ik heb daarom geprobeerd het vermelde nummer te bellen, maar ook dit telefoonnummer werkt niet.
Ik vind dit op zijn zachtst gezegd vreemd. Als de website en het telefoonnummer niet werken, is de informatie dan wel up-to-date? Ook met Google vind ik geen betere informatie. Wie kan mij daarom meer vertellen? Ik wil hier graag heen voor de bevolkingsregisters (die voor zover ik weet momenteel niet online staan), maar ik sta niet graag voor een dichte deur, zeker niet omdat het niet naast de deur is.
Even bellen of mailen met de gemeente lijkt mij praktischer: 0546-541111 gemeente@almelo.nl
Oké dank. Ik ben altijd wat huiverig om instanties als gemeenten met zo'n vraag te benaderen en de reden bleek wel weer. "Archief?? Welk archief bedoelt u? Dat moet ik even navragen.". Nu wordt ik als het goed is teruggebeld. Als dat inderdaad gebeurt en ik dan de juiste informatie krijg, valt het me nog alles mee.
Dat is waardeloos, je krijgt er hoogstens gegevens uit die je al lang wist. Met name over het arme deel van de bevolking heelemaal niets, als of ze zich schamen voor dat stuk van de geschiedenis.
fred Weinreder
Echt waar? Staat er in het bevolkingsregister niet gewoon de informatie die er overal in staat zoals adressen, religies en beroepen?
Voor zover ik weet zijn de bevolkingsregisters van Almelo en voorgangers ondergebracht in Almelo en niet in HCO, toch?
Op de site dutchgenie.net staat ook veel info, met name oud. Ook transcripties.
Update. Wellicht handig als iemand ooit nog bevolkingsregisters in Almelo wil raadplegen. (of zelfs als je iets anders wilt in het Archief Almelo)
Het heeft me heel wat belletjes gekost en enkele weken, maar uiteindelijk is het me gelukt om een afspraak te maken voor het Archief. Aangezien ik drie keer ben doorverwezen naar een andere persoon voor de juiste te pakken te krijgen, het is handig om te vragen naar Henry Laarman als je de gemeente belt.
Fred hierboven geeft aan dat de bevolkingsregisters van Almelo nogal waardeloos zouden zijn. Nu ik hier inmiddels behoorlijk in heb gegrasduind (en heb nog een vervolgafspraak gemaakt) deel ik die ervaring totaal niet. De bevolkingsregisters zijn netjes opgemaakt, goed doorzoekbaar, zo gedetailleerd als je van elk bevolkingsregister kunt verwachten (heb het slechter meegemaakt) en behoorlijk consistent. Er zijn geen hedendaagse registers op naam, maar de registers zijn wel alfabetisch op achternaam ingericht of hebben een index die destijds is opgemaakt. Heb dat elders zowel beter als slechter meegemaakt.
Henry die mij ontving gaf zelf aan dat de bevolkingsregisters zeer incompleet en chaotisch zouden zijn. Hij was zelf niet thuis in deze registers en gaf aan dat ik zelf de weg maar moest zoeken in deze registers. Hij bracht mij naar de kasten waar ze staan en zei dat ik maar eens moest kijken. Al snel was de structuur mij duidelijk en volgens mij is alles van zowel Ambt als Stad aanwezig tot en met 1917. Alleen de registers tussen 1917 en de aanleg van de Persoonskaarten rond 1941 hebben we niet kunnen vinden.
Goed werk Albert,
Wat ik mij afvraag, zijn al deze dossiers digitaal gemaakt? Dat werd mij wel verteld toen ik van de zomer ook gebeld heb naar de gemeente.
Maar veel dingen kan ik niet digitaal vinden.
Zijn er ook nog oudere dossiers te vinden van 1600 - 1700?
Dag Yvonne,
Naar ik vermoed niet. Ik neem aan dat mij dat zou zijn verteld. En aangezien de archivaris dus zelf de 'weg' in de bevolkingsregisters niet eens wist kan ik me niet voorstellen dat ze digitaal staan.
Zelf heb ik alleen naar de bevolkingsregisters gekeken. Wat er verder aanwezig is, geen idee.