Hallo!
In mijn familie is een kind dat wel een kind is van twee geregistreerde ouders, maar de vader heeft het kind niet erkend. De moeder heeft mij verteld wie de vader is en hij komt dus al voor in de stamboom.
Hoe kan ik dit kind het best registreren: koppelen alleen aan moeder, met een notitie wie de vader zou zijn. Koppelen aan vader en moeder met opmerking dat de vader het kind niet heeft geëcht?
Hoe lossen jullie dit probleem op?
Dank!
Kevin
Shariff - 2 mei 2020 - 15:25
Ik zet vader N.N. en in het opmerkingenveld evt de naam (als die bekend is maar dat is bij mij niet zo.) Maar er zullen wel meer oplossingen zijn.
Annemarie57 - 2 mei 2020 - 15:39
[..] een kind dat wel een kind is van twee geregistreerde ouders, maar de vader heeft het kind niet erkend.
Wat bedoelt u zelf met "geregistreerde ouders"? Want bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben beide partners automatisch ouderlijk gezag over de kinderen die zij samen krijgen. Bij een samenlevingscontract krijgt alleen de moeder automatisch ouderlijk gezag. De man moet het kind eerst erkennen om de officiële vader te worden en kan daarna samen met de moeder het gezamenlijk gezag laten registreren. ( bron: http://www.rijksoverheid.nl )
W. van der Kooij - 4 mei 2020 - 10:46
Dan heb je het dus over heel recente gevallen. In mijn geval gaat het over geboorten voor 1811. Een enorm verschil!!
Annemarie57 - 4 mei 2020 - 15:55
Beste W. van der Kooij, mijn excuses voor mijn onduidelijke taalgebruik. Ik begrijp dat het leidde tot verwarring.
Wat ik ermee bedoelde was simpelweg dat beide ouders al in de stamboom aanwezig waren (geregistreerd). En mijn vraag was eigenlijk meer hoe koppel ik het kind, als de vader het kind niet heeft geaccepteerd maar de moeder mij wil heeft verteld dat de vader de daadwerkelijke vader is.
Ik hoop dat dit de onduidelijkheid heeft opgelost.
Graag wil ik iedereen bedanken die al heeft gereageerd!
Shariff - 4 mei 2020 - 17:15
Shariff - vandaag — 17:15:
hoe koppel ik het kind, als de vader het kind niet heeft geaccepteerd maar de moeder mij wil heeft verteld dat de vader de daadwerkelijke vader is
Dat hangt natuurlijk af van wat nou precies de situatie is en welke mogelijkheden uw software heeft. In Aldfaer bijvoorbeeld kan men een 'biologische vader' koppelen of een 'wettige vader'. Is het kind buitenechtelijk geboren, dan kunt u de moeder gewoon koppelen, een biologische vader aan het kind koppelen en geen relatie opnemen tussen biologische vader en moeder. Is het kind binnen een huwelijk geboren maar is de echtgenoot volgens opgave van de moeder niet de biologische vader, dan kunt u de echtgenoot als wettige vader koppelen en de biologische vader als... biologische vader (in Aldfaer is het koppelen van twee vaders, biologisch en wettig, gewoon mogelijk). Eventueel met een notitie 'volgens opgaaf van de moeder'.
Annemarie57 - vandaag — 15:55:
Dan heb je het dus over heel recente gevallen. In mijn geval gaat het over geboorten voor 1811. Een enorm verschil!!
Komt het bij u vaak voor dat moeders van vóór 1811 u vertellen wie de vader van hun kind is?
Vriendelijke groet,
Carl
Carl73 - 4 mei 2020 - 18:40
In dat geval kan alleen aangegeven worden wie de moeder van dat kind is; juist omdat de vermoedelijke vader het kind kennelijk niet wilde erkennen. Zeker omdat het - in genealogietermen - om een recente geboorte zal gaan (u heeft informatie van (alleen!) de moeder zelf), krijgt u mogelijk met de AVG te maken als u de naam van (vermoedelijke) vader wèl vermeldt.
W. van der Kooij - 4 mei 2020 - 18:44
@ Carl: Er zijn vrij veel gevallen waarbij de vroedvrouw tijdens de vaak pijnlijke bevalling de naam van de vader wist te ontfutselen en die bij een notaris in een verklaring werd vastgelegd. Of waarbij de naam van de vader in het doopboek werd vermeld (waarvan de vader geseyt is te wezen, ut pater dictus est e.d.)
Annemarie57 - 4 mei 2020 - 18:50
Annemarie57 - vandaag — 18:50:
[Kraamvrouwenbekentenissen, vermeldingen doopboek
Maar zou de vraagsteller in dat geval gesteld hebben: "De moeder heeft mij verteld wie de vader is"? (Zie openingsbericht.) Daar moge al uit blijken dat het om een relatief recente geboorte gaat.
W. van der Kooij - vandaag — 18:44:
krijgt u mogelijk met de AVG te maken
Goed dat u op privébescherming wijst, maar dat geldt natuurlijk voor alle recente gegevens. De vraagsteller heeft het nergens over publicatie van gegevens. Vastleggen kun je natuurlijk wat je maar wilt.
Vriendelijke groet,
Carl
Carl73 - 4 mei 2020 - 20:45
@ Carl, in zijn kennelijke rol als commentator van reacties op deze vraag; zelfs al zou de vraagsteller niet willen publiceren, dan nog is het registreren van onbevestigde informatie uit één bron niet verantwoord.
W. van der Kooij - 4 mei 2020 - 22:33 (laatst bijgewerkt 4 mei 2020 — 22:33 door auteur)
Wederom dank voor alle reacties en hulp!
Het is niet mijn bedoeling om deze gegevens te publiceren. Een aantal van de betrokkenen is nog in leven en het is niet aan mij om die informatie vrij te geven.
Overigens, een ding trok wel mijn aandacht, namelijk onbevestigde informatie uit een enkele bron. In basis ben ik het ermee eens, maar het lijkt me dat de moeder en alleen de moeder kennis zou hebben van wie de vader van nageslacht is. Zonder gebruik te maken van DNA onderzoek, dat in mijn casus niet mogelijk, zouden anderen dan kennis hebben van de bloedverwantschap en zal dat dan niet een secundaire bron zijn, waarbij de biologische moeder de primaire zou zijn?
Shariff - 5 mei 2020 - 01:15
Stel, mevrouw A uit gemeente B, bevalt ongehuwd (en is geen geregistreerd partnerschap aangegaan) van een kind en stelt dat haar buurman C de vader is. Meneer C ontkent stellig. In artikel 199 (Burgerlijk Wetboek, boek 1) staat [ingekort] vader van een kind is de man: die gehuwd is [..] met de moeder, [..], of die het kind heeft erkend, of wiens vaderschap gerechtelijk is vastgesteld, of die het kind heeft geadopteerd ( bron: https://wetten.overheid.nl ). Maar als ik hiermee fout zit, word ik graag verbeterd.
W. van der Kooij - 5 mei 2020 - 09:29
@Carl . Iedereen reageer vanuit zijn eigen referentiekader. Voor mij is dat voornamelijk onerzoek voor 1811. Ik heb me gewoon niet gerealiseerd dat het om iets recents zou kunnen gaan. Komt in mijn onderzoek gewoonweg niet voor.
Annemarie57 - 5 mei 2020 - 10:46
@W. van der Kooij: waarom zouden dit meerdere bronnen zijn? De moeder is nog steeds de oorsprong. De informatie wordt alleen herhaald door anderen.
Shariff - 5 mei 2020 - 17:47
De moeder is nog steeds de oorsprong.
Ja, vanzelfsprekend, maar juist de vader niet; ik heb niet voor niets een neutraal (en fictief) voorbeeld gegeven en de enige vier mogelijkheden van vaderschap vermeld.
W. van der Kooij - 5 mei 2020 - 21:59
De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.