Op lidmaatlijsten van kerken zie ik vaak dat overlijdens van mensen staan aangetekend. Soms staat er dan alleen Obit (of iets dergelijks). Wat zijn de gewoontes daaromheen?
Ik heb bijvoorbeeld een lidmaatlijst van 1712. Een voorouder van mij staat daar als Obit aangegeven. Betekent dat dat hij ten tijde van het maken van die lijst al was overleden, of is hij later overleden en is dat op de lijst achteraf bijgewerkt?
Was daar een standaard in, of deed elke kerk dat weer anders?
Met andere woorden: kan ik mijn voorouder als overleden voor 1712 en na de laatste datum dat hij vernoemd werd, of zegt het eigenlijk niets over de datum (hoe globaal ook)?
Vaak is er verschil in handschrift.
Mijn ervaring is, dat er géén overleden personen op een nieuw-aangelegde lijst worden gezet...
Wel: Jantje Willems weduwe van Pieter Hendriks, of zoiets. Dan weet je dus dat Pieter Hendriks vóór (bijvoorbeeld) 1712 is gestorven.
Maar als er staat:
Pieter Hendriks (obiit)
Jantje Willems zijn huisvrouw
dan lijkt het mij evident dat Pieter in 1712 nog leefde en is gestorven tussen dat jaar en de datum dat er weer eens een nieuwe lijst werd opgemaakt. Of bijvoorbeeld de datum dat Jantje Willems hertrouwde.
De methodiek verschilde per dorp en per predikant... Niets moest, alles mocht. En als er wat stond voorgeschreven, is het nog niet gezegd dat de dominee het ook echt zo deed!
Verplaats je in de situatie, vergelijk met wat er elders in die lijst is opgeschreven, kijk of je een toetssteen kunt vinden (iemand die op de lijst staat en van wie je al weet wanneer hij ongeveer is gestorven) etc. etc. Puzzelwerk, zoals zoveel genealogie. Dat maakt het toch leuk?