stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Openbaarheidstermijnen archieven in Nederland en België (vervolg)



Profiel afbeelding

Dank iedereen voor de antwoorden. Misschien moet er een werkgroepje komen die voor zoveel mogelijk landen openbaarheidsinformatie van allerlei soorten registers gaat zoeken en publiceren. Heb helaas zelf nu te weinig tijd.

Tot mijn verbazing zag ik dat dit door mij gestartte onderwerp na de reactie van Peter B gisteren, gesloten is. Deze haast begrijp ik niet goed.
In aanvulling op de reactie van Peter B kan ik nog het volgende melden t.a.v. openbaarheid in België.

Op de site van het rijksarchief waar hij naar verwijst, staat via deze link, https://search.arch.be/nl/tips/101-burgerlijke-stand het volgende:

Belangrijke informatie m.b.t. de openbaarheid van de registers van de burgerlijke stand De wet van 21 december 2018 (gepubliceerd in het B.S. van 31 december 2018)  heeft de regels inzake de openbaarheid van de registers van de burgerlijke stand gewijzigd:
 
       -      Overlijdensakten worden na 50 jaar openbaar en huwelijksakten na 75 jaar.
       -      Voor geboorteakten blijft  100 jaar de regel.
       -      Voor alle duidelijkheid: ook de regeling voor bevolkingsregisters (120 jaar) blijft ongewijzigd.
 
Uiteraard is deze aanpassing een goede zaak voor het genealogisch en het sociaal-demografisch onderzoek. Het Rijksarchief zal alles in het werk stellen om een en ander zo efficiënt mogelijk te organiseren, maar kan slechts aanbieden wat de rechtbanken van eerste aanleg hebben overgedragen. De achterstand op dat vlak houdt onder meer verband met de schimmelproblematiek in een aantal justitiepaleizen.
 
Opdat deze nieuwe beschikkingen in voege zouden kunnen treden, moet er nog een Koninklijk Besluit worden gepubliceerd dat uitvoering geeft aan de bepalingen in verband met (1) afschriften en uittreksels van akten van de burgerlijke stand (art. 29) en  (2) de raadpleging voor genealogische, historische of wetenschappelijke doeleinden (art. 79). Er wordt momenteel een tekst in dit verband uitgewerkt maar voor het ogenblik kunnen we onmogelijk zeggen wanneer deze in voege zal treden.

Ik weet natuurlijk niet hoe goed en accuraat de informatie op deze site wordt bijgehouden, maar vooralsnog lijkt mij dat het bevolkingsregister voor alle aktes nog op 100 jaar staat.

Henk van Emmerik - 10 jun 2020 - 11:12

vooralsnog lijkt mij dat het bevolkingsregister voor alle aktes nog op 100 jaar staat.

Het is mij niet duidelijk wat je hiermee bedoelt. De burgerlijke stand en het bevolkingsregister zijn 2 verschillende dingen. Per 31 maart 2019 gelden in Belgie voor akten van de burgerlijke stand de volgende termijnen:
geboorteakten: 100 jaar;
huwelijksakten: 75 jaar;
overlijdensakten: 50 jaar. 

De inzagetermijn voor de bevolkingsregisters is ongewijzigd gebleven en bedraagt 120 jaar.

Zie o.a. ook hier.

Johanna C. - 10 jun 2020 - 11:21 (laatst bijgewerkt 10 jun 2020 — 11:35 door auteur)

Beste allen,

hartelijk dank voor jullie zeer handige aanvulling en mijn excuses dat de mogelijkheid om te reageren is verdwenen, dat heeft er zo te zien mee te maken dat het bericht is "gefixeerd" aan de bovenkant van het overzicht van nieuwe onderwerpen in het subforum "Archieven, bronnen, zoekstrategieën".

Inderdaad een terechte opmerking dat we toch eens werk zouden moeten maken van een handig en nuttig overzicht van openbaarheidstermijnen in België, Nederland en diverse omringende landen als Frankrijk, Duitsland en eventueel het Verenigd Koninkrijk. Ik denk dat de "Naslag" op GenealogieOnline dé plek bij uitstek is om het daar onder te brengen. Dit ga ik voorleggen aan de rest van ons team en dan gaan we kijken hoe we hier invulling aan kunnen geven.

Het kan echter wel even duren voordat ik jullie over de uitkomst hiervan kan berichten, mede in verband met de technische mogelijkheden, welke landen we erin op gaan nemen, etc. Wordt in ieder geval vervolgd! Iedere nieuwe aanvulling over openbaarheidstermijnen, ook voor Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, is uiteraard van harte welkom in dit topic/onderwerp, zo zijn we elkaar zeer behulpzaam!

Dank voor jullie bijdrage en interesse,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 10 jun 2020 - 11:47

Een goede zaak voor het genealogisch onderzoek ! ?  Nu, ik vind van niet ! Persoonskaarten voor 2018 gedownload vermelden wel jonge gegevens over huwelijk en overlijden. Na 2018 zijn die gegevens (in Nederland) zwart gelakt.  Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden, kijk maar eens op graftombe.nl of bij genealogieonline.nl

A. Reijmerink - 11 jun 2020 - 17:30


wat België betreft vraag ik me toch af hoeveel jaren er nog zullen overheen gaan vooraleer aktes van huwelijken en begrafenissen uit onder andere Kessenich, Ophoven, Geistingen in Family Search gaan opgenomen zijn en beschikbaar gaan zijn. De Limburgse Maasdorpen zullen wel onderaan de lijst bengelen om toegevoegd te worden, vrees ik. Maar enfin ik heb nog veel aktes toe te voegen in mijn stamboom, zal me niet vervelen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 .

André Ignoul, Liloan, Cebu Filipijnen.

Andr? Ignoul - 22 jun 2020 - 17:41







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu