stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Een onbekende voorouder traceren. opgelost



Profiel afbeelding

Beste forum,

 

Na onderzoek te hebben gedaan in mijn eigen genealogische achtergrond ben ik gestuit op een over-over-overgroot vader waarvan de vader niet bekend is. Hij heeft hierdoor ook de achternaam van zijn moeder moeten overnemen. In het geboorteregister kan ik, naast de namen van getuigen van de geboorte, geen informatie terug vinden over wie de vader geweest zou kunnen zijn. Zijn moeder heeft heeft overigens een tweede kind gekregen, vijf jaar later, waarvan de naam van de vader ook niet bekend is. Is er een manier om de (vermoedelijke) naam van de vader terug te traceren?

 

Met vriendelijke groet,

P. Hulzebos

-------------

Topic verplaatst door moderator.

P. Hulzebos - 27 jul 2020 - 11:42 (laatst bijgewerkt 27 jul 2020 — 13:40 door moderator)

Dat is onmogelijk.

Er zijn mensen, die daar anders over denken (onderzoeken bij wie de dame in kwestie in huis woonde etc),
maar dat zegt niets. In principe is iedere volwassen man in het dorp of in de stad
(of toevallig op doorreis) verdacht.

In het slechtst denkbare scenario wist de dame in kwestie zelf niet eens wie de vader was,
zeker, als zoiets haar twee keer overkomt.

Wesley Fokkens - 27 jul 2020 - 12:01 (laatst bijgewerkt 27 jul 2020 — 12:05 door auteur)

Beste heer of mevrouw Hulzebos,

een mogelijkheid om de vader te achterhalen is het opzoeken of opvragen van de doopinschrijving. Soms staat bij de doopinschrijving vermeld wie de biologische vader is en in andere gevallen wordt het wel eens achterin het doopregister genoteerd. Zowel van voor 1811 als van na 1811 bestaan er parochieregisters.

Zo'n doopinschrijving waarbij de vader wordt genoemd is nog altijd veel betrouwbaarder dan de wettiging van een kind dat voor een huwelijk is geboren. Sowieso is de vader lang niet altijd zeker, ook in een geboorteakte niet. Het gezegde luidt niet voor niets "mater semper certa est".

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Uitgeschreven lid - 27 jul 2020 - 12:32 (laatst bijgewerkt 27 jul 2020 — 12:48 door auteur)

Het is niet altijd onmogelijk, maar je moet heel veel geluk hebben. Ik doel op het doen van een of meer DNA testen. Hier lees je een voorbeeld met een spectaculair resultaat. Om te beginnen moet je je kwartierstaat volledig hebben uitgezocht.  Stam jij of een mannelijk familielid via een zuiver mannelijke lijn af van de onbekende oudgrootvader dan kan een Y-DNA test uitkomst bieden. Anders moet je het doen met autosomale testen.

Mogelijk kunnen de getuigen en de vernoemingen van het illegitieme kind of van kleinkinderen een aanwijzing geven. In het begin van de negentiende eeuw waren de zeden, met name in de steden, wat losser er werd er niet altijd getrouwd, bijvoorbeeld door soldaten, maar ik moet toegeven dat de vader dan toch vaak vermeld werd. Heb je ook in het doopboek gekeken? Latere huwelijksakten, kraamvrouwbekentenissen, testamenten ....?

PS wat betreft het doopboek was Indie me voor.

sprangers - 27 jul 2020 - 12:41 (laatst bijgewerkt 27 jul 2020 — 14:13 door auteur)


Bedankt voor de snell reacties, ik ga met deze tips aan de slag!

P. Hulzebos - 28 jul 2020 - 21:04







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu