stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Wat is de beste manier om meer info te verkrijgen over een beroep van een voorouder?



Profiel afbeelding

Geachte forumleden,

Ik ben momenteel bezig met het in kaart brengen van de beroepen die mijn voorouders hebben uitgeoefend. Ik neem als voorbeeld: mijn betovergrootvader, Willem Volger. Hier staat hij vernoemd bij het trouwen van zijn zoon, Maarten. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939L-MYYX-7?i=2922&cc=2020117&cat=360785. Er staat dat hij als beroep stoombootmachinst beoefent. Waar deed hij dat? Wat deed hij? 

Een ander voorbeeld: Johannes de Wijn. Hij trouwt hier https://nha.blob.core.windows.net/scans/BS%20Huwelijk/Haarlem/1818/HLM1818H085-b.jpg en er staat als beroep "onderwijzer". Later verandert dit in "hoofdonderwijzer" wat volgens mij directeur betekent. Op welke school?

Ik wil dus meer te weten komen over de beroepen die bijvoorbeeld deze heren uitoefenden. Is hier een speciaal archief voor? Zien er bepaalde websites die ik kan raadplegen? Ik ben heel erg benieuwd, vooral naar het beroep van Willem. Niemand in de familie weet iets over zijn schippersbezigheden.

Alvorens veel dank.

B Volger - 15 aug 2020 - 19:42 (laatst bijgewerkt 15 aug 2020 — 19:45 door auteur)

Je kunt bijvoorbeeld in de krant kijken.

In Oostzaan was een Stoombootdienst

 

de Wijn onderwijzer

— Op den 2dcn December is te Westzaan gevierd de dag, op welken de hoofd-onderwijzer aan de Noorder-school. Johannes de Wijn, zijnen veertigjarigen onderwijzers diensttijd in deze gemeente heeft volbragt. De jubilaris heeft daarbij veelvuldige bewijzen genoten van de belangstelling in dezen feestdag, zoo van den burgemeester, de wethouders en de leden van het gemeentebestuur, de commissie van toezigt op het lager onderwijs, als van zijne leerlingen, en de feestdag is besloten met een maaltijd, die ook door den schoolopziener van het district is bijgewoond, en op welken menige feestdronk is ingesteld ter eere van den verdienstelijken onderwijzer, die op drie en zestigjarigen leeftijd met jeugdigen moed en ijver zich toewijdt aan de belangen der jeugd.

Frank Fransz - 15 aug 2020 - 20:49 (laatst bijgewerkt 16 aug 2020 — 09:07 door auteur)

Een hoofdonderwijzer was geen directeur, maar meer eerste onder de gelijken. Men had kwekelingen, hulponderwijzers, onderwijzers en hoofdonderwijzers (die laatste hadden veelal extra (onderwijs)akten behaald, bijvoorbeeld voor de Franse taal). Zie o.a. http://www.onderwijsgeschiedenis.nl/Home/

Een stoombootmachinist is niet iemand met "schippersbezigheden", maar een machinist op een schip. Dat zal geen schip van de Grote vaart zijn geweest, want dat werd vaak in akten erbij vermeld. (Binnenvaart)schepen heb je van heel diverse afmetingen. Mogelijk is het beroep hier alleen vermeld ter onderscheid van treinmachinisten of van mensen die als machinist in de vele fabrieken, gasbedrijven, enz. werkzaam waren.

W. van der Kooij - 15 aug 2020 - 21:22

Meneer Fransz, veel dank voor uw tip en de bron! Leuk om te lezen en nu weet ik ook waar hij werkzaam was.

Meneer Van der Kooij, heel veel dank voor uw uitleg. Wat u zegt over hoofdonderwijzer pas ook heel goed bij de familie. Hij kwam uit een familie die bestond uit hugenoten, wellicht dat Frans een taal was die hij al jong had geleerd. Hierdoor kon hij dus makkelijk de extra alten halen.

B Volger - 16 aug 2020 - 20:29

Goeie vraag, die getuigt van doorzettingsvermogen! 

Voor beroepen en andere wetenswaardigheden over personen zul je de secundaire bronnen in moeten duiken, zoals transportakten, gilderegisters, gerechtelijke registers (lokale overheid zoals schepenrollen tot aan processen die dienden voor bijvoorbeeld het Hof van Holland en de Grote Raad van Mechelen), notariële akten, et cetera. Het is veel werk (maar o zo veel leuker dan het zoeken in dtb- en bs-registers) waarbij je de mensen waar je naar zoekt ook werkelijk een beetje leert kennen.

JP Ouweltjes - 18 aug 2020 - 12:26 (laatst bijgewerkt 18 aug 2020 — 12:29 door auteur)

Dank voor de tip en dank voor het compliment! Zijn de archieven die u opnoemt niet voor onderzoek voor 1811? Zo niet, waar kan ik die akten vinden? Alvast bedankt!

B Volger - 19 aug 2020 - 19:46 (laatst bijgewerkt 19 aug 2020 — 19:53 door auteur)


Het meeste is van voor 1811. 

JP Ouweltjes - 20 aug 2020 - 09:28







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu