stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Registratie kinderen bij doopsgezinde religie



Profiel afbeelding

Bij onderzoek in Haarlem kom ik van de doopsgezinde religie tegen Simon Quartier.

Simon is getrouwd met Sijtje Seese op 16 mei 1717. Zij hebben minimaal 6 kinderen gehad, waarvan de eerste 5 allemaal vroeg zijn overleden.

Dit zijn geen doodgeboren kinderen geweest, maar van hen ontbreekt wel elke voornaam. Worden deze namen niet geregistreerd in de doopgezinde kerk,? Ik vind ook nooit doopgegevens hiervan. Wie kan mij wijzer maken.

peter coule - 25 nov 2020 - 22:54

Zie bv: Doopsgezinden - Wikipedia

Zij kenden geen kinderdoop.

mvg-Ben

Ben Wegman - 25 nov 2020 - 23:01

Bedankt Ben voor deze informatie. heb dit inmiddels ook gelezen.

Als ik het dus goed begrijp betekent dit dat kinderen met naam genoemd in de doopsgezinde boeken volwassen zijn en niet volwassen kinderen gewoon niet genoemd worden. Klopt dit?

peter coule - 25 nov 2020 - 23:30

Hallo Peter,

De registratie van kinderen bij doopsgezinden laat zeer te wensen over. Vóór 1811 werden de doopsgezinden min of meer gedoogd. Ze werden toen eigenlijk beoordeeld als een soort van sekte. Daarna werden ze wel als zelfstandig kerkgenootschap erkend. Enkele doopsgezinde gemeenten hebben geboorteboeken bijgehouden, maar bij gemeenten waar dat niet gebeurde, moet je het geboortejaar reconstrueren uit de leeftijd bij overlijden, als die tenminste bekend is. De volwassendoop, die gebruikelijk is bij doopsgezinden, is ook lang niet overal geregistreerd. Het onderzoek van doopsgezinden verloopt dan ook uiterst moeizaam. 

Met vriendelijke groet,

Klaas Pera

Klaas Pera - 26 nov 2020 - 11:02

Klopt helemaal. Moeizaam dus. Maar... her en der zijn werkgroepen of individuen actief die zich op zo'n onderwerp richten. Zoeken naar plaatselijke experts dus.

Daarnaast: doopsgezinden trouwden in hun eigen kerk, maar moesten formeel ook in de gereformeerde (hervormde) kerk ondertrouwen. En ze waren niet vrijgesteld van regelingen m.b.t. het afkopen van kinderen en het opmaken van inventarissen. Dus in voorkomend geval kun je daar ook nog leuke dingen aan ontlenen.

Petra - 26 nov 2020 - 17:41

@Petra

Daarnaast: doopsgezinden trouwden in hun eigen kerk, maar moesten formeel ook in de gereformeerde (hervormde) kerk ondertrouwen.

Tot 1795 konden alleen de Nederduits Gereformeerden (zij die het Staatsgeloof aanhangen) in hun kerk ook voor de Wet trouwen. Alle andere gezindten moesten eerst voor Schout en Schepenen in ondertrouw gaan en trouwen en pas daarna kon je ook in je eigen kerk trouwen. Met ingang van de Bataafsche Republiek moesten ook de gereformeerden voor het Gerecht in ondertrouw gaan en trouwen.

Frank Bakkum - 8 dec 2020 - 18:56

Je hebt je kennelijk ingelezen in het onderwerp?  Hou er dan wel rekening mee, dat niet alle provincies het begrip Schout en Schepenen kenden. Waar zo'n bestuur afwezig was, ondertrouwden andere gezindten wel degelijk in de staatskerk.

Petra - 8 dec 2020 - 19:13

Dit klopt allemaal. Van de doopsgezinde ouders vind ik de trouwdatum terug bij de akten van de schout en schepenen van Haarlem.

Ook overlijdens vind ik terug bij de gaarders van Haarlem.

Maar van kinderen, die het niet tot een leeftijd hebben gebracht waarbij zij in de doopsgezinde gemeenschap zelf gedoopt zijn, is geen spoor te vinden. Ook niet in de doopakten van de gereformeerde kerk.

Al met al blijft het een moeizaam gebeuren een relatie ouder kind bij doopsgezinden terug te vinden.

peter coule - 13 dec 2020 - 17:45


@Peter,

Tja, ik herken deze frustratie. Het gegeven dat je wel Impost-Begraven terug hebt gevonden, is in ieder geval nog iets, ook al is daar niet altijd een directe koppeling te maken, vaak alleen o.v.v. bijvoorbeeld 'een kint van Pieter Dirksz'. Welke Pieter Dirksz wordt bedoeld? De naam van de moeder werd niet vermeld, tenzij zij zelf aangifte doet en als zij de weduwe is van Pieter Dirksz, wordt zij in heel veel gevallen opgetekend als 'de Weduwe Pieter Dirksz'. In heel Haarlem zijn er op hetzelfde moment misschien wel 10 Pieter Dirksz'en.

In heel veel Impost-boeken werden alleen die aangiften geregistreerd, waarvoor een geldelijke belasting werd ontvangen. Prodeo-aangiften werden in die gevallen dan niet geregistreerd.

In RK Doodboeken is de registratie ook niet altijd consequent. Van heel veel RK gedoopte kinderen waarvan ik weet, dat ze vroegtijdig zijn overleden (wel een vermelding bij Impost Begraven) werd geen optekening vermeld in het RK-doodboek. Het is mij niet duidelijk aan welke voorwaarden je moest voldoen om opgetekend te worden in het RK Doodboek van een bepaalde parochie. Ik vermoed dat het iets te maken heeft met een RK uitvaartdienst en daarvoor moest natuurlijk wel worden betaald aan de kerk. Heel veel jong overleden kinderen werden zonder uiterlijk eerbetoon in stilte begraven. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook om het leed zo snel mogelijk te vergeten. Dit klinkt hard, maar zo ging dat wel.

Zo beleeft elke gevorderde genealoog behoorlijk wat frustraties. Welkom bij de club!

Frank Bakkum - 14 dec 2020 - 14:13







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu