stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieën » voor het hare erkend


Profiel afbeelding

ik vraag mij af wat er bedoeld wordt voor de burgelijke stand voor het hare herkend.

het gaat om een geboorte acte van een kind in 1918. twee dagen later staat dit bericht aan de zijkant van de geboorteacte.

wat betekende gebouw der rijksklinieken, utrecht waar het kind geboren is. gewoon ziekenhuis?

rina klein

Een vrouw geeft in het algemeen uiteraard de geboorte van haar kind niet aan. Getuigen kunnen immers wel van alles vertellen..
Meestal wordt een geboren kind door de moeder later erkend - bij het huwelijk van dat kind.

G. Karssenberg

Even gegoogled: Gezicht op het gebouwencomplex van de Rijksklinieken van het Stads- en Academisch Ziekenhuis (Justus van Effenstraat 29) te Utrecht. https://www.utrechtaltijd.nl/collecties/detail/?collection=utralt_utrechts-archief_bfe1d718-ba03-5eeb-b3de-c7fa28235ff4

Fred van Deelen


1) ".. wat er bedoeld wordt voor de burge[r]lijke stand voor het hare herkend."
en
2) "wat betekende gebouw der rijksklinieken, utrecht waar het kind geboren is. gewoon ziekenhuis?"

1) Kennelijk liet de ongehuwde moeder al snel na de geboorte vastleggen dat zij het kind erkende. Die erkenning werd ingeschreven in het geboorteregister en er werd een aantekening van gemaakt in de marge van de geboorteakte van het kind. Hierdoor kreeg het kind meer rechten (en ook plichten). Zo kon het kind in voorkomend geval mee delen in de erfenis van de moeder, maar ook diende het kind toestemming te vragen aan de moeder bij het aangaan van een huwelijk (tot een zekere volwassen leeftijd). Andere moeders wachtten vaak met erkenning totdat zij (zelf) in het huwelijk traden, of totdat het kind trouwplannen had.

2) zie https://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&mizig=210&miadt=39&miaet=1&micode=810&minr=895226&miview=inv2 [..] besloot het rijk [..] afzonderlijke klinieken voor chirurgie, obstetrie en gynaecologie op te richten. [..] 1908 werden de Rijksklinieken (ook genoemd: Heelkundige en Vrouwenkliniek) aan de Justus van Effenstraat geopend. [..] In 1913 werd ook een afzonderlijke Rijkskliniek voor psychiatrie en neurologie opgericht [..]

W. van der KooijPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu