stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Kan ik *akte opvragen van een eventueel tweelingbroertje of zus dat bij de geboorte † is



Profiel afbeelding

Ik weet dat dit gaat over iets wat onder de AVG valt, maar er is hier zoveel expertise.

ik vermoed dat ik mogelijk onderdeel van een tweeling ben, maar dat mijn broertje of zusje bij de geboorte overleden is.

Kan ik in mijn geboortegemeente navragen of er een aangifte van dood geboren kindje is geweest?

als ik op internet kijk lijkt het dat ik alleen aktes van ouders of van mijn kinderen kan opvragen. wie heeft er tip of ervaring?

alvast dank, ik ben benieuwd.

inge swen - 18 feb 2021 - 17:05 (laatst bijgewerkt 18 feb 2021 — 17:53 door moderator)

Als een overledene meer dan 50 jaar geleden is overleden, dan kan er een overlijdensakte worden aangevraagd in de Gemeente waar iemand is overleden.
Wel even informeren bij de Gemeente of de akte nog bij de Gemeentesecretarie ligt of reeds is ondergebracht bij het Archief waartoe de Gemeente behoort.

Gr.

Everardus

Everardus Rollema - 18 feb 2021 - 17:56 (laatst bijgewerkt 19 feb 2021 — 10:59 door auteur)

Dank,  het is inderdaad meer dan 50 jaar geleden. ik kon bij 'Wie is wie' in de overlijdensaktes kijken. die zijn voor Noordholland openbaar tot 1960.

Daar is het niet te vinden.

Dan is nu mijn vraag; werden doodgeboren kinderen of kinderen die net na de geboorte overleden ook bij de overlijdensaktes geregistreerd of kan het nog een aangifte geboorte zijn geweest? Dan zal ik toch de gemeente om inzage in de geboorteaktes moeten vragen.

inge swen - 20 feb 2021 - 17:29

"Levenloos geboren kind

Als uw kind doodgeboren is, dan wordt er een 'akte van geboorte (levenloos)' opgemaakt. Het maakt hierbij niet uit hoelang de zwangerschap heeft geduurd. U kunt de voor- en achternamen van uw kind in de akte laten opnemen, en die van u en uw partner."

mvg-Ben

Ben Wegman - 20 feb 2021 - 18:01

Als uw kind doodgeboren is, dan wordt er een 'akte van geboorte (levenloos)' opgemaakt.

Een 'akte van geboorte (levenloos)' komt inhoudelijk overeen met een geboorteakte en wordt opgenomen in het overlijdensregister.

Anneke 12 - 21 feb 2021 - 11:27

Dank jullie wel,  ik heb de gemeente gebeld. waarschijnlijk kan ik als eventuele zus geen akte opvragen, maar ik heb de vraag gesteld of ze kunnen verifiëren. ik ben benieuwd naar hun antwoord.

inge swen - 24 feb 2021 - 19:48

Toch een aanvulling op de reacties van de heer Wegman en Anneke 2:

Beiden schetsen een nieuwe situatie:
Sinds begin 2019 kunnen ouders een verzoek indienen om hun levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen (BRP) op te nemen. Daarvoor is een akte van geboorte (levenloos) van de burgerlijke stand nodig. (bron: rijksoverheid.nl)

Voor een levenloos geboren kind wordt een akte opgemaakt voor in het overlijdensregister. Van een kind dat kort na de geboorte komt te overlijden, worden een geboorteakte en een akte van overlijden opgemaakt. 
en (alleen vroeger?):
Voor een kind dat kort na de geboorte is overleden zonder dat er een geboorteakte was opgemaakt, werd een akte opgemaakt voor in het overlijdensregister. (bron: o.a. Genealogie - van stamboom tot familiegeschiedenis, CBG, 1988.)

Ik heb bijvoorbeeld een inschrijving overgenomen uit het Geboorteregister van 1870 van een dorp van een geboorteaangifte, die was doorgehaald, "zijnde gebleken dat het kind voor de aangifte was overleden". En uit het Overlijdensregister van dat jaar de inschrijving van hetzelfde kind, als "levenloos aangegeven".

W. van der Kooij - 24 feb 2021 - 22:34

Na een mail naar de gemeente  met de familiegegevens en mijn vraag, werd ik gebeld en prima te woord gestaan. De ambtenaar had gekeken in de aktes in de desbetreffende periode en er was geen akte te vinden. Heel fijn, want als eventuele zus van... mocht ik zelf geen akte opvragen.

 Degene die ik sprak zei wel dat in de jaren 1950-1960 nog niet standaard aangifte werd gedaan van doodgeboren kinderen. Die mogelijkheid is pas na 2019 echt gerealiseerd, zoals W van der Kooij terecht formuleert. Ik kom dus niet verder, maar heb gedaan wat ik kon doen. 

Dan zou het dus toeval zijn of het wel of niet geregistreerd werd  in een akte en mogelijk afhankelijk van de zienswijze van aangever en ambtenaar of een doodgeboren kindje een bestaand overleden mens is geweest.

inge swen - 1 mar 2021 - 11:39

inge swen - vandaag — 11:39:

Degene die ik sprak zei wel dat in de jaren 1950-1960 nog niet standaard aangifte werd gedaan van doodgeboren kinderen. Die mogelijkheid is pas na 2019 echt gerealiseerd, zoals W van der Kooij terecht formuleert.

Let op: W. van der Kooij heeft het over de BRP:

Sinds begin 2019 kunnen ouders een verzoek indienen om hun levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen (BRP) op te nemen. Daarvoor is een akte van geboorte (levenloos) van de burgerlijke stand nodig.

Die akten van geboorte (levenloos) worden al sinds het begin van de Burgelijke Stand opgemaakt. Voer in Wiewaswie maar eens als voornaam Levenloos in en bij periode vanaf 1800.

Zoals al eerder vermeld is, staan deze in het overlijdensregister en deze worden ook als zodanig vrijgegeven: als er een dergelijke akte zou zijn, is deze inmiddels voor iedereen in te zien aangezien de termijn van vijftig jaar is verstreken. Dat u als zus zo'n akte niet zou kunnen inzien, moet dus op een misverstand berusten.

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 1 mar 2021 - 16:41 (laatst bijgewerkt 1 mar 2021 — 16:45 door auteur)

U geeft aan: Die akten van geboorte (levenloos) worden al sinds het begin van de Burge[r]lijke Stand opgemaakt. Voer in Wiewaswie maar eens als voornaam Levenloos in en bij periode vanaf 1800.

Van de aangifte van levenloos geboren kinderen heeft wiewaswie er een kleine 65.000 in overlijdensregisters en nog geen 800 - zeg één procent - in geboorteregisters (met Zeeland als koploper met dik 500); het was echter de bedoeling dat een levenloos aangegeven kind werd ingeschreven in het overlijdensregister.

W. van der Kooij - 1 mar 2021 - 17:22

W. van der Kooij - vandaag — 17:22:

Van de aangifte van levenloos geboren kinderen heeft wiewaswie er een kleine 65.000 in overlijdensregisters en nog geen 800 - zeg één procent - in geboorteregisters (met Zeeland als koploper met dik 500); het was echter de bedoeling dat een levenloos aangegeven kind werd ingeschreven in het overlijdensregister.

Uiteraard; het heeft kennelijk even geduurd voor de precieze uitvoering uitgekristalliseerd was. Mijn excuses voor de schrijffout in Burgerlijke Stand, ik laat het nu zo staan in mijn vorige bericht om te voorkomen dat uw mededeling onbegrijpelijk wordt.

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 1 mar 2021 - 23:42

als ik bijwie was wie zonder patroniem via levenloos zoek en haarlem toevoeg zijn er 0 resultaten, dus zijn ze uit haarlem wel in de archieven opgenomen?

inge swen - 3 mar 2021 - 18:18

Als ik bij openarch.nl "levenloos" intik en dan vervolgens als filter "Haarlem" krijg ik 9453 resultaten  Zoekresultaten (Haarlem) » Open Archieven

(lukt trouwens ook via wiewaswie.nl)

Anneke 12 - 3 mar 2021 - 19:33 (laatst bijgewerkt 3 mar 2021 — 19:37 door auteur)

Net als Inge Swen krijg ik bij wiewaswie.nl geen resultaat (en inderdaad wel bij openarch.nl). Wellicht kan Anneke 2 aangeven hoe zij bij wiewaswie.nl tot (de relevante) treffers is gekomen? 

W. van der Kooij - 4 mar 2021 - 08:47

Als ik bij wiewaswie als voornaam kies voor levenloos en bij de rol overledene invoer dan krijg ik: Documenten (64856 Resultaten).

mvg-Ben

Ben Wegman - 4 mar 2021 - 09:08

Ik was niet duidelijk; betreft alleen Haarlem.

W. van der Kooij - 4 mar 2021 - 10:11

hallo Ben en had je dan ook Haarlem toegevoegd? ook met rol overledene krijg ik bij wie was wie geen resultaten; 

zoekterm; voornaam: levenloos, rol: overledene, land nederland, plaats haarlem. ook niet als ik nog toevoeg periode 1800-1960

 kan dat zijn omdat ik gen premiumabonnement heb? met de link van Anneke naar open arch. lukt het wel.

inge swen - 4 mar 2021 - 11:04

Nee, dat had ik niet toegevoegd. Dus het klopt helemaal wat je schrijft. Neem eens contact op met wiewaswie om te informeren.

mvg-Ben

Ben Wegman - 4 mar 2021 - 11:31

Ik heb wie was wie mail gestuurd, ben benieuwd naar hun reactie. Als ik bij hun bronnen kijk staat het archief van noord holland met hoofdstad Haarlem erop, dus het had resultaat op moeten leveren????

ik houd jullie op de hoogte, dank jullie wel voor het meezoeken tot nu toe.

inge swen - 4 mar 2021 - 11:51


Dat er in wiewaswie niets naar boven komt in Haarlem komt bij invoer van voornaam “levenloos” komt volgens mij omdat er in wiewaswie exact op “levenloos” wordt gezocht. En bij Haarlem staat er nooit alleen levenloos in de voornaam maar wordt ook de achternaam van de ouders genoemd.

EDIT klopt niet helemaal. Er staat bv “levenloos geboren dochter” Of “levenloos geboren zoon”. Maar dus niet alleen levenloos.

Als ik zoek op Haarlem en voornaam “levenloos*” in Haarlem dan krijg ik meer dan 9000 treffers.

Anje B. - 4 mar 2021 - 12:02 (laatst bijgewerkt 4 mar 2021 — 12:10 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu