stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Baby meenemen en vertonen bij geboorteaangifte. opgelost



Profiel afbeelding

Een aantal geboorteaangiftes die ik heb gezien staat "welk kind hij ons heeft vertoond". Soms is dat een paar (3) dagen na de geboorte, maar soms op dezelfde dag, dus maar een paar uur na de geboorte.

Werden de pasgeboren kinderen echt naar het stadhuis gesleept en aan de daar aanwezege ambtenaar getoond? En wat als er in je piepkleine dorpje geen stadhuis was? Met een paar uur oud kindje van bijvoorbeeld Echt Slek naar Echt reizen of waar het dichstbijzijnde stadhuis dan ook was? 

Dus werden de kinderen echt heen en weer gesleept of werd het alleen geschreven maar niet echt gedaan?

Charlotte Wilson - 31 jul 2021 - 14:42 (laatst bijgewerkt 31 jul 2021 — 15:02 door auteur)

Ik ben die vermelding ook wel eens tegengekomen, maar geen idee of de baby daadwerkelijk werd getoond.

L. Loef - 31 jul 2021 - 15:26

Het tonen van de pasgeborenen bij de geboorteaangifte lijkt in de Franse tijd vooral ingesteld, om te voorkomen dat een jongetje als meisje werd aangegeven, en daarmee de militaire dienstplicht te kunnen ontlopen. Anderen stellen dat deze plicht er al vóór de dienstplicht was. Nog tot 1/1/1995 gold de bepaling dat de ambtenaar van de burgerlijke stand (ABS) kon vorderen het kind aan hem te tonen. De enige baby's die nu nog worden getoond aan de ABS zijn de pasgeborenen van het Koninklijk Huis. (bron: Burgerlijke stand en bevolkingsregister, R.F. Vulsma, CBG, 2002)
 

W. van der Kooij - 31 jul 2021 - 15:46

Ik zie het in de praktijk ook niet echt zitten, met 't kind naar 't gemeentehuis. Nog daargelaten, dat de vader dan traditiegetrouw ook nog de kroeg indook om met de getuigen een borrel te drinken.

Aan de andere kant: met zo'n baby werd wel degelijk gesleept, te weten naar de kerk om gedoopt te worden. En dat was, zeker op het platteland, niet altijd naast de deur.

Petra - 31 jul 2021 - 20:56

Kijk eens in een oud wetboek, als het verplicht was staat het er wel in. Denk zoeken op “aangifte geboorte kind” dan voor 1900 oid. Zal je wel antwoord vinden. 

 

Staat het er niet in is het geen verplichting maar kan het alsnog wel gebeuren uit traditionele overwegingen. 

Vroeger waren er ook in de provincie veel meer buurtschappen waar mensen in ambt wel een rol speelde, dat is nu natuurlijk anders. 
 

succes! 

Marianne Stoevenbeld - 1 aug 2021 - 01:17


Bedankt voor jullie antwoorden. 

Ik heb nog eens goed naar de jaren van verschillende aangiftes gekeken en het schijnt dat de verplichting om het kind te tonen afgeschaft is ergens rond 1840 en dat daarna de vader (of andere persoon als de moeder ongehuwd was) met twee getuigen kan verklaren dat er een jongetje of meisje geboren is. 

Maar het lijkt er dus wel op dat voor een lange tijd, de babies inderdaad getoond moesten worden. Niet te geloven. 

Charlotte Wilson - 1 aug 2021 - 12:36







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu