stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Duiding persoonslijst gevraagd inzake non-vermelding kind opgelost



Profiel afbeelding

Gisteren mocht ik ruim twee dozijn persoonskaarten en -lijsten zoals eind augustus aangevraagd bij het CBG ontvangen. Genoeg puzzelstukjes en aanknopingspunten om de digitaliseringsslag aldaar te overbruggen. ;)

De documenten verklaarden een hoop doodlopende sporen, vooral door kinderloze huwelijken. Enkele persoonslijsten riepen echter ook een algemene vraag op:

Waarom staan op de persoonslijsten van sommige vrouwen wél, en op die van andere vrouwen niét hun kinderen vermeld?

 

Het is mij bekend, dat op persoonskaarten de kinderen op die van het gezinshoofd - traditioneel de man - werden bijgeschreven. Ik heb de afgelopen jaren meerdere kaarten van vrouwen die hun echtgenoot overleefden gezien, waarop de kinderen dan wel zichtbaar waren. Nu heb ik een aantal persoonskaarten van mannen die vóór hun vrouw én voor de switch naar persoonslijsten zijn overleden, mét daarop hun kinderen. Van enkele van hun vrouwen heb ik nu ook een persoonslijst (i.v.m. overlijden na 1994) ontvangen, en het valt mij op, dat bij sommigen wél, en bij anderen géén kinderen zijn vermeld. Ik heb er tot nu toe geen vaste structuur in kunnen ontwaren. Weet iemand hier, hoe dit met de invoering van de GBA is gelopen?

Mark de Vries - 2 dec 2021 - 23:21

Geen antwoord op je vraag, ben daar zelf ook wel benieuwd naar. Op de persoonslijst van mijn moeder staan vier kinderen vermeld terwijl er acht zijn die ten tijde van het overlijden van moeder allemaal nog in leven waren. Ooit nagevraagd bij het CBG en kreeg toen als antwoord dat dat willekeur bij de gemeente zou zijn geweest welke kinderen in de administratie zijn vermeld. (In dit geval waren het de kinderen 1, 3, 6 en 8.)
Op de persoonskaart van mijn vader staan wel alle acht kinderen.

L. Loef - 3 dec 2021 - 08:38 (laatst bijgewerkt 3 dec 2021 — 08:38 door auteur)

Ik vond bij toeval onderstaand artikel hierover:

https://nvvb.nl/media/magazine-files/10_BenR_nr2_2016_adviebureau.pdf

Anje B. - 3 dec 2021 - 11:21


Dank voor beide reacties, die verklaren een hoop.

 

"Als ouder(s) en kinderen op de conversiedatum in dezelfde gemeente woonden, werden de ontbrekende gegevens automatisch toegevoegd aan de persoonslijsten. Dit is nu ook nog zo als een ouder of kind door verhuizing later in dezelfde gemeente komen wonen. "

 

... in het tempo waarin BiZa nu gemeentelijke herindelingen doordrukt, lost het probleem zich vanzelf op ;)

Mark de Vries - 3 dec 2021 - 22:19







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu