stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » waar vind ik lijsten van tewerkgestelden in Duitsland 40/45



Profiel afbeelding

Op welke manier vind ik lijsten van mannen uit Didam die tewerkgesteld waren in Duitsland tijdens de tweede wereldoorlog. Werden deze mannen geregistreerd bij hun eigen gemeente  en/of door de Duitsers? En staat genoteerd waar ze werkten in Duitsland?  Vind ik deze lijsten bij het Rode Kruis of het Niod of wellicht bij de gemeente zelf ? Zijn ze eigenlijk wel bewaard gebleven?  Ik heb wel een paar namen maar een komplete lijst zou handiger zijn. Bvd Ria Ansems-Lamers

Ria Ansems-Lamers - 19 jan 2022 - 12:46

In de Arolsen Archives: Search for documents in the Arolsen Archives (arolsen-archives.org). Daar een lijst met 139 documenten van mannen (en enige vrouwen) uit Didam.

Anneke 12 - 19 jan 2022 - 12:57 (laatst bijgewerkt 19 jan 2022 — 12:59 door auteur)

Bij het Nationaal Archief wordt door vrijwilligers online gegevens ingevoerd van mensen die tijdens de Arbeids Inzet naar Duitsland zijn gedeporteerd.

Zodra alles is ingevoerd en gecontroleerd, zullen deze gegevens op internet worden vrijgegeven voor gebruik.

Met vriendelijke groet,

Marianne de Groot

Marianne de Groot - 24 jan 2022 - 15:42

De naam van mijn opa heb ik nog steeds niet teruggevonden. Zowel niet bij de genoemde Arolsen Archives als bij navraag bij het Rode Kruis.
Waarom niet? Geen idee.

Ben Knoop - 25 jan 2022 - 17:53

https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/oorlogsarchief-rode-kruis-arbeidsinzet

Oorlogsarchief Rode Kruis: arbeidsinzet

Bent u op zoek naar informatie over iemand die in Duitsland tewerk werd gesteld tijdens de Tweede Wereldoorlog? Gebruik dan deze zoekhulp.

en ook

 

De informatie is vrijwel volledig afkomstig uit Duitsland. Dat betekent dat u geen informatie aantreft over Nederlanders die werden tewerkgesteld in Nederland en Frankrijk (Antlantikwall). Zoek u informatie over tewerkstelling in Nederland of Frankrijk? Zoek dan verder in de inventaris van het archief van het Rijksbureau in Oorlogstijd. De kans dat u hier informatie over personen aantreft is vrijwel uitgesloten. Voor de organisatie en uitvoering van de arbeidsinzet is het echter wel een bron van informatie. 

Hopelijk heb ik hiermee geholpen. Vriendelijke groeten, Marina Cappaert

Cappaert Marina - 25 jan 2022 - 20:50

Ook ik vond de namen van de tewerkgestelden die ik al had niet terug in de Arolsen archieven, dat is jammer. En in de zoekhulp van het Nationaal Archief is ook te lezen dat minimaal 80% van de archieven bij het Rode Kruis is verloren gegaan. Ik wacht nu op het vrijkomen van de gedigitaliseerde lijsten van het Nationale Archief. Ik ben wel  benieuwd wanneer dat  beschikbaar zal zijn. 

Ria Ansems-Lamers - 26 jan 2022 - 12:35

Voorlopig blijven de Arolsen archieven de aangewezen bron. Wel het volgende in acht nemen:

-wie op plaatsnaam zoekt, krijgt daarmee normaal gesproken de geboorteplaats van personen te zien, niet persé de woonplaats

-de spelling van plaatsnamen kan enorm varieren, wees dus inventief met de zoekopdracht. Zo zocht ik voor in Purmerend geboren dwangarbeiders onder Purmerend, Purmerent, Purmerende, Purnerend, Purnerent en Purmerendt

-niet alle documenten zijn geditigaliseerd, maar er wordt wel een referentie gegeven op persoonsnaam. Ook bij de Arolsen archieven wordt nog hard gewerkt aan verdere digitalisatie, er zal dus steeds meer zichtbaar zijn

-als je op plaatsnaam zoekt, krijg je dus zowel gegevens van dwangarbeiders, als vrijwilligers te zien, maar ook gevangenen uit concentratie- en vernietigingskampen. En ook gegevens van personen die in Duitse krijgsdienst waren getreden en aan t eind van de oorlog in geallieerde krijgsgevangenkampen terecht kwamen. 

-vwb dwangarbeiders: vaak betreft het alleen lijsten met namen die na de oorlog zijn opgemaakt op last van de geallieerden of het rode kruis. In sommige gevallen wordt de naam van een bedrijf gemeld of kamp ("lager"). Ik vond op het internet volgende handige lijst van alle bedrijven en plaatsen die betrokken waren bij de Duitse oorlogsindustrie: Liste der Unternehmen, die im Nationalsozialismus von der Zwangsarbeit profitiert haben. (ns-in-ka.de)

Vr.Gr. Pieter Hartog

Pieter Hartog - 26 jan 2022 - 19:39 (laatst bijgewerkt 26 jan 2022 — 19:45 door auteur)


Ik vond dergelijke gegevens incl paspoortaanvragen ervoorr van mijn ooms gewoon in archief amsterdam, waar ze woonden. 

chris schults - 28 jan 2022 - 11:33







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu